Sport Centar

Čolan: Igokea se ne može uključiti u završnicu Prvenstva ove sezone, to je stav KSBiH

Neformalno druženja sa novinarima upriličeno je danas u prostorijama Košarkaškog saveza BiH.

Čolan: Igokea se ne može uključiti u završnicu Prvenstva ove sezone, to je stav KSBiH

Neformalno druženja sa novinarima upriličeno je danas u prostorijama Košarkaškog saveza BiH.

Ovom prilikom predstavnicima medija se obratio i Amer Čolan, koji je krajem prošle godine preuzeo funkciju generalnog sekretara KSBiH.

Tokom razgovora, novinare su zanimale aktuelne teme iz bh. košarke, a jedna od njih svakako se tiče nedavne izjave Siniše Kovačevića, sportskog direktora reprezentacije BiH i tim-menadžera Igokee, koji je naglasio kako ekipa iz Laktaša sada ipak želi igrati u završnici Prvenstva BiH (takozvana Liga 6), iako je prvobitno ispoštovan zahtjev upravo ovog kluba da bude “pošteđen” igranja domaće lige do kraja sezone.

“Pročitao sam izjavu Siniše Kovačevića, ali mogu reći da u Savezu nismo još dobili nikakav zahtjev ili bilo šta slično po tom pitanju. Međutim, kako god, stav je KSBiH da se Igokea ne može uključiti u Ligu 6 ove sezone. To ne dopuštaju ni propozicije, jer se sada bodovi iz prve faze Prvenstva BiH prenose u završnicu, a Igokea nije igrala u prvom dijelu. Mogu, naravno, igrati u Kupu BiH, odnosno Kupu Mirze Delibašića, jer je to takmičenje potpuno drugog formata i načina uključivanja ekipa”, istakao je Čolan.

Iznio je i detalje nedavnog razgovora sa Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH koji je obećao pomoći Košatrkaškom savezu.

“On se zaprepastio kad je čuo kako Savez funkcioniše i koliki su dugovi. Dakle, dužni smo, kad se sve sabere, oko 2,9 miliona KM. On je obećao da će učiniti sve kako bi se izdvojila neka sredstva iz državnog budžeta za saniranje tih dugova. Također, opterećeni smo potraživanjima i kamatama na osnovu PDV-a, Dodik je kazao da će i tu pomoći, odnosno inicirati sastanak s ljudima iz Uprave za indirektno oporezivanje”, istakao je generalni sekretar KSBiH.

Čolan je otkrio i kako je postojala mogućnost da Košarkaški savez preseli u novu zgradu Nogometnog saveza BiH, ali da su zbog finansijskih poteškoća ipak odustali od te ideje. Trenitno se i dalje traži alternativno rješenje za smještaj kancelarije Saveza.

amer colankkigokeakosarkaski savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI