Sport Centar

Đoković nagovijestio da više neće igrati do kraja godine, Medvedev ima mogućnost da ga preskoči

"Nemam nikakav plan. Apsolutno nikakav. Ništa. Ne znam hoću li igrati bilo što, bilo gdje do kraja sezone", rekao je Novak Đoković nakon poraza od Danila Medvedeva u nedavnom finalu US Opena.

Đoković nagovijestio da više neće igrati do kraja godine, Medvedev ima mogućnost da ga preskoči

“Nemam nikakav plan. Apsolutno nikakav. Ništa. Ne znam hoću li igrati bilo što, bilo gdje do kraja sezone”, rekao je Novak Đoković nakon poraza od Danila Medvedeva u nedavnom finalu US Opena.

Odluka da ne odigra nijedan turnir više u 2021. godini mogla bi ga koštati prvog mjesta na ATP rang-listi. Zbog prekida prošlogodišnje sezone ATP je odlučio djelomično zamrznuti bodove osvojene 2019. godine, pa će se s normalnim računanjem bodova nastaviti od avgusta sljedeće godine.

To znači da Đoković u borbi za svjetski broj 1 do kraja godine ima oko 3.000 bodova prednosti nad Medvedevom.

Meni se čini nemoguće dostići ga“, rekao je Medvedev kad su ga novinari pitali planira li lov na broj 1 do kraja godine.

Računica je jasna – Medvedev mora osvojiti barem dva od tri velika turnira do kraja godine i na tom trećem igrati najmanje finale. U pitanju su Indian Vels, Pariz i završni Masters. Na dva od ta tri turnira Medvedev brani naslov. Postoji mogućnost i da dođe do još 500 bodova u Beču, ali je već najavio da ne planira igrati taj turnir.

Beč je u istoj sedmici kao St. Petersburg. Neću ga igrati, neću vjerovatno igrati ni na svom terenu u Rusiji“, rekao je Rus, koji uz tri velika turnira planira igrati i Laver Cup, koji ne donosi bodove, te Davis Cup, na kojem bi mogao osvojiti još nešto bodova.

S druge strane, Đokoviću je, ako Medvedev ne odigra Beč ili St. Petersburg, dovoljno 500 bodova do kraja godine kako bi osigurao broj 1.

Đokoviću, koji je s 338 sedmica na vrhu rekorder u teniskoj historiji, završetak ove godine na broju 1 bitan je jer bi time postao jedini teniser koji je sedam puta godinu završavao na prvom mjestu. Zasad taj rekord dijeli s legendarnim Amerikancem Peteom Samprasom.

danil medvedevnovak djokovic
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
wpDiscuz