Sport Centar

Drugačija situacija u odnosu na Đedovića: Biberović i dalje može nastupati za reprezentaciju BiH

U duelu evropskih košarkaških velikana krajem prošle sedmice, Fenerbahce je ubjedljivo slavio protiv Panathinaikosa 85:66.

Drugačija situacija u odnosu na Đedovića: Biberović i dalje može nastupati za reprezentaciju BiH

U duelu evropskih košarkaških velikana krajem prošle sedmice, Fenerbahce je ubjedljivo slavio protiv Panathinaikosa 85:66.

Ovom pobjedom lider Eurolige je matematički osigurao plasman u četvrfinale, a meč će ostati upamćen po debiju u Euroligi bivšeg košarkaša sarajevskih Sparsa 18-godišnjeg Tarika Biberovića, koji je ušao u igru u posljednoj četvrtini i upisao prve poene u najjačem klupskom takmičenju Starog kontinenta.

Nakon njegovog nastupa protiv Panathinaikosa, mnogi u našoj zemlji se pitaju da li i dalje postoji mogućnost da nekadašnji kadetski reprezentativac BIH ponovo obuče dres Zmajeva, iako je uzeo tursko državljanstvo nakon selidbe u Istanbul.

Odgovor je potvrdan. Biberović i dalje može igrati za BiH. Naravno, osnovni preduvjet je vrlo jednostavan – da ima želju igrati za svoju domovinu. On i dalje ima sportsko državljanstvo naše zemlje, dok u statusu naturalizovanog igrača nastupa u Turskoj.

Za koju će seniorsku ili juniorsku reprezentaciju sada igrati, stvar je njegovog izbora.

Svojevremeno je Damir Mršić bio u istoj situaciji, ali je odabrao igrati za Bosnu i Hercegovinu, iako su Turci jarko željeli da tadašnji prvi strijelac turskog šampionata (također igrao za Fenerbahce) nastupa za njihovu selekciju. Rođeni Tuzlak je zadržao status domaćeg košarkaša u Turskoj, ali i ponosno nosio grb svoje domovine na nekoliko evropskih prvenstava.

Da li će Biberović slijediti velikana bh. košarke? Ostaje da vidimo. Selektor Vedran Bosnić uvrstio ga je na spisak za novembarske utakmice protiv Bugarske i Finske, ali se tada mladi košarkaš oglušio na poziv u nacionalni bh. tim.

“Košarkaški savez BiH uredno je izdao izlazno pismo za Biberovića kada je prelazio iz Sparsa u Fenerbahce. Međutim, to je sve na relaciji ‘klub – klub’ i nema veze s reprezentacijom. Što se toga tiče, izbor je isključivo na samom igraču. On treba donijeti odluku da li će igrati za BiH ili neku drugu zemlju. Istina je da postoji određena sličnost sa Mršićevim slučajem, mada ima razlika u nekim specifičnim detaljima. Dakle, Biberović ima civilno tursko državljanstvo koje su dobili, koliko znam, i članovi njegove porodice, ali i dalje ima pravo zadržati sportsko državljanstvo BiH te, samim tim, nastupati za našu reprezentaciju”, kaže za SCsport generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Prvi operativac Košarkaškog saveza pojasnio je i da je potpuno drugačija situacija sa Nihadom Đedovićem, koji je nedavno izjavio kako bi želio ponovo obuči dres BiH.

“Bavarska je karakteristična, čak i u odnosu na ostatak Njemačke. Igrač koji nastupa za jedan bavarski tim, u ovom slučaju Bayern, mora promijeniti i sportsko državljanstvo, a ne samo civilno, kako bi bio tretiran kao domaći košarkaš. Naravno da smo mi kao Savez spremni učiniti sve kako bi bilo koji kvalitetan igrač, koji izrazi želju, nastupao za reprezentaciju BiH, ali po pitanju Nihada Đedovića, u ovom trenutku, ne vidim jednostavno rješenje”, ističe Čolan.

kosarkaska reprezentacija bihnihad djedovictarik biberovic
KOMENTARI

KOMENTARI