Sport Centar

Danas starta novo izdanje ABA lige: Posljednja evropska sezona Džanana Muse

Regionalna ABA liga počet će svoje 17. izdanje ovog petka, utakmicama Cedevita - FMP u Zagrebu i MZT - Partizan u Skoplju. 

Danas starta novo izdanje ABA lige: Posljednja evropska sezona Džanana Muse

I ove sezone, branilac titule je trostruki uzastopni prvak Crvena zvezda, a klubovi iz Srbije ponovo će imati najviše predstavnika (Zvezda, Partizan, FMP i Mega Bemax), zahvaljujući “bonus” mjestu zbog najboljeg nacionalnog koeficijenta.

Naravno, Zvezda je ponovo favorit broj 1 za osvajanje trofeja.”Miksom” mladih i iskusnih novajlija, “crveno-bijeli” su, za početak, predvidjeli najvažnije uloge poznatom bekovskom tandemu Taylor Rochestie – James Feldeine, dok će atletični francuski centar Mathias Lessort biti u prvom planu u reketu, uz euroligaške veterane Milka Bjelicu i Peru Antića.

Oblik završnice bit će isti kao prošle sezone i podrazumjevat će ulazak najbolje četiri ekipe ligaškog dijela u play-off (18. mart – 4. april). Odlučujuće borbe za titulu i kartu za Euroligu bit će organizovane u sistemu polufinala na dvije pobjede, a potom finala na tri (10-13. april).

Te ulaznice već tri sezone (bezuspješno) pokušava da se dočepa Cedevita. I ne odustaje, što potvrđuje potpuno renoviranje tima. Na Superkupu u Baru direktno su zaprijetili svima da će sve osim šampionske titule za njih biti neuspjeh.

“Očekivanja su velika i neće biti lako. Uvijek postavljam visoke ciljeve. U svim takmičenjima ćemo ići do kraja, a trebat će nam i malo sreće, jer imamo mnogo mečeva”, pokušava Jurij Zdovc, trener Zagrepčana, da spusti euforiju koja je rasla kako je Cedevita potpisivala, za region, velika imena.

Svakako, Cedevita je jako zanimljiva i nama u BiH, zbog činjenica da u ovom klubu igraju dva bh. reprezentativca Andrija Stipanović i Džanan Musa. Upravo od Muse se očekuje da ostvari još jedan veliki korak u karijeri te da ova sezona, kako je i sam najavio, bude svojevrsna odskočna daska za NBA draft, na koji se namjerava prijaviti iduće godine.

Velikih imena nema u Budućnosti i Partizanu. Podgoričani koji su u bliskoj prošlosti, poput Cedevite, sa ne malim budžetom, zastajali na korak-dva do trofeja, ove sezone su se odlučili za drugačiji koncept. U prvi plan žele istači lokalni talenat, u čijem cilju su doveli i Aleksandra Džikića, trenera koji zna kako s mladima. Ipak, teško je vjerovati, da bi se zadovoljili samo promocijom mladih igrača koju ne bi pratio ulazak bar u play-off.

Naravno, niko ne smije potcjeniti ni Mega Bemax. Mitrovčani, za razliku od prvog ešalona favorita, ne osjećaju breme javnosti. A upravo kada dolaze “iz sjenke”, kao što je bilo prije dvije godine, znaju da budu najopasniji. Slično je i sa bh. predstavnikom Igokeom, koja će sigurno tražiti svoju šansu i predstavljati potencijalno iznenađenje, kao što je i slučaj sa Mornarom i FMP, ali i Cibonom koja je 2014. vodila bitke na dva terena, finansijskom i košarkaškom. Poraz na prvom nije je sputao da ostvare jednu, ako ne i najveću pobjedu u posljednjih tridesetak godina”.

Sve utakmice prenosit će TV Arena sport.

Za razliku od prethodne godine, ove sezone u ABA ligi igrat će 12 timova. Osim činjenice da neće biti debitanata, interesantno je i to da će Olimpija i Cibona ostati jedine ekipe koje su učestvovale u svakoj sezoni od osnivanja takmičenja.

1. kolo, danas: Cedevita – FMP (18.00), MZT Skoplje – Partizan MTS (20.00). Subota: Budućnost – Zadar (21.00). Nedelja: Mega Bameks – Cibona (19.00), C. zvezda – Mornar (21.00). Ponedeljak: Olimpija – Igokea (21.00).

2. kolo, utorak 3. okotbar: FMP – MZT Skoplje (18.00) Sreda: Mornar – Partizan MTS (17.00), Zadar – Cedevita (19.00), C. zvezda – Mega Bameks (21.00). Četvrtak: Cibona – Olimpija (18.00), Igokea – Budućnost (20.00).

aba liga
KOMENTARI

KOMENTARI