Sport Centar

Čuvari časti Zapadnog Midlendsa: Slavni tim u englesku elitu odjurio na portugalski pogon

Čudno neko vrijeme došlo je u engleskom fudbalu. Ako ne računamo slavne godine Portsmoutha, na jugu se nikad nije igrao najbolji fudbal u kolijevci, a sada timovi iz tog dijela čine znatan procenat u Premier ligi.

Čuvari časti Zapadnog Midlendsa: Slavni tim u englesku elitu odjurio na portugalski pogon

Čudno neko vrijeme došlo je u engleskom fudbalu. Ako ne računamo slavne godine Portsmoutha, na jugu se nikad nije igrao najbolji fudbal u kolijevci, a sada timovi iz tog dijela čine znatan procenat u Premier ligi.

U taj dio Engleske fudbal je i stigao ‘kasno’, kretao se od sjevera ka jugu. Kada uzmemo u obzir činjenicu da je u elitnom rangu dosta onih kojima je igranje u Premier ligi najveći domet kroz historiju, logično je i da se u nižim ligama nalaze oni timovi kojima je i objektivno mjesto na vrhu, makar gledajući piramidu ligaškog sistema Engleske.

Regija Zapadni Midlends, industrijski, ekonomski i fudbalski giganti. Čuveni dio Engleske, sa glavnim gradom Birmingemom, mogao bi se naći u teškoj poziciji u sljedećoj sezoni, da se Wolverhampton nije na furiozan način vratio tamo gdje ga svi očekuju.

Rijetki su slučajevi kada u Zapadnom Midlendsu nije bila množina klubova u Premier ligi. Birmingham je miljama daleko, Aston Villa ima svoje šanse, ali je dug put ka povratku, WBA je siguran putnik u niži rang, dok Stoke ima šanse da opstane, ali je u nezavidnom položaju. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da Wolvesi, omiljeni klub istinskih zaluđenika, bude jedini sa ovih prostora koji će u narednoj sezoni biti dio elite.

Vikend koji je iza nas donio nam je i zvaničnu potvrdu promocije Vukova u Premier ligu. Na to se čeka od 2012. godine, kada je svojevrsna mašinerija, nakon tri godine među najboljima, ipak doživjela fijasko i krenula od nule.

Prije šest ili sedam godina, Wolvesi su bili sinonim za atomski fudbal ‘za siromašne’. Dok ih je vodio najpoznatiji golfer među fudbalskim stručnjacima, Mick McCarthy, sve je djelovalo kao bajka za veliki broj navijača u narandžastom. No, koncem sezone sve se okrenulo i pad u Championship nije bio najgore što se moglo desiti. Promijenilo se sve za ekipu koja je tri puta u svojoj historiji bila prvak Engleske! Niko nije mogao spriječiti veliki pad koji se nije zaustavio ni u Championshipu, već je ekipa završila u Ligi 1.

No, Fosun International Group otkupila je tim od Stevea Morgana i od tog trenutka isključivo pozitivne stvari se dešavaju po Vukove iz istoimenog grada nadomak Birmingema. Paralelno sa promjenom u rukovodstvu, Kenny Jackett je uspio ekipu vratiti u Championship, a tu se Wolvesi nisu dugo zadržali, već su u drugoj sezoni izborili povratak u Premier ligu.

Na kultnom Molineuxu sada pušu neke druge struje, ovaj put iz pravca Portugala. U Premier ligi ćemo sljedeće sezone imati unikatan primjer. Menadžer Jorge Mendes je upleo svoje prste među Vukove i to je već na startu donijelo pozitivan pomak. Okosnicu tima čine Portugalci, mahom Mendesovi igrači, a kada je za novog menadžera imenovan jedan od najboljih stručnjaka na čitavom Otoku trenutno, Nuno Espirito Santo, postalo je jasno da se niko u Wolverhamptonu ne šali.

Nakon Santovog dolaska na kormilo, šanse ovog simpatičnog tima da se vrate u Premier ligu znatno su porasle, ali i dalje nisu bili u prvom planu, što zbog Fulhama, Ville ili Derbyja koji su djelovali znatno jače, što zbog brojnih skeptika koji nisu vjerovali u ovaj posve neobičan projekat u engleskom fudbalu.

Nije prošla ni godina dana, a već su svi takvi razuvjereni. Teško da se moglo očekivati tako furiozno osvajanje Championshipa, kakvo su Wolvesi priredili. I to im nije konačni cilj. Ogroman broj navijača, ambiciozni vlasnici i ljudi koji se razumiju u fudbal na pravim pozicijama žele vratiti tim gdje mu je objektivno i mjesto. Borba za opstanak u eliti nije konačna meta, ukoliko se nastavi sa postojećim konceptom dometi su ko zna gdje…

championshipnuno espirito santopremier ligawolverhampton
KOMENTARI

KOMENTARI