Sport Centar

Dragan Marković pred okupljanje bh. rukometaša: Raduje me što su svi pozvani zdravi

Dragan Marković pred okupljanje bh. rukometaša: Raduje me što su svi pozvani zdravi

„Niko se od momaka koje sam pozvao nije javio sa nekim zdravstvenim problemom. To je ono što je za nas najvažnije i što me posebno raduje. Dakle, računam na sve igrače koje sam pozvao. Većina ih je u završnici sezone igrala u dobroj formi. Naravno, uvijek može bolje, ali sam i sa te strane zadovoljan. Imaćemo desetak dana da se pripremimo za Švedsku. Razmišljaćemo samo o toj prvoj utakmici u Vaxjou i spremati taktiku za Šveđane. Tek kada se završi prvi ogled, mislićemo o onome što nas čeka u revanšu u Sarajevu“, kazao je Marković za Anadolu Agency (AA).

Prema mišljenju selektora bh. tima, njega i njegove izabranike čeka dvomeč sa jednom od najboljih svjetskih reprezentacija. Stoga ulogu apsolutnog favorita prepušta Šveđanima.

„Neću reći ništa novo ako kažem da su oni apsolutni favoriti. Imaju fenomenalnu ekipu, a ovog ljeta idu na Olimpijske igre. Imaju velike ambicije, u Riju žele medalju i da nas eliminišu i plasiraju se na Svjetsko prvenstvo. Sa timom koji imaju mogu razmišljati o takvim stvarima, ali mi ćemo učiniti sve da im te planove pokvarimo. Moramo se samo prisjetiti velikih reprezentacija koje smo pobijedili,. Ako možemo igrati sa Danskom, Njemačkom, Islandom, Bjelorusijom, onda možemo i sa Švedskom. Važno je da se ne uplašimo njihovog kvaliteta i snage“, dodao je Marković.

Otprilike u isto vrijeme prije dvije godine bh. rukometaši su pod vodstvom Markovića pripredili veliku senzaciju i eliminisavši Island plasirali se na svoje prvo veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Kataru.

„Teško je davati neke prognoze unaprijed, kao i porediti te dvije utakmice sa Islandom sa ovim što nas čeka protiv Švedske. Od tada smo imali dosta sitnih problema, ali sam se trudio da nas to ne poremeti. Nakon ispadanja iz grupe na Svjetskom prvenstvu i nesretno završenih kvalifikacija za Euro 2016, uspjeli smo da se vratimo. To smo pokazali u ovim kvalifikacijama koje smo superiorno završili na prvom mjestu, osvojivši 11 od 12 bodova. Ponovo smo postali svjesni naše snage, ali za uspjeh protiv Šveđana trebaće nam maksimalan angažman. Danas u rukometu svako svakog može pobijediti. Važno je da ‘izginemo’ za svaku loptu, pa onda i ako izgubimo nećemo puno žaliti“, zaključio je Marković.

Selektor na sutrašnjem okupljanju očekuje ove igrače – golmani: Benjamin Burić (Gorenje, Slovenija), Mario Blažević (CSM Bucuresti, Rumunija), Arman Beširević (Prijedor); lijeva krila: Alen Ovčina (Vogošća), Hariz Begić (Konjuh); desna krila: Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt, Rumunija), Anes Bečić (Vogošća); lijevi bekovi: Mirsad Terzić (MVM Veszprem, Mađarska), Nikola Prce (Azoty, Poljska), Ivan Milas (Oroshazi, Mađarska); srednji bekovi: Stefan Janković (Borac M:tel), Ivan Karačić (Kadetten, Švajcarska), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Josip Perić (Qatar SC, Katar); desni bekovi: Marko Panić (Chambery, Francuska), Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska); pivoti: Vladimir Vranješ (Pick Szeged, Mađarska) i Senjamin Burić (Gorenje, Slovenija).

Prvu utakmicu baraža za Svjetsko prvenstvo Švedska i BiH igraće 12. juna u Vaxjou, a revanš tri dana kasnije u sarajevskoj „Skenderiji“. Kroz baraž će se Francuske pokušati domoći još osam evropskih reprezentacija, a parovi su: Češka Republika – Makedonija, Poljska – Holandija, Rusija – Crna Gora, Srbija – Mađarska, Island – Portugal, Slovenija – Norveška, Bjelorusija – Latvija i Danska – Austrija.

aba ligamilwaukee
KOMENTARI

KOMENTARI