Sport Centar

Dvije reprezentacije će ući u baraž za SP zahvaljujući Ligi nacija, ali Zmajevi nisu u tom krugu

Sinoćnjom pobjedom Francuske nad Španijom (2:1) u finalu, spuštena je zavjesa na drugo izdanje Lige nacija.

Dvije reprezentacije će ući u baraž za SP zahvaljujući Ligi nacija, ali Zmajevi nisu u tom krugu

Sinoćnjom pobjedom Francuske nad Španijom (2:1) u finalu, spuštena je zavjesa na drugo izdanje Lige nacija.

Trikolori su, dakle, osvojili prvo mjesto i inkasirali novčanu nagradu od 7,5 miliona eura. Nogometni savez BiH zaradio je 1,5 miliona eura na osnovu činjenice da je naša reprezentacija bila učesnik A divizije, najvišeg ranga Lige nacija.

Ovo takmičenje, čiji sistem i dalje mnogima nije sasvim jasan, “nagradit” će i dvije evropske selekcije tako što će im omogućiti plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Kao što je odranije poznato, učešće na Mundijalu u Kataru osigurat će deset prvoplasiranih ekipa iz svake grupe evropskih kvalifikacija, dok će drugoplasirane reprezentacije ići u baraž. Dvije ekipe iz Lige nacija također će se naći u baražu te će ukupno 12 selekcija biti podijeljeno u tri grupe, a pobjednici grupa zatim osigurati plasman na SP. To je taj novi sistem takmičenja u baražu.

No, bitno je napomenuti da timovi iz Lige nacija koji ulaze u baraž moraju biti prvoplasirani sastavi u svojim grupama. Dakle, reprezentacija BiH nije u tom krugu, s obzirom da su Zmajevi bili posljednji u grupi A najjače divizije Lige nacija.

Redoslijed selekcija koje imaju mogućnost iz Lige nacija ući u baraž (osim ukoliko nisu u kvalifikacijama osigurali direktan plasman na SP ili u baraž) izgleda ovako: Francuska, Španija, Italija, Belgija, Vels, Austrija, Češka Republika, Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Albanija, Armenija, Gibraltar i Farska Ostrva.

Pod pretpostavkom da će četiri velesile, učesnice završnog turnira, osigurati kroz kvalifikacije plasman na SP, trenutno Vels i Austrija imaju omogućen ulazak u baraž zahvaljujući osvajanju prvih mjesta u svojim grupama u diviziji B, a trenutno nisu među dvije prvoplasirane ekipe u svojim kvalifikacionim grupama.

Što se BiH tiče, jedina šansa da se domognemo baraža jesu aktuelne kvalifikacije i osvajanje drugog mjesta u grupi D. Podsjetimo, naša selekcija sutra gostuje Ukrajini (20.45 sati).

kvalifikacije za sp u kataruliga nacija
KOMENTARI