Sport Centar

De Jong za SC: Visoke dažbine prema državi sprječavaju razvoj bh. fudbala

Sredinom prošlog mjeseca u hotelu Evropa održan je sastanak u okviru evropskog socijalnog dijaloga među interesnim grupama u fudbalu. Tim povodom razgovarali smo sa Holanđaninom Daanom De Jongom, pravnim zastupnikom Evropske klupske asocijacije (ECA).

De Jong za SC: Visoke dažbine prema državi sprječavaju razvoj bh. fudbala

Pored članova ECA na sastanku prisustvovali su i predstavnici NS/FS BiH, UEFA, EPFL-a (Udruženje evropskih profesionalnih liga), FIFPro-a (Udruženje igrača), i klubova BHT PL BiH koji su članovi ECA-a (Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg), te Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

“Čini se da postoji dobra saradnja između klubova i Nogometnog saveza BiH kada je riječ o implementaciji minimalnih uvjeta za standardne ugovore igrača u fudbalskom sektoru Evropske Unije i ostatku UEFA teritorije”, rekao je De Jong u ekskluzivnom razgovoru za SCsport.ba.


Sindikat profesionalnih fudbalera BiH priznat je kao ravnopravan partner N/FS BiH i klubova kod razgovora o pitanjima u vezi statusa igrača.

“Klubovi žele u potpunosti implementirati standarde o ugovorima o zapošljavanju zajedno s ostalim interesnim grupama. Formiran je Sindikat koji je ravnopravan partner N/FS BiH. Radit će na standardizaciji ugovora i imat će u vidu ispunjavanja barem minimalnih zahtjeva”, dodao je naš sagovornik.

Sastanak je protekao u konstruktivnom i otvorenom dijalogu, a zaključeno je da postoji dobra saradnja klubova i N/FS BiH.

“Sretan sam što sam vidio da Nogometni savez BiH razmjenjuje mišljenja sa svim klubovima, ne samo s klubovima koji su članovi ECA, kao i s novoosnovanim Sindikatom, o drugim pitanjima koja su od značaja za bh. fudbal”, istakao je De Jong.

Pravni zastupnik ECA smatra da plaćanje velikih doprinosa državi sprječava razvoj fudbala. Svjesni smo da neki klubovi “bježe od zakona”, a sigurno jedan od razloga za to su visoke dažbine.

Nedavno je u jednom intervjuu Emir Hadžiđulbić, bivši golman Čelika, Modriče, Travnika, Zvijezde i Veleža rekao da je branio profesionalno 20 godina, a plaćenog radnog staža ima samo dvije godine i to kada je branio u Njemačkoj za Oberhausen.

“Izazov međutim i dalje postoji, kao i u bilo kojem fudbalskom savezu koji je u razvoju, što svakako ima utjecaja i na igrače, i na klubove. Ono što je specifično za BiH jeste da državni zakoni ne mare puno o sportu generalno, a posebno fudbalu. Plaćaju se visoki doprinosi (70%), a zakonom je propisano da igrač može maksimalno potpisati ugovor na tri godine. U drugim državama to nije slučaj, jer i po FIFA pravilima ugovori mogu trajati do pet godina, a čak i više”, kazao je De Jong za SCsport.ba, te je dodao:

“Jasno je da sve ovo ima veliki utjecaj na fudbalere, klubove i uopšte razvoj bosanskohercegovačkog fudbala. Mislim da svi koji su na ovaj ili onaj način vezani za fudbal u BiH treba da razgovaraju sa zakonodavnim tijelima države kako bi se poboljšali uslovi za normalan razvoj”.

ECA je jedino nezavisno tijelo koje direktno predstavlja fudbalske klubove na evropskom nivou i trenutno se sastoji od 220 klubova članova. ECA štiti i promoviše njihove interese. De Jongova uloga kao pravnog zastupnika je da savjetuje članove o spektru pravnih i regulatornih pitanja u fudbalskim okvirima.

dan nezavisnosti bihterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI