Sport Centar

Cioffi: Želimo više mladih igrača u prvom timu FK Sarajevo i u reprezentaciji

FK Sarajevo je prije nekoliko dana zvanično objavio da će italijanski stručnjak Matteo Cioffi novi je šef Omladinskog pogona kluba sa Koševa.

Cioffi: Želimo više mladih igrača u prvom timu FK Sarajevo i u reprezentaciji

FK Sarajevo je prije nekoliko dana zvanično objavio da će italijanski stručnjak Matteo Cioffi novi je šef Omladinskog pogona kluba sa Koševa.

Cioff će na novoj poziciji početi sa radom nakon što se kompletira potrebna procedura, te dozvola za rad, a u ekskluzivnom intervjuu govorio je u emisiji Bordo sedmica.

Tokom karijere radio je i u okviru razvojnog programa omladinaca u Italiji, a sarađivao je sa imenima kao što su Nicolo Zaniolo i Gianluca Mancini.

“Bio sam sretan čovjek. Imao sam priliku raditi sa mnogo talentovanih igrača, ali šta me čini sretnim je kada ti igrači prepoznaju da si im pružio prilliku iz snova”, rekao je novi šef Omladinskog pogona FK Sarajevo, a potom je dodao:

“Mislim da igrači moraju znati da talent možete usavršiti satima i satima rada i igre. Talent nije magija, ali nije nemoguće, ali je veoma teško i sve zavisi od vaše motivacije šta želite uraditi”.

Italijanski stručnjak govorio je o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima.

“Kratkoročni ciljevi su da shvatim filozofiju kluba, kako ljudi rade i šta možemo unaprijediti. Poslije toga i dinamiku. Možemo dijeliti naše znanje kako bi uradili nešto posebno”, rekao je Cioffi, dodavši:

“Dugoročni planovi apsolutno podrazumijevaju dovođenje više igrača u prvi tim. Morat će biti spremni igrati u prvom timu. Više igrača u nacionalnom timu, što da ne? Razviti igrače koji su sposobni da igraju na najvišem nivou u Evropi”.

Cioffi kaže da će mu trebati vremena da sve sprovede u djelo.

“Ne znam, obično vam treba vremena, jer igraču su poput billjke. Tako da vam treba vremena i vjere da će izrasti. Tako da mislim dvije godine ili godina”, istakao je Italijan u intervjuu za Bordo sedmicu.

Pregovori sa italijanskim stručnjakom počeli su prije nekoliko mjeseci, a otkrio je šta je znao o Sarajevu.

“Pogledao sam neke utakmice prvog tima. Znao sam da je Sarajevo jedan od najvažnijih, ako ne i najboljih timova u BiH. Znao sam da su osvojili prvenstvo 1985. godine u Jugoslaviji. Bio sam impresioniran kako ste igrali utakmicu protiv Atalante. Prvu, da, ali Atalanta je, vjerujte mi, tim koji igra na poseban način”, rekao je Cioffi.

Postoji mogućnost da u narednom periodu i neki Italijan obuče bordo dres.

“Ne znam. Kada radite sa mladim igračima, ja osjetim neku vezu i stalo mi je do njih. Smatram da je najbolji sljedeći korak za italijanske igrače da odu vani. Imali smo taj problem. Moguće je da dođe neko, zašto ne”, rekao je Cioffi.

fksarajevomatteo cioffi
KOMENTARI

KOMENTARI