Sport Centar

Derbi, jer mi to zaslužujemo: Sarajevska večer u kojoj se na Grbavici igrao – football

Da će se 'football' opet igrati na Grbavici, nasmijalo je svojevremeno i masu optimističnih navijača Željezničara koji su sinoć u glas proslavili jednu od najslađih poslijeratnih pobjeda Plavih nad najvećim rivalom.

Derbi, jer mi to zaslužujemo: Sarajevska večer u kojoj se na Grbavici igrao – football

Da će se ‘football’ opet igrati na Grbavici, nasmijalo je svojevremeno i masu optimističnih navijača Željezničara koji su sinoć u glas proslavili jednu od najslađih poslijeratnih pobjeda Plavih nad najvećim rivalom.

Amar Osim protiv Husrefa Musemića, poglavlje nebrojeno. Bitka koja tradicionalno traje u i oko terena, prenesena je na 22 borca koji su odigrali derbi koji će se dugo prepričavati.

Uvijek je za taj football potrebno dvoje. Iako Sarajevo nije zablistalo sinoć, omogućilo je svom rivalu da pokaže, što je Osim i etiketirao kao “belaj” na press-konferenciji, izuzetnu konkurentnost u periodu koji slijedi. Na taj način bordo tim je i više nego sudjelovao u footballu na Grbavici.

Jednostavno je. Sarajevu se ovakav debakl morao dogoditi nakon šest utakmica koje su okarakterisane kao igra sa šampionskim mentalitetom. Daleko su pobjede protiv Veleža, Radnika ili čak i Slobode od onih ‘juventusovskih’. Prepoznatljive igre iz prošle sezone odavno već nema, iako je bodovni saldo zadovoljavajući kada se sve sagleda.

Nekoliko grešaka Musemić je napravio i prije nego što su igrači izašli na teren, a nakon toga već je bilo kasno. Postavivši igrača manje u vezni red u odnosu na sinoć razjarenog rivala, trener bordo tima je potpisao sudbinu koja će se 90 minuta kasnije pretvoriti u noćnu moru za sve navijače Sarajeva.

Upravo je ta sredina terena donijela Željezničaru pobjedu. Inspirisani su bili svi, poneseni osvetničkim mentalitetom nakon katastrofe iz prošle sezone. Dva pogotka koje je Sarajevo postiglo sinoć, došla su u najgorim mogućim trenucima po rivala, a da pritom nisu psihološki dotukli Željezničar, kako bi to bivalo u ranijim godinama.

Vratimo se četiri dana unazad. Utakmica protiv Širokog Brijega, u kojoj je bordo tim izvukao veliki bod uz ogromnu pomoć neke više sile, poslužila je nadležnim na Grbavici kako bi na fantastičan način spremili taktiku za derbi i to je donijelo rezultat, neko je odradio veliki posao prije nego što je utakmica i počela. Rezultat – Željo je naplatio sve ono što na Pecari nisu uspjeli.

Da je vrag odnio šalu, pokazale su izmjene početkom drugog dijela dok je Sarajevo i dalje imalo konkurentan rezultat i egal. Musemiću je već bilo jasno da se ne sprema ništa dobro na Grbavici, no one nisu donijele ništa u korist Sarajeva. Da je sve bilo idilično po goste, Musemić bi sigurno čuvao džokere znajući da će odmorni igrači i što veći broj rotacija biti neophodni u finalnoj trećini utakmice. Ipak, reagovao je na vrijeme, ali ne i na pravi način…

Jasno je, Sarajevu je nedostajala nekolicina važnih fudbalera sa kojim bi šmek na terenu bio drugačiji. No, nakon performansa kojeg su pružili Plavi, niko ne bi smio ‘položiti paru’ da epilog ne bi bio identičan.

Za Husrefa Musemića u ovom trenutku najvažnija je reprezentativna pauza, važnija nego ikada ranije. Ona dolazi u pravom trenutku kao spasitelj za period koji slijedi. Ne samo na psihološkoj bazi, već i kada je rekuperacija igrača u pitanju. Osvježenje je neophodno.

S druge strane, Plavi su izuzetno pozitivnom ocjenom apsolvirali dva teška meča u kratkom periodu. Remi u Širokom Brijegu zaključen je aromom trijumfa, kada se sagleda sve što je prikazano na Pecari sedam dana uoči sarajevskog derbija.

“Pobjeda nam donosi belaj, jer više nikoga ne možeš prevariti. Nas su opavdano potcjenjivali na početku sezone, jer smo u prošloj zaostali 20 bodova za šampionom, ali od večeras nas više niko ne potcjenjuje. Uživat ćemo tri-četiri dana i nastaviti raditi”, poručio je Osim sinoć i tako pogodio baš u sridu.

Pred Osimovim izabranicima je nekoliko dana uživanja, nakon kojih slijedi period mučnog rada kako bi se ispravile greške kojih i dalje ima. Put oporavka Željezničara je dug, ali se krenulo pravom stazom.

amar osimfksarajevofkzeljeznicarhusref musemicpremijer liga bihsarajevski derbi
KOMENTARI

KOMENTARI

Roberto Karlos
Gost

A mogao si samo napisati da smo im poderali g.u.z.o.v.e. !!!!

Bordo Ilidža
Gost

Solidna analiza, korektan tekst.

halo ba?
Gost

Dobar tekst, napokon.

weras
Gost

Jbali smo znanje za sva vremena.Zeljeznicar sampion

wpDiscuz