Sport Centar

Čolan: Mnogo klubova će zaključati prostorije jer je prekinut lanac finansiranja

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Amer Čolan govorio je za N1 o posljedicama pandemije korona virusa na Savez i košarkaške klubove u našoj zemlji.

Čolan: Mnogo klubova će zaključati prostorije jer je prekinut lanac finansiranja

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Amer Čolan govorio je za N1 o posljedicama pandemije korona virusa na Savez i košarkaške klubove u našoj zemlji.

Čak 90 posto klubova trenutno je u problemu, dok neki od njih zaključavaju prostorije. Mnogima slijedi teška borba za opstanak, jer većina timova živi od sponzorstava.

Koliko je korona virus pogodio Košarkaški savez BiH finansijski ali i svim drugim segmentima?

“Mi smo kao Košarkaški savez od kako su bile uvedene mjere donijelo odluku o prekidu prvenstva, kako bi olakšali klubovima koji u svojim redovima imaju strane igrače, profesionalce koji žive od košarke. Kompletan rad saveza je u jednom momentu prekinut gdje smo mi donijeli posebne odluke, nastavili smo da tražimo rješenje zajedno sa klubovima kako da odregujemo da li za nastavak ili eventulano odgađane kompletne sezone. S tim u vezi donijeli odluku kojom je prvenstvo za muške i ženske seniore prekinuto, a takmičenje u mlađim selekcijama je odgođeno, međutim postoji mogućnost da ne bude nastavka prvenstva u tim mlađim selekcijama. Obzirom da je FIBA već donijela odluku u kojom su sva prvenstva mlađih evropskih selekcija odgđena za narednu godinu”.

Koliko je KSBiH finansijski pogođen ovim stanjem? Uposlenici su radili od kuće također?

“Napravili smo smjernice da uposlenici KS BiH rade od kuće. To su jutranje i poslijepodnevne smjene. Finansijski smo pogođeni u potpunosti, s obzirom na to da naše finansiranje od strane sponzora je nekih 70% ukinuto. Tu je ostala kompanija Telemach koja uredno izmiruje svoje obaveze redovno prema savezu. Naravno mi imamo obaveze prema sponzorima koje ćemo da ispoštujemo kada se situacija vrati u normalu. Mi smo u stalnom kontaktu sa FIBA-om sa kojom ćemo da vidimo na koji način i kako će da se košarkaške aktivnosti da nastave u narednom periodu”.

Da li su državni organi pomogli, zašto nema sporta u tzv. “korona zakonu”?

“Državni organi nam nisu pomogli još od prošle godine. Vidjeli smo kroz ovaj set mjera koje treba da usvoji država, nismo vidjeli da se želi pomoći strukovnim savezima, klubovima i sportskim udruženjima”.

Da li je ovo još jedna poruak države da je sport ne zanima? I klubovi su preduzeća kao i ona kojima država djelimično želi pomoći kroz “korona zakon”?

“Košarkaški savez ima osam stalno zaposlenih u svojoj organizaciji. Tu su i treneri koji imaju svoj ugovor o djelu. KS uredno izmiruje svoje obaveze doprinosa, plata, poreza i PDV koji je naša zakonska obaveza. Ovo što su državni organi donijeli da nema nekog rješenja za sport, mislim da je otežalo daljni rad svih sportskih kolektiva za ubuduće. Mislim da će mnogo klubova kako imam informacije da će zaključati svoje prostorije. Nemaju plan za narednu godinu za opstanak. Puno njih se finansira od poslovnih subjekata, donacijama i sponzorstvima što je u ovom momentu prekinuto. To je jedan lanac u kojem država ne pomaže privredniku, privrednik ne može sportu. A država svakako ne pomaže sport i sportskim organizacijama. Olimpijski komitet je s tim u vezi podnio jedan zajednički dokument ispred strukovnih saveza prema ministarstvima da se nekako pokuša nai rješenje da se može pomoći sportovima da se ne ugase”.

Da li vas je iko kontaktirao da pita treba li Savezu pomoć? Ministarstvo civilnih BiH poslova je zaduženo za sport na državnom nivou?

“Ministarstvo civilnih BiH je poslalo je jedan dopis i mi smo njima odgovorili šta su aktivnosti kojima se savez rukovodio od početka pandemije. Mi se pripremamo za nastavak nove sezone kako da uredimo prvenstvo. Ovo nam je poruka da nam se ovakva situacija može da se ponovo desi i moramo biti spremni na sve to. Ostali organi mene lično nisu kontaktirali i pitali barem za neki prijedlog i strategiju. Nas niko nije kontaktirao. Ali mi ne sjedimo i pokušavamo način da nastavimo rad i eventulano uđemo u Zakon o poslovnim subjektima jer mi smo poslovni subjekat”.

