Sport Centar

Denis Žerić obilježio polusezonu u Prvoj ligi FBiH: Naučio sam cijeniti svaki minut treninga

Fudbalski klub Goražde najveće je iznenađenje jesenjeg dijela prvenstva u Prvoj ligi FBiH. Popularni Romantičari sa Drine polusezonu su okončali na drugom mjestu iza sarajevskog Olimpika, a posebno je blistao Denis Žerić. Mladi veznjak je po općoj ocjeni bio jedan od fudbalera koji su obilježili prvi dio šampionata u ovome rangu takmičenja.

Denis Žerić obilježio polusezonu u Prvoj ligi FBiH: Naučio sam cijeniti svaki minut treninga

Fudbalski klub Goražde najveće je iznenađenje jesenjeg dijela prvenstva u Prvoj ligi FBiH. Popularni Romantičari sa Drine polusezonu su okončali na drugom mjestu iza sarajevskog Olimpika, a posebno je blistao Denis Žerić. Mladi veznjak je po općoj ocjeni bio jedan od fudbalera koji su obilježili prvi dio šampionata u ovome rangu takmičenja.

Dvadesetjednogodišnji fudbaler je na startu sezone stigao na posudbu iz Željezničara i vrlo brzo se nametnuo kao ključni igrač tima. Postigao je čak devet golova, uz sedam asistencija, a na početku razgovora za SCsport.ba otkrio je tajnu pomalo neočekivanog uspjeha Goražda.

“Prva liga FBiH je sama po sebi puna iznenađenja. Svaka utakmica nosi novi izazov, a izazovi se najbrže savladaju slogom, trudom i naporom. Sati kvalitetnih treninga doveli su nas do zavidne pozicije na tabeli, kao i kvalitet mojih suigrača. Epitet ‘hit prvenstva’ svakako nam laska, ali i daje podstrek za ono što nas očekuje u budućnosti”, jasan je Žerić.

Goražde je sa 27 postignutih golova uz GOŠK najefikasnija ekipa “federalke”, a sa 13 primljenih pogodaka, druga su najčvršća odbrana iza Čapljine. To dovoljno svjedoči o izbalansiranosti ekipe. Šest bodova zaostatka za vodećim Vukovima, svakako podgrijava ambicije simpatizera ovoga kluba da se možda mogu boriti i za ulazak u elitu.

“Sigurno da posjedujemo određeni kvalitet i uz eventualna pojačanja, mogli bi da se borimo za ulazak u Premijer ligu. Ambicije se sada vežu i za sam rasplet prvog dijela sezone koji smo odigrali odlično i iznad očekivanja, a Uprava će procijenti da li imamo kapacitet da definitivno ‘napadnemo’ Premijer ligu.”

Žerić već drugu sezonu nastupa u Prvoj ligi FBiH. Prošlu je proveo na posudbi u konjičkom Igmanu, a od ove nosi dres Goražda. S obzirom da je nastupajući za Željezničar osjetio i čari premijerligaškog fudbala, pokušao je komparirati ova dva ranga takmičenja.

“Svaka liga ima svoju priču. Porediti samu Prvu ligu i Premijer ligu je teže jer donose različita iskustva, a i različite uslove. To je vjerovatno slučaj i sa ostalim ligama u svijetu. Svaka ima svoju dobru, a i lošu stranu. U Premijer ligi su svakako ozbiljniji uslovi za rad i infrastruktura je na višem nivou, ali i u Prvoj ligi FBiH ima dosta kvalitetnih fudbalera. Ipak, univerzalno pravilo u svakom takmičenju je borba i cilj. Bez toga je nemoguće napredovati”, jasan je igrač koji je prošao sve omladinske selekcije FK Željezničar.

Talentovani fudbaler je imao polusezonu za pamćenje. Devet golova i sedam asistencija u 15 odigranih kola, impoznatna je statistika kojom se ne mogu pohvaliti ni mnogo zvučnija fudbalska imena. Iako je za vrijeme boravka u Željezničaru dosta lutao od krilne do bekovske pozicije, čini se da je pronašo mjesto u navali koje mu najviše odgovara.

“To je bio moj put ka traganju one pozicije u kojoj ću na najbolji način moći da pokazem pravu sliku Denisa Žerića. Bilo je različitih uloga, ali ipak ona koja najbolje odgovara mojim sposobnostima, jeste mjesto polušpica. Tu se najbolje osjećam i snalazim, a svakodnevno se nastojim usavršavati i biti još bolji.”

Zanimljiv je njegov fudbalski put. Još kao omladinac važio je za jednog od najtalentovanijih igrača u BiH. Predviđala mu se velika karijere, spominjao se i odlazak u Espanyol. Za Željezničar je debitovao još 2015. godine kod Milomira Odovića, a u mandatu Admira Adžema igrao je veoma često. Potom se na Grbavici mnogo toga promijenilo.

Morao je da iznova da se dokazuje, ovoga puta u nižem rangu. Nije to komforna situacija ni za jednog fudbalera, pogotovo mladića koji je do tada odigrao 30 utakmica za prvi tim Plavih, a odjednom se našao na raskrsnici karijere. Trebao je biti psihološki veoma jak, a sudeći po ovoj polusezonu, strpljenje mu se isplatilo.

“Ne bih to baš nazvao kao dokazivanje u drugoj ligi. Ja sam se trebao dokazati samom sebi, a svaki zreli igrač je spreman za velike izazove tek kada samog sebe pobijedi. Sve je to sastavni dio trnovitog puta u karijerama igrača. Nijedan put nije lagan, ali ovako sam naučio da samog sebe dajem više. Bila je to velika promjena, ali ujedno se stvorila i veća želja da napredujem. Danas, baš zbog takvog fudbalskog puta, cijenim svaki minut treninga i koristim ga, kako bi stekao fizičku, ali i mentalnu snagu za sve ono što profesionalizam nosi sa sobom”, ističe fudbaler Goražda.

Žerić je još uvijek relativno mlad fudbaler. Nakon izvanredne polusezone u Goraždu, nada se da će dobiti novu šansu na Grbavici.

“Željo je kolijevka moje karijere, a Grbavica mjesto kojem se rado vraćam. Tu sam napravio prve fudbalske korake i živio sam svoj fudbalski san. Vjerujem da ću jednog dana dobiti priliku i da ću Želji vratiti one temelje koje je on meni pružio kao dječaku koji je sanjao o plavom dresu.”

Otac Fadil i amidža Senad Žerić bili su veoma dobri fudbaleri, koji su ostavili značajan trag na Grbavici. Denis priznaje da su imali veliki utjecaj na njegovu ljubav prema fudbalu i Želji, ali i da su mu bili značajan oslonac u dosadašnjoj karijeri.

“Moji najveći uzori su tata i amidža. Rastao sam prateći njihovu karijeru. Kao dječak sam uvijek željno iščekivao amidžu s utakmice da mi prepričava svoja iskustva. S tatom sam bio redovni posjetilac tribina na Grbavici, maštajući da će taj dres biti jednog dana i moj. Taj san mi se i ostvario. Kroz njih sam stekao svoju “prvu ljubav”, a to je fudbal. Svakodnevno koristim njihove savjete kao iskusnijih i starijih. U dosadašnjoj karijeri su mi bili veliki oslonac, vjerujem da će tako biti i u budućnosti”, zaključio je Žerić u razgovoru za SCsport.ba.

denis zericfkgorazdefkzeljeznicar
KOMENTARI

KOMENTARI