Sport Centar

Došao kao veliko pojačanje u Warriorse: Potvrđeni najgori strahovi u vezi Cousinsove povrede

Magnetska rezonanca potvrdila je strahove Golden State Warriorsa. Ozljeda kvadricepsa DeMarcusa Cousinsa je takva da će centar najvjerovatnije propustiti ostatak sezone.

Došao kao veliko pojačanje u Warriorse: Potvrđeni najgori strahovi u vezi Cousinsove povrede

Magnetska rezonanca potvrdila je strahove Golden State Warriorsa. Povreda kvadricepsa DeMarcusa Cousinsa je takva da će centar najvjerovatnije propustiti ostatak sezone.

Postoji mala šansa da se Cousins oporavi do NBA finala, no pitanje je u kakvom će stanju biti nakon još jedne duže stanke i koliko će Warriorsi od njega uopšte imati koristi.

Do povrede je došlo već u četvrtoj minuti druge utakmice prvoga kruga Zapada protiv LA Clippersa, kad je 28-godišnji centar potrčao za ničijom loptom i samo se srušio, držeći se za lijevo bedro.

Cousins se prošlog ljeta priključio prvacima potpisavši jednogodišnji ugovor za veteranski minimalac jer se oporavljao od teške povrede Ahilove tetive pa zainteresirani klubovi nisu bili uvjereni da im se isplati dati mu bogati višegodišnji ugovor.

Košarci se vratio u januaru te u prosjeku postizao 16,3 poena i 8,2 skoka u 30 utakmica, daleko od brojki koje je imao u prvih sedam godina karijere, ali to je bilo i očekivano, s obzirom na brojne zvijezde koje ima za suigrače. Samo tri mjeseca kasnije, opet je stradao. Kakav pehist…

Poanta dolaska u Warriorse bila je da se može u miru oporavljati, bez žurbe za povratkom, te prvi put iskusiti doigravanje. Golden State je s njim dobio tačno ono što mu je nedostajalo u inače gotovo savršenom košarkaškom stroju – svestranog centra koji može uništavati protivnike pod koševima, ali i pogađati izvana.

Reakcije na taj potez diljem lige mahom su bile negativne jer je ionako najjača momčad dobila još jednog vrhunskog igrača, i to po izuzetno povoljnoj cijeni. Pa iako niko nije sretan zbog povrede, mnogima je laknulo što je Cousins izgubljen za doigravanje pa bi Warriorsi ipak mogli imati slabu tačku.

Najgore je samom Cousinsu, koji opet nije dobio priliku da pokaže što zna na najvećoj sceni, u play-offu. Samo je potvrdio sklonost ozljedama te je vrlo upitno kakvu će cijenu postići na tržištu slobodnih igrača ovog ljeta. Da mu lani nije stradala Ahilova tetiva, već bi prošlog ljeta dobio 200-milionski ugovor, a ovako igra “samo” za 5,3 miliona.

Možda mu neko i ponudi visoki ugovor, ali na kraće razdoblje, a i teško će moći očekivati onoliko koliko mu je moglo pripasti prije godinu dana.

demarcus cousinsgolden state warriors
KOMENTARI

KOMENTARI