U kontaktu ste sa klubovima koji participiraju u KSBiH. Koliko klubova je trenunto na rubu opstanka te u bezizlaznoj situaciji?

“Možemo sigurno reći da 90 posto klubova ima problem. Zašto? Jednostavno klubovi su bili naslonjeni na sponzorstva. Neka su kratkoročna, a neka dugoročna, ali to je sve na papiru. Dugoročno ne znači da će se nastaviti ako pandemija potraje. Većina klubova je u ogromnim problemima jer su radili od mjeseca do mjeseca. Neki su živjeli od pomoći države, općine, kantona i većih firmi. Svi oni su se finasirali od mjesečnih novaca ili kvartalnih uplata. To je prekinuto i sve je u problemu, jer ne mogu ni jedan mjesec da izdrže. Pogotvo “mlađi” klubovi, izuzetno škole košarke su rasadnici djece, koji su svom pogonu imaju 200 ili 300 djece. Oni su živjeli od tih članarina djece, plaćale su se sale i dvorane. Zajednička situacija je donijela velike probleme i pitanje je ko će biti spreman da uloži u košarku. Da li će to biti ulaganje u strane igrače? Neće. Biće teško vršiti obaveze i plaćanja. Pitanje je i koliko će domaći igrači htjeti da igraju za manje plate u odnosu na vrijeme prije korone – teško da hoće. Najveći problem će biti sa omladinskim pogonom. Kako ta djeca sa prelaza od kadeta prema juniorima da se “zarazi” košarkom, ako u ovoj situaciji njegova karijera može da propadne. I kako da nastavi sa trenerom i da se motiviše ako trener digne ruke od njega. I ciklus reaktivacije košarke nam je upitan”.

Kada možemo očekivati početak naredne sezone?

“Mi smo u fazi izrade plana i kalendara za nrednu godinu. Čekamo od FIBA-e šta će se desiti sa evropskim prvenstvima, kvalifikacionim ciklusima u novembru. Za sada ostaje kvalifikacioni ciklus za muškarce i žene, odnosno utakmice kvalifikacije za novembar ali još ćemo da vidimo šta će opet FIBA donijeti. Gledaćemo da nova sezona starta kao i uvijek početkom oktobra. Ligu bi trebali proširiti na 14 klubova. Jer smo je prekinuli i zadnji klub je ispao nisu tri. To bi trebao biti novi sistem takmičenja”.

Sport je i prije korone bio na marginama, kako osvjestiti državu da čuje da sport propada? Šta uraditi da bismo imali nove velike rezultate, evo u košarci konkretno?

“Trebamo svi zajedno sjesti, sportski radnici, sportski kolektivi, udruženja, strukovni savezi i da se konačno definiši pravila i Zakoni o sportu. Zakon o finansiranju. To podliježe da se definiše tačno i kako poslovni subjekat neka firma ili kompanija koje olakšice dobija ulaganjem u sport. Mora se definisati način raspodjele novca da li preko saveza, kantona ili nekog drugog to se mora napraviti sve. Sporta će uvijek da bude. Sport je najbolji ambasador svake države. Naravno kod nas nije slučaj – da se sportisti podržavaju, moraju da brinu sami o sebi.”

Je li budućnost u privatizaciji klubova, jer kako kažete država ne pomaže dovoljno?

“Možda je rješenje javno-privatno partnerstvo. Ili neka privatizacija sa nekom firmom kada su klubovi u pitanju. Kada su savezi i reprezentacije u pitanju to treba biti odgovornost države. S tim da poslovni subjekti koji ulažu u reprezentativni sport trebaju da imaju olakšice. Mislim da bi bilo dobro rješenje kad bi se državne firme, eventulano budžeti i opštine raspodjelile koja će koju granu sporta podržavati. Kao naprimjer Elektroprivreda se odlučila i potpuno podržava fudbalski i reprzentativni sport. Telekomunikacijske podržavaju naprimjer odbojku itd. Neke druge da daju za rukomet, plivanje, tenis i ostale sportove. A ne da svi očekujemo od jedne firme da pomaže sportu”.

amer colankosarkaski savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI