Sport Centar

Čolan: Prvenstvo BiH mora biti prioritet, ne igra se zbog dva kluba, tu su i drugi koji žele igrati

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj konferenciji za medije govorio je o situaciji na kraju Prvenstva BiH.

Čolan: Prvenstvo BiH mora biti prioritet, ne igra se zbog dva kluba, tu su i drugi koji žele igrati

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj konferenciji za medije govorio je o situaciji na kraju Prvenstva BiH.

Igokea, Spars i Borac odlučili su da ne igraju Final Four za prvaka BiH, pa je titulu odnijela ekipa organizatora, Širokog Brijega.

Čolan je, prije svega, govorio o tome da se sličan sistem organizovao u brojnim ligama i prvenstvima, te da nije tačno kako je BiH jedina u kojoj se igra ovakav vid Final Foura.

“Imamo primjer da se u Francuskoj za nekoliko dana održava Final Four na isti princip koji mi imamo. Euroliga, Eurocup za žene i muškarce i tako dalje, tako da se igra i igralo se isto kao i kod nas. Kada govorimo o ustupcima ekipa i umoru, na osnovu toga klubovi iz BiH nisu dali značaj ustupcima, bez bilo kakvog dopuštenja i pisanog traga su odlazili na utakmice ABA lige, pa ste imali balone na Zlatiboru, Sarajevu, Banjaluci, gdje samo KSBiH dobije informacije da oni odlaze i tu mi moramo praviti ustupke, koje smo pravili”, kaže Čolan i nastavlja:

“Niko od klubova se nije nikada bunio kada su te stvari u pitanju. I sa koronom su odigravali te balone, a svi smo rekli da je Prvenstvo BiH prioritet. Ono što je važno, jeste propozicije prema kojim svi tvrdimo šta se dešavalo. Tu je, vrlo važno, zadnji član iz decembra gdje stoji da slučajeve koji nisu definisani pravilnikom tumači i rješava Upravni odbor. KSBiH je donio odluku da klubovi moraju snositi odgovornost za nedolazak na Final Four, kako je Upravni odbor i naglasio”.

Čolan je, na pitanje novinara, otkrio kako se Sloboda nije mogla žaliti nakon utakmice sa Leotarom, ali jeste Spars nakon sezone:

To su stalna tijela koja imaju svoja propisana pravila. Disciplinski pravilnik Suda je poseban i može zaključiti da je odluka konačna, bez prava žalbe. Poslije svakog kola, kada se izda bilten, postoji period za žalbu od 24 sata. Takmičarska komisija kasnije donosi odluku da li je ona konačna, ili ostavlja period za žalbu, to je na njoj. Generalni sekretar provodi odluke Upravnog odbora”, kaže generalni sekretar KSBiH i osvrće se na to da su sastanci preko društvenih mreža sasvim dozvoljeni i legitimni:

“Na početku pandemije, kada se desilo prvenstvo i proglašenje pobjednika, Sloboda je željela da nastavi igrati kako bi se borila za ulazak u Ligu 6 i ABA ligu. Odluka je bila jasna. KSBiH ima pravo donijeti odluke preko viber, skype, zoom ili svih ostalih vrsta komunikacija koje su moguće. Sve odluke tako donesene su valjane i pravne i još uvijek se mogu tako donositi”.

Na kraju, ono najvažnije. Čolan je minute posvetio epilogu situacije sa Igokeom, Borcem i Sparsom. Otkriva kako se čeka poziv klubova na razgovore.

“Mislim da javnost ne zna uopšte šta je epilog. Šta je bilo i šta se desilo, svi imaju svoju verziju. KSBiH je u septembru donio propozicije i jasno je definisano kada se i šta igra. Od korona virusa zavisi kada su se igrala ABA liga, Liga prvaka i mnogo je bilo nepoznanica. Igokea je ušla u grupnu fazu. Ekipe su izrazile spremnost u septembru da ne dođu na žrijeb. Nakon toga, svi su počeli igrati osim Igokee. Klubovi su poslali dopis i složili se da Igokea krene igrati od drugog dijela. Nakon toga 1.10. su donesene izmjene kako će se igrati liga. Taj dio se izmijenio 1. oktobra gdje smo dobili konkretne upute i svi klubovi su dobili smjernice. Igralo se, niko se nije žalio, a ekipa koja želi da zakaže utakmicu i napravi ustupak, mora se dogovoriti i dostaviti saglasnost komesaru. Ekipe su to radile, imali smo novi val korona virusa, neke ekipe nisu igrale. KSBiH je zasijedao 1. decembra i tu smo zaključili dodatne formate igranja. To je ostalo na snazi do 26. aprila kada se klubovima izašlo u susret da se pomjeri početak Lige 6. Klubovi su svjesni da to stvara probleme klubovima, radi finansijske situacije jer moraju igračima plaćati dodatne mjesece ugovora”, kaže Čolan i nastavlja:

“Klubovi su izrazili spremnost da ne igraju Final Four, ali je Upravni odbor donio jasnu odluku 26. aprila i ona je bila na snazi 35 dana. Niko se nije bunio i pravio problem, već se izlazilo u susret klubovima. Taj dio se odgodio i dali smo klubovima šansu da završe u regionalnim ligama, kako su htjeli. Bitno je da 1. juna dolaze mailovi Sparsa, tačnije ultimativni zahtjev da ekipa ne želi igrati Final Four. Isto dolazi i od KK Igokea, koja nalaže da ne žele igrati, a onda i Borac. Kontaktirao sam Igokeu, razgovarao sa njim, a oni su deklarativno rekli da ne žele igrati. Komesar je uputio dopis klubovima i rekli su da to ne žele organizovati. Ja sam morao provesti odluku i zakazali smo odluku u zadnjem vikendu. Dan pred Final Four dolaze mailovi klubova gdje kažu da bi igrali, ali traže odmor od 14 dana. Nakon toga dolaze mailovi da se sumnja na Covid, ali bez dokumenata i nalaza. Tada su već klubovi raspustili ekipe.

Dobili smo novog prvaka. Komesarov dopis zadnji kaže da su ekipe kažnjene i taj dio je svima jasan. Odgovornost trebaju preuzeti klubovi. Nije u cilju da ih kažnjavamo, ali Prvenstvo BiH mora biti prioritet za klubove, kao što su i drugima njihova prvenstva prioret. Ne može se desiti da ga igra ko hoće i kako hoće, ne igra se zbog jednog ili dva kluba, već je tu još klubova koji žele da igraju. Naše Prvenstvo je najatraktivnije u regionu. Ovo sve se može riješiti, ali klubovi moraju sjesti, tražiti zahtjev. Ne oglašavaju se i ne zovu, a trebali bi doći da razgovaramo i nađemo opciju, bez obzira što će to biti predmet Takmičarske komisije. Bez obzira na sve, trebali su već da dođu i razgovaraju. Svima kuca ‘sat’, dokumentacija za Ligu prvaka nije ovjerena i neće se ovjeriti dok ne riješimo situaciju. KK Igokea je ostala bez trenera, ekipa je raspuštena u petak, prije Final Foura kada su rekli da ne žele igrati. U UO sjede ljudi, Boris Spasojević i ostali, sjede u UO i donijeli su te odluke. Kada krenemo sa te strane, oni znaju i zna se kakve su odluke na snazi. Ostali klubovi nemaju svoje ljude u Upravnom odboru, ali imaju bliske ljude”.

amer colanksbihprvenstvo bih u kosarci
KOMENTARI

KOMENTARI