Sport Centar

Čolan: BiH prvi put dobila organizaciju EP ‘A’ divizije, Zmajevi idu na jaki turnir u Kinu

Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da će se u julu ove godine u Sarajevu održati Evropsko prvenstvo “A“ divizije za djevojke do 18 godina, dok će seniorska košarkaška reprezentacija pod vodstvom selektora Vedrana Bosnića, nakon kratkih priprema, otputovati u Kinu, gdje će nastupiti na izuzetno kvalitetnom turniru.

Čolan: BiH prvi put dobila organizaciju EP ‘A’ divizije, Zmajevi idu na jaki turnir u Kinu

Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da će se u julu ove godine u Sarajevu održati Evropsko prvenstvo “A“ divizije za djevojke do 18 godina, dok će seniorska košarkaška reprezentacija pod vodstvom selektora Vedrana Bosnića, nakon kratkih priprema, otputovati u Kinu, gdje će nastupiti na izuzetno kvalitetnom turniru.

Povodom EP “A“ divizije ovih dana će u Sarajevu boraviti delegacija FIBA Evrope, koja će obići dvorane i smještajne kapacitet, te nam ukazati na ono što je neophodno poboljšati za organizaciju takmičenja.

“Bit će to prvi put da organizujemo Evropsko prvenstvo ‘A’ divizije u BiH. Izgubili smo organizaciju ‘B’ divizije zbog problema sa reprezentacijom Kosova, kojoj nije bio dozvoljen ulazak u BiH kako bi se nadmetali na prošlogodišnjem EP ‘B’ divizije za kadete. Srećom, naknadno im je dozvoljen ulazak. Kasnije smo se u FIBA-i raspitali da li još uvijek ima neko takmičenje koje je slobodno za organizaciju. Poslali smo nominacije i lobirali, te dobili organizaciju EP ‘A’ divizije za juniorke. Turnir će se održati u julu ove godine, a s obzirom da je riječ o ‘A’ diviziji moraćemo ispuniti i posebne zahtjeve FIBA-e za taj nivo takmičenja“, priča Čolan i dodaje:

“Tokom boravka u Sarajevu delegacija FIBA-e će obići dvorane na Ilidži i u Skenderiji i dati nam upute šta je potrebno poboljšati kako bi zadovoljili kriterije. Posebni su uslovi, na primjer dvorane moraju imati klimu, hoteli minimalno četiri zvjezdice… Sigurno će biti dosta toga da se uradi, ali sam uvjeren da ćemo zajedničkim snagama, sa lokalnim vlastima, uspjeti ispuniti sve uslove kako bi bili dobri domaćini i potvrdili da smo u stanju organizovati velika takmičenja.“

Sarajevo bi trebalo ugostiti 16 najboljih evropskih reprezentacija u konkurenciji djevojaka do 18 godina, a među njima će biti i bh. selekcija. Čolan ističe da, osim činjenice da će bh. djevojke igrajući na domaćem parketu imati priliku da ostvare dobar plasman, koristi od Evropskog prvenstva imati i grad Sarajevo, i BiH, ali i Savez.

“Radi se o 16 reprezentacija koje će doputovati u BiH sa najmanje 20 ljudi. Znači to je već preko 300 ljudi, a uz njih će doći i porodice igračica, menadžeri, skauti… Nažalost već smo dobili odbijenicu od Grada Sarajeva od kojeg smo tražili da nam pomogne u organizaciji. Nadam se da će sa načelnicima sarajevskih opština biti bolje, a imamo najave da će nas podržati. Interes nam je da svake godine organizujemo jedno takmičenje mlađih kategorija, pogotovo u ženskoj konkurenciji. Na taj način želimo prezentovati i podići na viši nivo žensku košarku. Uz to FIBA dijelom finansijski participira u organizaciji takmičenja. Da ne pričam, o promociji grada i države. Sada dobro kotiramo u svijetu košarke i mnoge zemlje nas zovu zbog priprema i prijateljskih utakmica. Interesa je više od turističkih, sportskih do finansijskih, jer i Savezu to može pomoći da nešto zaradi i tako osigura sredstva za pripreme ostalih selekcija“, istakao je generalni sekretar bh. kuće košarke.

