Sport Centar

Dobra atmosfera uoči utakmice: Sport može uticati na poboljšanje odnosa dve zemlje

Dobra atmosfera uoči utakmice: Sport može uticati na poboljšanje odnosa dve zemlje

Selektor reprezentacije Kosova Taib Kabashi smatra da je BiH najbolja u grupi 1. Kabashi u izjavi za AA ocenjuje da je kosovska ekipa mlada i perspektivna, ali da je na večerašnjoj utakmici BIH favorit.

“Realno gledano BiH je mnogo jača od nas i mislim da imaju prednost. Imaju iskusne igrače, igrače koji igraju u evropskim ekipama i prema tome su favoriti u meču sa Kosovom”, kaže Kabashi.

Selektor Kosova podseća da je kosovska reprezentacija prvu utakmicu igrala na domaćem terenu protiv Litvanije i izgubila rezultatom 26:30, dok je drugu utakmicu igrala u Slovačkoj gde je, takođe, izgubila sa 38:20.

On očekuje korektnu i fer atmosferu u dvorani u Đakovici i ističe da će publika biti osmi igrač kosovske reprezentacije. Imajući u vidu političke odnose Kosova i BIH, selektor Kabashi ističe da su sportisti najbolji ambasadori svojih zemalja.

“Mi se evo sad već družimo, ja sam sa gostima iz BiH. Sport nema granice, mi smo ambasadori zemlje i nema nikakvih problema. Oni su došli ovde, dočekani su super, zadovoljni su. Mi ćemo za tri dana ići u Tuzlu i mislim da će i tamo biti dobro”, kaže selektor.

Selektor bh. reprezentacije Dragan Marković ističe da iako su favoriti, ulaze maksimalno ozbiljno u utakmicu s Kosovom. On napominje i da bi bilo mnogo bolje kada bi sportisti određivali neke političke smernice, te da su se rukometaši izdigli iznad situacije.

I predsednik Rukometnog saveza Kosova Eugen Saracini očekuje da Kosovo i Đakovica budu dobar domaćin sportskim prijateljima iz Bosne i Hercegovine.

“Mislim da će biti dobra prilika, pošto se ove dve reprezentacije po prvi put susreću, da pokažu sve što znaju, da bude atraktivna i dobra utakmica. Posle tri dana mi idemo u Tuzlu gde ćemo imati još jednu utakmicu i mislim da će biti veoma dobro zbog toga što će možda sport biti taj koji će uticati i na politiku da se poboljšaju odnosi dve zemlje, na kraju krajeva da zbog tih nekih birokratskih razloga građani dve države počnu slobodnije da se kreću”, kaže Saracini za AA.

Prilikom izdavanja viza za obe selekcije nije bilo nikakvih problema, navodi Saracini i dodaje da je dobro što sportisti, iako sa vizama, otvaraju vrata i drugim građanima da se što lakše kreću.

Saracini ističe da je obezbeđen direktan televizijski prenos i za kosovske i za bh. ljubitelje sporta, ali se i pored toga očekuje prepuna sala, koja prima oko 3.000 navijača.

Rukometne reprezentacije Kosova i Bosne i Hercegovine se večeras sastaju u dvorani “Shani Nushi” u Đakovici u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo “Francuska 2017” u 19:15 sati.

aba ligamilwaukee
KOMENTARI

KOMENTARI