Sport Centar

Divio se Sliškoviću, učio od Ancelottija: Zizou je, ipak, ostao svoj

“On je hodajući spektakl. Igra kao da ima svilene rukavice na svakom stopalu. Zbog njega se dolazi na stadion“.

Divio se Sliškoviću, učio od Ancelottija: Zizou je, ipak, ostao svoj

To je svojevremeno legenda Reala Alfredo Di Stefano rekao za Zinedinea Zidanea, fudbalera. Zizou je, sad već ima godina, okačio kopačke o klin. I opet ljudi dolaze na stadion zbog njega.

Malo je takvih. Veliki igrač i veliki trener. Ljuti rival Barcelona je imala jednog takvog tipa, Johana Cruyffa. A sada znamo da ima i madridski Real. Ogroman je Zinedine Zidane, sin Saida i Malike.

Kao igrač, imao je nevjerovatan stil igre. Zaista rijetka sorta. One of a kind, rekli bi Englezi. Predriblavao je protivnike s takvom elegancijom i lakoćom da je to podjednako izazivalo divljenje i strah. Sve je imao. Dobro, možda nije bio najbrži, ali brzina mu i nije toliko trebala jer Zizouu nije bilo mrsko istog čuvara predriblati i nekoliko puta ako bi ga ovaj svaki put sustizao nakon što prethodno odleti u reklamu.

Sve je i osvojio. Bukvalno. Najbolji svih vremena? Možda, to će barem reći većina nogometnih fanova rođenih sedamdesetih i osamdesetih. Pele i Maradona su ipak pripadali drugom vremenu, to je neuporedivo.

Imao je i taj pasji karakter. Nešto poput onoga što je svaki put raslo u Michaelu Jordanu pred velike utakmice. Čuveni lijevi bek francuske reprezentacije Lillian Thuram govorio je da je djelovao umirujuće na ekipu u svlačionici, ali i motivirajuće. Kažu da je i takav kao trener. Nije sklon da, recimo, poput Ćire Blaževića, razbijanjem lažnog Rolexa diže moral timu. Ali opet zna ubrizgati pobjednički duh u vene svojih igrača.

To je, uostalom, potvrdio Cristiano Ronaldo. Kazao je kako je na poluvremenu sinoćnjeg finala protiv Juventusa Zidane održao izuzetan govor. Vidjeli smo kako je to djelovalo na fudbalere Reala u drugom dijelu utakmice. Na travnjak u Kardifu istrčalo je 11 pit bulova, koji su rastrgali Staru damu.

Da, kod Zidanea nije stvar samo u taktici. Iako mu se i za to mora stisnuti šaka. Sredio je Maxa Allegrija, kojeg su mnogi već doživljavali kao novog trenerskog gurua i za kojeg se govorilo da je najveći Juventusov adut u finalu. Kakva zabluda.

Bilo je onih koji su sumnjali i govorili kako je prošlogodišnje osvajanje Lige prvaka bio plod slučajnosti, da se Zidane jednostavno pojavio u pravo vrijeme, na pravom mjestu. Sada više niko nema pravo to izgovoriti. Prvi francuski trener koji je osvojio Ligu prvaka, prvi trener uopšte koji je odbranio Ligu prvaka.

Ogroman je Zinedine Zidane, sin Saida i Malike. Odrastao u surovom marsejskom naselju La Castellane, divio se nekim drugim veličinama tadašnjeg vremena. I upijao.

“Uživao sam gledati utakmice na stadionu Velodrome u Marseilleu. Tada je predsjednik kluba Bernard Tapie doveo izvanredne igrače poput Blaža Sliškovića, Forstera, Mozera, Francescolija, Papina. Uživao sam gledati Sliškovića. Zaista. On je bio čudesan igrač, koji je na zadivljujući način zabijao golove, čak i direktnim šutem iz kornera”, kazao je Zidane u intervjuu prije nekoliko godina.

Upijao je, dakle, njihove majstorije i opet ostao svoj. Kažu, takav je i kao trener. Upija znanje drugih i opet uspijeva ostati svoj. Učio je čak i od Mostarca Bore Primorca, koji mu je bio trener u Cannesu, a najviše je “pokupio”, prema vlastitom priznanju, od Carla Ancelottija.

Opet, drugačiji je od svih koji su ga trenirali i od kojih je učio. Sada je i bolji trener od većine njih. Ogroman je Zinedine Zidane. One of a kind.

juventusliga prvakareal madridzinedine zidane
KOMENTARI

KOMENTARI

Kralj
Gost

Najveći kojeg sam gledao, drago mi je i da je kao trenner pokazao kakav je majstor… Sada je svima začepio usta, čovbjek je genije

Ibn Zidane
Gost

Trebao je sina ubaciti zadnjih par minuta. Čisto da nam pokaže da nepotizam ne stanuje samo kod nas.

wpDiscuz