Sport Centar

Čolić: Čitav svijet igra, samo kod nas ne može, ne kontam, znate li šta to znači za profesionalca?

Benjamin Čolić, nekadašnji mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, sa dosta uspjeha nastupa u Češkoj, piše Faktor.

Čolić: Čitav svijet igra, samo kod nas ne može, ne kontam, znate li šta to znači za profesionalca?

Benjamin Čolić, nekadašnji mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, sa dosta uspjeha nastupa u Češkoj, piše Faktor.

Od ljeta 2019. godine nosi dres Čeških Budejovica, s kojim je prvobitno potpisao dvogodišnji ugovor. Međutim, dobrim igrama na terenu primorao je čelnike kluba da mu ponude novi ugovor, koji je produžio na još tri godine.

“Produžio sam saradnju još tri godine, do 2023. godine”,potvrdio je Čolić za Faktor, dodavši:

“Pregovore smo počeli prvog dana izbijanja koronavirusa, a okončali smo danas. Nisam odmah pristao na uvjete koji su mi ponudili, svjesno sam rizikovao i tražio sam bolji ugovor. Čekao sam da prihvate moje uvjete i dočekao. Dobio sam što sam htio i ne mogu reći da nisam zadovoljan“, kazao je Čolić.

Nakon što je splansala korona, fudbal u Češkoj se ponovo igra, a Čolićeva ekipa bori se za Evropu.

“Jučer smo imali vrlo važnu utakmicu protiv Sigme Olomouc i slavili smo sa 2:0, a ako slavimo u naredne dvije protiv Karvine i Teplica mislim da ćemo osigurati plasman među šest i play-off za prvaka. Konkurenti su nam Slovačko i Ostrava, ali oni imaju tri puta teži raspored od nas. Ako i ne uđemo u grupu za prvaka, mislim da smo već osigurali plasman u srednju grupu (ekipe plasirane od 6. do 10. mjesta igraju play-off za Evropsku ligu). Prije starta prvenstva cilj nam je bio da izbjegnemo baraž u borbi za opstanak, ali smo sjajnim igrama u prvom dijelu sezone, kada smo zaredali osam pobjeda u nizu, došli u gornji dio tabele i tu se i držimo”, kaže Čolić, dodavši:

“Ovdje se igra u ritmu srijeda-subota i zaista je pakleno, ali mnogo je bolje nego da se ne igra. U vrijeme koronakrize, dok nismo igrali, jedan mjesec nam je smanjena plaća za 20 posto, ali su nam u klubu rekli da će nam kroz premije i to kompenzirati. Sve ostale mjesece dobili smo normalne plaće “, govori Čolić u korona krizi.

S obzirom na to da je dugo godina igrao u BiH, nezaobilazno pitanje je bila Premijer liga BiH, odnosno odluka da se naša elita prekine.

“Ne znam šta da kažem. Čitav svijet igra samo kod nas u BiH ne može. Ne kontam. Zaista sam bez komentara. Zar se nije moglo naći rješenje? Jeste, moralo je! U osam mjeseci igrači su odigrali samo po tri utakmice. Znate li šta to znači za profesionalca? Jedna utakmica je kao 200 treninga. Ovo je smiješno”, zaključio je Čolić razgovor za Faktor.

Sjajni desni bek sa 28 godina u svojim vitrinama već ima pet šampionskih titula (tri sa Željom i dvije sa Zrinjskim), te dva Kupa naše zemlje (Željo). Ove sezone odigrao je 22 prvenstvene utakmice, postigao je dva gola i upisao šest asistencija. U Kupu Češke je u dvije utakmice upisao dvije asistencije.

benjamin colicceske budejovice
KOMENTARI

KOMENTARI