Sport Centar

Đidić: Željezničaru prijeti katastrofa i potrebno je brzo djelovati, krivci su pobjegli

Aldin Đidić, potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, govorio je o trenutnoj situaciji u Fudbalskom klubu Željezničar.

Đidić: Željezničaru prijeti katastrofa i potrebno je brzo djelovati, krivci su pobjegli
FOTO: Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH / Facebook

Aldin Đidić, potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, govorio je o trenutnoj situaciji u Fudbalskom klubu Željezničar.

Đidić se za početak obraćanja na Facebooku prvo prisjetio perioda iz svojih igračkih dana.

“Kada sam počeo svoju karijeru u seniorskom fudbalu i još dok sam igrao u Bosni i Hercegovini, utakmice protiv FK Željezničar uvijek su bile posebne. Atmosfera, priprema za utakmice, naboj na terenu, uvijek je bilo posebno igrati protiv Željezničara. Veliki broj mojih prijatelja igrao je u Željezničaru. Sate smo skupa provodili, a nakon karijere, kroz rad u Sindikatu profesionalnih fudbalera, taj odnos sa Željezničarom je dobio jednu drugu, poslovnu dimenziju. Svađali smo se, održavali press konferencije jedni protiv drugih, ali je postojao jedan stepen poštovanja, koji je međusobne odnose doveo na jako dobru razinu”, napisao je Đidić, a potom je nastavio:

“Tako je bilo unazad godinu, godinu i pol, kada su na Grbavici uslijedile određene promjene u upravljačkim strukturama kluba. Jasno je da novi ljudi donose nove vizije i poglede kako žele razvijati klub. Međutim, ovo pišem sve, kako bi ukazao na prijeku potrebu za reakcijom svih onih, kojima je Željezničar blizu srca. Klub jeste „plav“, ali je „crveni“ alarm upaljen i klubu treba pomoć. Vremena je malo, obaveze prema igračima, trenerima, dobavljačima rastu svaki dan i mogu kazati da klubu prijeti igračka katastrofa, u smislu odlaska velikog broja fudbalera zbog nagomilanih obaveza”.

Potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini stao je na stranu igrača i uperio prst u čelnike kluba sa Grbavice.

“Igrači ne mogu biti krivi što žele otići. Ako ne dobijete nekoliko mjeseci platu, od koje živite, hranite svoju porodicu i rješavate obaveze koje imate, sasvim je normalno razmišljanje da želite otići negdje drugo, gdje ćete imati redovna primanja. Također, treneri ne mogu biti krivi ako najavljuju štrajk ili žele samo ono što su zaradili. Krivci su oni, koji su preuzeli obaveze, a nisu plaćali ono što su obećali. Oni, koji su što brže pobjegli pred novogodišnje praznike, kada su uočili da ne mogu popraviti stanje. Znate, i ranije je znao biti u finansijskim poteškoćama, ali nikada kao sada nije bilo neodgovorenih poruka, telefonskih poziva, e-mailova i dopisa”, istakao je Đidić.

Za kraj istakao je važnost Željezničara.

“FK Željezničar je potreban Premijer ligi BiH, općenito potreban je klub fudbalskoj industriji države i regije. Nadam se da će nagovještaji određenih investicija biti pretvoreni u stvarnost, ali hitnost trenutne situacije zahtjeva brzo djelovanje. Imenovanje trenera, početak priprema, sklapanje igračkog kadra, licenca za domaće takmičenje i slično, brojne su obaveze pred klubom… ali, vjerujem da će Željezničar i ove situacije izaći kao pobjednik”, napisao je potpredsjednik SPFBiH.

aldin djidicfkzeljeznicarsindikat profesionalnih fudbalera u bih
KOMENTARI