Sport Centar

Diši, Mire! Prinčevski začepi usta mnogima, ulaziš u dobitnu kombinaciju s kraljem Barcelone

Odlazak iz Juventusa, gdje god to bilo, teoretski ne bi trebao značiti da će za nekog igrača uslijediti kruna karijere. Ipak, prelazak Miralema Pjanića u Barcelonu savršen je primjer kako treba izgledati karijera jednog svjetskog fudbalskog asa.

Diši, Mire! Prinčevski začepi usta mnogima, ulaziš u dobitnu kombinaciju s kraljem Barcelone

Odlazak iz Juventusa, gdje god to bilo, teoretski ne bi trebao značiti da će za nekog igrača uslijediti kruna karijere. Ipak, prelazak Miralema Pjanića u Barcelonu savršen je primjer kako treba izgledati karijera jednog svjetskog fudbalskog asa.

Kada dječak počinje maštati o karijeri, njegov fudbalski put izgledao bi baš onako kako ga je izgradio naš fudbaler, bez obzira da li se zenit tog puta nalazio upravo u Barceloni ili 600 kilometara istočno, kod najvećeg rivala.

Zmaj koji je živio i imao toliko sreće da doživi i ostvari svoje snove, odmah je demantovao trenera koji će ga trenirati do kraja ove sezone.

Maurizio Sarri je na pres konferenciji, uoči duela sa Genoom, a koja se dogodila prije ozvaničenja posla, poručio kako je “Pjanić ozbiljan fudbaler i prelazak iz jednog u drugi veliki klub neće značiti ništa senzacionalno za njega samog”.

Ipak, nije baš to sve tako izgledalo nakon što je posao zaključen. Na bh. fudbaleru se moglo osjetiti uzbuđenje koje će kratko trajati dok se ono ne pretvori u veliki pritisak koji ga iz nekoliko razloga sigurno čeka na Camp Nouu.

Nije tajna da su navijači Barcelone pomalo šokirani nakon obavljenog posla. Nisu zabrinuti zbog klase i kvaliteta bh. fudbalera, već je razlog sedam godina razlike u odnosu na Arthura Mela koji je krenuo suprotnom putanjom u Juventus.

Pjanić je i na početku karijere govorio da bi mu igranje za Real bila velika čast i privilegija, a ta se izjava kao na traci reinkarnirala u svim svjetskim medijima tokom cijelog jučerašnjeg dana.

Tako će zlobnici čekati prvu grešku, prvu lošu utakmicu ili pogrešan pas. Svjestan je i naš fudbaler toga, ali mu je jasno da će slava i svaki eventualni uspjeh u predstojećem periodu donijeti makar dvostruko više s obzirom na mjesto i način na koji je to napravio.

Nije Barcelona slučajno napravila baš ovakav potez. Mnogi tvrde kako je Juventus i njegov trener isključivi ‘krivac’ za kompletan ovaj posao. Ipak, isuviše neozbiljno je pomisliti da se tu katalonski gigant nije ništa pitao i da je pristao na situaciju ‘daj šta daš’. Sve je odrađeno smišljeno i rukovodioci unikatne škole fudbala apsolutno su znali šta rade i šta im je potrebno u ovom trenutku.

Ako je neko naučio nositi se s pritiskom, to je Mali princ. Sjetimo se prelaska iz Rome u Juventus, a o nastupima u reprezentaciji ne treba ni trošiti riječi gdje je, uz kapitena Edina Džeku, nosio godinama najblaže rečeno 80 posto tereta na svojim leđima.

Što se tiče samog fudbala, u kratkom vremenskom intervalu naš fudbaler će igrati sa dvojicom najboljih igrača decenije, a vjerovatno i puno duže. Po svojim karakteristikama, na prvu, Pjanić bi se trebao mnogo bolje uklopiti u sistem igre Barcelone, nego što je to bilo u Juventusu.

Messi i Ronaldo se, uz zajedničku stvar da su fudbalski vanzemaljci, razlikuju po mnogo toga, a Pjanića će od argentinskog majstora dočekati poseban osjećaj za pružanje podrške saigračima u neposrednoj blizini kojeg 30-godišnji veznjak može sjajno iskoristiti.

Maurizio Sarri je čovjek i trener čudnih fudbalskih shvatanja. Sve je izgledalo dobro dok nije dobio priliku da vodi nekog od većih fudbalskih klubova. Po dolasku u London imao je mnogo problema i na kraju može biti zahvalan Edenu Hazardu i individualnom kvalitetu pojedinaca što je kampanja nekako spašena u posljednjem trenutku.

Već je ove sezone izgubio dva trofeja, u Ligi prvaka čeka ga težak posao ako želi u četvrtfinale, a Seriju A će vjerovatno uzeti što se vrlo moguće ne bi dogodilo da je liga iole konkurentnija i da ima makar jednog ozbiljnog rivala, uz dužno poštovanje Laziju i Claudiju Lotitu.

Pjanić u razgovoru sa trenerom Sarrijem

Taj čovjek je, sasvim sigurno, glavni krivac što je Pjanić nerijetko bio na udaru. Od našeg fudbalera traženo je bilo da imitira Sarrijeve miljenike, bez obzira što se, u konkretnom primjeru Jorginho, razlikuje u potpunosti od Pjanića i što Mali princ može, onako objektivno, donijeti znatno više dobroga timu ukoliko ga se zna koristiti.

Stoga, prelazak u Barcelonu pravi je potez i ovo je idealan trenutak za to. Period koji je pred nama pokazat će ko je ispravno postupio. Sve vodi ka tome da je bh. veznjak u najboljem mogućem momentu otišao na mjesto gdje će imati veću podršku. Naravno, znajući Lionela Messija, mnogo toga zavisi od načina na koji će ‘kliknuti’ sa apsolutnim kraljem Nou Campa, ali na prvu djeluje kao da će to biti dobitna kombinacija.

Niti na jednoj svjetskoj anketi, a bilo ih je mnogo na brojnim portalima, Barcelona nije izglasana kao klub koji je u ovoj trampi bolje prošao. Ipak, ako gledamo četiri aktera i cjeline u ovome svemu, Pjanić je najveći dobitnik. To će vrijeme i pokazati! Uostalom, Arthur je mimo svoje volje završio u Torinu i tu nema nikakvih tajni, a da li će donijeti ono što je Pjanić uredno servirao i što bi nastavio da ga se znalo upotrijebiti, ostaje da se vidi.

Zato, što bi i sam rekao, ‘Diši Mire’.

Ovo je tvojih pet minuta i one će trajati puno duže od toga. Put uspjeha je otvoren i sada je sve na tebi. Koliko god bilo onih koji su protiv ovog transfera, važniji su oni koji će ti dati podršku i vjerovati. Pjanić nas je tokom karijere, koju su pratile velike utakmice, navikao da mu možemo vjerovati onda kada je najpotrebnije.

arthur melobarcelonacristiano ronaldojuventuslionel messimaurizio sarrimiralem pjanic
KOMENTARI

KOMENTARI