Prema Čolanovim riječima, pred administracijom KS BiH je “pakleno ljeto“ tokom kojeg će na okupu biti četiri mlade selekcije i muška seniorska.

“Kadeti, juniori, kadetkinje i juniorke će biti na pripremama, a u sedmom i osmom mjesecu čekaju ih nastupi na Evropskom prvenstvu. Po jednoj selekciji trošak je 100.000 KM, a kroz organizaciju EP ‘A’ divizije možemo pokriti dio tih toškova. Upravo pravim budžet i mislim da će nam za ljeto trebati oko milion KM, a to je skoro pola ukupnog budžeta. Pričam samo o reprezentacijama, a gdje je Liga mladih, kao i ostala takmičenja i aktivnosti Saveza. I seniori će ovog ljeta otputovati u Kinu na deset dana, gdje će nastupiti na veoma jakom turniru i odigrati devet utakmica. Prethodno će se krajem juna okupiti tridesetak mladih igrača u Sarajevu, gdje će obaviti pripreme i odigrati dvije prijateljske utakmice sa Slovenijom i Belgijom. Istina, tu će nam pomoći Kinezi, jer će nam platiti veliki dio troškova. U Kinu će putovati i juniorke, koje će igrati EP u Sarajevu. One će dio priprema obaviti i na Zlatiboru, na poziv Košarkaškog saveza Srbije“, kazao je Čolan.

Za mušku seniorsku reprezentaciju pripreme u Sarajevu i turnir u Kini biće odlična prilika da se spreme za ono što ih čeka u novembru ove godine, a to je start kvalifikacija za “Eurobasket 2021“.

U ponedjeljak će biti održana sjednica Upravnog odbora KS BiH na kojoj će se razgovarati o selektorima svih državnih selekcija. Osim toga biće imenovani i članovi svih radnih tijela Saveza.

“Moramo donijeti odluke o radnim tijelima Saveza, jer je sadašnjim članovima istekao mandat. Ići ćemo u neku vrstu reorganizacije kada su u pitanju komisije. Potrebno je da imenujemo i novog selektora muške U18 reprezentacije, koju je do sada vodio Boris Džidić, dok ćemo za ostale selekcije potvrditi dosadašnje selektore. Razgovaraćemo i o završnici domaćih takmičenja. U svakom slučaju idu nekako stvari nabolje, što se kaže ‘kotrlja se’. Vratili smo i dio ‘gorućih’ dugova, ali ukupni dug je i dalje izuzetno visok i iznosi 2,8 miliona KM“, zaključio je Čolan.

Vrijedi spomenti i da će se nadolazećeg vikenda u Banovićima održati završni turnir Kupa BiH za košarkašice. Za trofej će se boriti Banovići, Play-off, Leotar i Orlovi.

Muška kadetska i juniorska reprezentacija BiH ove godine će se pokušati vratiti u “A“ diviziju. Kadetska reprezentacija će biti selektirana do 30. juna, a od 7. jula počeće pripreme. Već je ugovoreno nekoliko kontrolnih utakmica u kojima će im rivali biti Hrvatska, Slovenija i Crna Gora. Evropsko prvenstvo “B“ divizije održaće se italijanskim Udinama od 6. do 18. augusta. Juniori će se pripremati od 23. juna do početka augusta kada odlaze na EP “B“ divizije u rumunskoj Oradei. Tokom pripremnog perioda također će odmjeriti snage sa vršnjacima iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Kod djevojaka kadetkinje će igrati “B“ diviziju, a juniorke “A“ i to na domaćem terenu u Sarajevu. Kadetska selekcija kreće sa pripremama 15. jula, a EP će od 13. augusta igrati u Sofiji. EP “A“ divizije održaće se u Sarajevu od 5. do 14. jula, a bh. juniorke na okupu će biti od 1. juna. Osim u BiH dio priprema obaviće na Zlatiboru i u Kini. I ženska seniorska reprezentacija biće na okupu ovog ljeta, iako je kvalifikacije za “Eurobasket 2021“ očekuju tek u novembru. Bh. košarkašice pripremaće se od 31. maja do 10. juna u Sarajevu i na Zlatiboru, a odigraće kontrolne susrete sa Srbijom, a potom i Crnom Gorom.

amer colanfibakosarkaska reprezentacija bihksbih
KOMENTARI

KOMENTARI