Sport Centar

Dobrodošli nazad u kandže tigra

Samo još jednom, iznova i iznova, dok pokušaji jednom ne urode plodom. Velika čovjekova slabost, zapravo i jeste to odustajanje i upuštanje u svijet tuge i straha, a onda nema povratka. Vrijeme otvara gvozdena vrata, ali samo za one koji čekaju.

Dobrodošli nazad u kandže tigra

Duša Radamela Falcaoa se raspadala tog januara 2014. godine kada mu je saopšteno da zbog povrede ligamenata neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Iako je znak podrške, možda mu je puno gore bilo kad su mu njegovi bivši igrači iz Porta, Atletico Madrida i River Platea u njegovim majicama davali znak podrške. Oni su ipak na terenu, Falcao je u kavezu. “El Tigre” je u kavezu.

Jedan dječak iz Bogote stigao je u Madrid kako bi pružio podršku svom idolu, sunarodnjaku i fudbaleru kojem je napravio mali muzej u svom gradu. Kada je vidio Radamela, pao je na koljena i plakao. Mazio ga je po nozi i govorio da će povreda proći, a tada, više nije bitno ni prvenstvo ni fudbal ni karijera, već ljudskost i osjećaj voljenosti. Plakali su zajedno.

Od tog dana, sve je bilo potpuno drugačije. Ničije lopte koje lutaju po kaznenom prostoru kao da namjerno bježe od Falcaoa i po nekom nepisanom pravilu, nikada više ne dolaze tamo gdje je on mislio da će doći i gdje su, nekad u prošlosti, uvijek dolazile. Problem je, ili u tebi, ili u toj Engleskoj i famoznoj priči da je fudbal tamo u nekoj drugoj dimenziji. To je njegov kraj, donijeli su presudu oštri Englezi.

Kako je samo bio ljut. Prepuni Etihad, zajedno sa svim tim koji su ga ismijavali i naslađivali se njegovoj povredi, njegovoj karijeri koja je išla silaznom putanjom, osjetio je sav bijes koji vatreni Kolumbijac nosi u sebi. Tigar na slobodi i ubica na zelenom terenu. Svi ti milioni koje je Manchester City potrošio na pojačanja bili su nula, a kada je Stonesa driblingom poslao nazad kući i spektakularnim lobom postigao novi gol za Kneževe, bilo im je jasno da su pogriješili.

Nije taj jedan gol značio da je on u boljoj formi. On je bio i šlag i jagoda na vrhu i najbolje prezentiran doktorski rad. Krunisao je kompletnu sjajnu sezonu, individualnu i ekipnu. Otpisan i zaboravljen, pa je njegov trag ostao još dublji – dobrodošli nazad u kandže tigra.

Tu je najbolji. Onaj stari napadač od kojeg su strahovali svi defanzivci i napadač za kojeg nije bio bitan broj nula pri plaćanju za njegove usluge. Napadač koji je postigao 45 pogodaka u 50 odigranih evropskih utakmica. Impozantno, rame uz rame s Gerdom Millerom. Razlika između uspjeha i poraza leži u ustrajnosti i nikada, ali nikada nema predaje. Pobjeda pripada najupornijima. Radamel Falcao je pobjednik.

kenan hadzicmonacoradamel falcao
KOMENTARI

KOMENTARI

Asko
Gost

jedan je el tigre! da nije bilo povrede bio bi najbolji na svijetu

wpDiscuz