Sport Centar

Denis Halilčević prelazi u turski Tofas: Preporučio ga bivši reprezentativac BiH

Denis Halilčević novo je ime na bosanskohercegovačkoj košarkaškoj sceni, ali se za njega već interesiraju ozbiljni evropski klubovi.

Denis Halilčević prelazi u turski Tofas: Preporučio ga bivši reprezentativac BiH

Momak iz Banovića, Denis Halilčević, kojem još jedan centimetar nedostaje do dva metra, u avgustu će proslaviti 16. rođendan. Do tada bi i formalno mogao postati član Tofasa iz Burse, drugoplasiranog tima turske lige i učesnika Eurocupa. Tofas je u dva navrata bio i prvak Turske (1999, 2000).

Denisov potencijal primijetio je Samir Selesković, nekadašnji reprezentativac BiH, koji je od ove sezone glavni trener za individualni razvoj igrača u Tofasu.

– Halilčević je u oktobru trenirao s Tofašem, a sada će dvije sedmice provesti u klubu. Tofaš je veoma zainteresiran za Halilčevića. Moje je mišljenje da je riječ o igraču koji bi, ako se njegova karijera bude pravilno razvijala, mogao kao stranac nastupati u najvišem rangu u Turskoj – kazao je Samir za Dnevni avaz.

Halilčević već osam godina trenira u tuzlanskom klubu ABC Basket, koji vodi Ozren Selesković, bh. trener poznat po radu sa mladim igračima.

– I Samirova i moja procjena je da Denis, uz dobre uvjete, može biti ozbiljan seniorski igrač. On je još prije približno dva mjeseca bio u Turskoj, gdje su ga gledali svi treneri Tofasa, od kadetskog do prvog tima. Njihovo je mišljenje, također, da je riječ o vrhunskom potencijalu. Denisu je 15 i po godina, narast će više od dva metra, s tim da neće biti petica nego više vanjski igrač, koji može pokrivati i poziciju četvorke – rekao je Ozren Selesković.

Ozren Selesković naglašava da Denisov eventualni inozemni transfer ne bi značio i prihvatanje tamošnjeg košarkaškog državljanstva, što često rade mladi igrači kako bi imali bolji status u novoj sredini.

– Denis se već izjasnio da mu je želja da, ako dostigne taj nivo, nastupa za našu reprezentaciju. Inače, on je još prošle godine bio na kontrolnom testiranju za mlade igrače u Bijeljini, koje je organizirao Košarkaški savez BiH. Iako najmlađi, bio je uvjerljivo najbolji na testiranju – kaže Ozren.

denis halilcevicozren seleskovicsamir seleskovic
KOMENTARI

KOMENTARI