Sport Centar

Deura: Na Eurobasketu ćemo ostaviti srce na parketu, kao što smo to radile i u kvalifikacijama

"Na Eurobasket idemo da se pokažemo u najboljem svjetlu, da se borimo i ostavimo srce na parketu kao što smo i na svim kvalifikacionim utakmicama", rekla je kapitenka ženske košarkaške reprezentacije BiH Milica Deura u razgovoru za Nezavisne novine.

Deura: Na Eurobasketu ćemo ostaviti srce na parketu, kao što smo to radile i u kvalifikacijama

“Na Eurobasket idemo da se pokažemo u najboljem svjetlu, da se borimo i ostavimo srce na parketu kao što smo i na svim kvalifikacionim utakmicama”, rekla je kapitenka ženske košarkaške reprezentacije BiH Milica Deura u razgovoru za Nezavisne novine.

Bh. košarkašice na impresivan način su zaključile najuspješnije kvalifikacije u istoriji.

Zmajice su plasman na Evropsko prvenstvo, prvo nakon 22 godine, izborile sa skorom od pet pobjeda i jednim porazom, što ih je kao jednu od pet drugoplasiranih selekcija odvelo među 16 najboljih na Starom kontinentu.

Nakon ključnog trijumfa nad Švicarskom, pulenke Gorana Loje su u posljednjem kolu deklasirale reprezentaciju Estonije (78:52). Bio je to susret na kojem su se sve igračice upisale u listu strijelaca, a prednjačila je Melisa Brčaninović sa 23 poena i 16 skokova.

Sve je počelo i završilo u Orenburgu (Rusija), koji će dugo ostati u sjećanju bh. dama. Prvo su senzacionalno savladale Rusiju, a zatim su pobijedile Švajcarsku i Estoniju. Uslijedio je poraz od Ruskinja, te već pomenute pobjede u “balonu” u Orenburgu protiv Švajcarske i Estonije.

“Na početku kvalifikacija vjerujem da niko nije očekivao da ćemo imati ovakav skor i rezultat na kraju. Od prve pobjede protiv Rusije upravo u Orenburgu, gdje smo na kraju i ovjerili plasman na Evropsko prvenstvo, iz utakmice u utakmicu smo pokazivali da nam je mjesto među najboljim ekipama Evrope. Napravili smo istorijski uspjeh, nakon 22 godine bićemo ponovo na evropskoj smotri”, ističe Deura, koja predvodi ovu sjajnu generaciju bh. košarkašica, i dodaje:

“Svakako da odlazak na EP mnogo znači i svakoj igračici posebno, jer zna se da su velika takmičenja uvijek maksimalno ispraćena. Presrećna sam i ponosna na cijelu ekipu. Želim da zahvalim svima koji nas prate i podržavaju jer nam to puno znači i daje vjetar u leđa”.

Nema sumnje da u bh. taboru željno iščekuju žrijeb, nakon kojeg će se znati s kime će BiH voditi bitke na šampionatu. Najbitnije će biti da sve djevojke budu zdrave, odnosno da se sve povrijeđene igračice oporave, a ukoliko budu kompletne jasno je da bi mogle biti nagazna mina na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Kao prvoplasirane selekcije iz grupa na EP su se plasirale: Bjelorusija, Belgija, Hrvatska, Češka, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Švedska, dok su Bosna i Hercegovina, Grčka, Italija, Crna Gora i Turska to uradile kao drugoplasirane reprezentacije.

kvalifikacije za eurobasket 2021milica deura
KOMENTARI

KOMENTARI

Dobar, Loš, Zao
Gost

Svaka čast na plasmanu, ali sa ovakvom igrom, izgubljenim loptama, protiv jačih protivnica, bojim se da ćemo samo biti samo ekipa za nakucavanje koš razlike! 5DnN

wpDiscuz