Sport Centar

Durant je mamin sin: Rođeni šampion, kao čovjek i košarkaš

Buduća sudbina djeteta uvijek je majčino djelo, rekao je Napoleon Bonaparte. Tu rečenicu francuskog vojskovođe bez imalo razmišljanja potpisao bi Kevin Durant.

Durant je mamin sin: Rođeni šampion, kao čovjek i košarkaš

Često je naglašavao da sve što je u životu postigao, a ne može se reći da je to malo, duguje majci Wandi.

Kada je 2014. godine proglašen najkorisnijim košarkašem NBA lige (MVP), Durant joj je rekao:

“Ti si pravi MVP! Mi ne bismo trebali biti ovdje. Ti si nas držala dalje od ulice. Ti si stavljala odjeću na naša leđa. Ti nam stavljala hranu na stol. I kada ti nisi jela, uvijek bi se potrudila da mi imamo šta jesti i gladna odlazila na spavanje”.

Wanda je, kao samohrana majka, odgojila Kevina i njegovog brata Tonyja u surovim uslovima okruga Prince George. Kako je to izgledalo, mogli ste pročitati u prethodnoj izjavi jednog od najboljih košarkaša današnjice.

Rano jutros, po našem vremenu, Kevin Durant je postigao svoj ultimativni cilj – po prvi put u karijeri je postao šampion NBA lige. Golden State Warriorsi su u petoj utakmici finala pobijedili aktuelne prvake, Cleveland Cavalierse, te zaključili seriju s ukupnih 4-1 za drugu titulu u zadnje tri sezone.

Durant je igrao protiv svog uzora, LeBrona Jamesa. Dvije noći prije te pete utakmice, kaže, nije spavao. Koliko je samo u vlastitoj glavi vrtio razne scenarije tog meča prije nego što je, zapravo, uopšte kročio sinoć na parket Oracle Arene, zna samo on.

Na kraju je on bio taj koji je Warriorse doveo do titule. Proglašen je i MVP-em finala, također prvi put u karijeri. Imao je i prije fantastičnih partija, ali sada je bio posebno inspirisan. Oni njegovi šutevi, elegantni i smrtonosni, srušili su Cavse. Durantula je u finalnoj seriji nadmašio čak i samog sebe, što je teško pomisliti za čovjeka koji je odigrao toliko velikih mečeva i čiji šut je skoro nemoguće braniti.

I prije je bio tu, u finalu, igrao je s Oklahomom 2012. godine protiv Miamija. Ali tada je LeBron uzeo plijen, iako je Thunder imao stravičnu ekipu – osim Duranta, boje Oklahome branili su Russell Westbrook i James Harden, dvojica od danas tri najbolja NBA beka. Džaba. Kralj James je tada bio prejak, plus je imao odličnu ekipu Heata iza svojih leđa.

Sada je LeBron položio oružje pred Kevinom. I poslao mu poruku, kakvu samo veliki asovi i ljudi mogu:

“Od sada će svi morati govoriti da si ti šampion. Više ti nikad niko to ne može oduzeti”.

Durant, inače veliki humanista i dobrotvor, znao je, pak, kome treba zahvaliti. U onom metežu, nakon što su i navijači ušli na teren Oracle Arene da proslave uspjeh, Kevin je gledao samo u jednu osobu. Kazao joj je:

“Uspjeli smo! Kada sam imao osam godina, rekao sam sam ti – uspjeli smo!”

Samo njih dvoje znaju prepoznati simboliku i sjećaju se te rečenice, kada je Kevin imao osam godina. Ali, sigurno je da može značiti samo jedno: Durant je danas na košarkaškom Olimpu ne samo zato što je prošao trnovit put. Već zato što je mamin sin. A to nije uvreda, već upravo suprotno.

Jer sinovi takvih majki, kao što je Wanda, rođeni su šampioni. I to im niko ne može oduzeti.

golden state warriorskevin durantnba
KOMENTARI

KOMENTARI

MammasBoy
Gost

Sjajan tekst. Fali ove emocije u sportskom novinarstvu. Samo nastavite.

wpDiscuz