Sport Centar

Čestitke uputili Džeko i Modrić: Čeferin u Zagrebu proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

Aleksander Čeferin je na svečanoj ceremoniji u Zagrebu, proglašen ambasadorom Sportskih Igara mladih.

Čestitke uputili Džeko i Modrić: Čeferin u Zagrebu proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

Aleksander Čeferin je na svečanoj ceremoniji u Zagrebu, proglašen ambasadorom Sportskih Igara mladih.

Smaragdna dvorana hotela Esplanade u Zagrebu ugostila je u srijedu, 11. decembra, vodeće osobe iz političkog i sportskog svijeta regije na svečanoj ceremoniji proglašenja g. Čeferina ambasadorom Sportskih igara mladih. Plaketu mu je predao najdugovječniji ambasador Sportskih igara mladih, Predrag Mijatović.

Gospodin Čeferin u zahvalnom govoru istaknuo je: „Malo je ljudi koji u ovim populističkim vremenima stavljaju dobro ispred svojih interesa, kao što to čine Zdravko i njegov tim. Sport je zdravlje i dijeli pozitivne vrijednosti, a ja ću pokušat da budete ponosni na mene kao ambasadora“.

Čestitke su mu uputili i svjetski poznati ambasadori Igara: Edin Džeko iz Rima, Luka Modrić iz Madrida, Nemanja Matić iz Manchestera te gospodin Johannes Hahn, komesar Europske unije za proširenje.

„Srdačno vam čestitam na tituli ambasadora Sportskih igara mladih i želim vam dobrodošlicu u našu porodicu. Igre su najljepša priča Evrope i trebaju našu punu podršku u promociji sporta i sportskog načina života“ poručio je Edin Džeko.

Gospodin Čeferin se ovom prilikom pridružio Edinu Džeki, Miralemu Pjaniću, Luki Modriću, Nemanji Matiću, Mirzi Teletoviću, Džananu Musi, Vedadu Ibiševiću, Ivici Osimu te mnogim drugim ambasadorima Igara.

„Veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu čestitati na ulasku u obitelj Sportskih igara mladih. Kao ponosni ambasador najveće amaterske manifestacije u Europi, šaljem pozdrave iz Madrida, te sam siguran da će uz vaš angažman ovaj projekt još više rasti i napredovati“ istakao je Luka Modrić u čestitci.

Prijenos ceremonije išao je u direktnom prijenosu u 7 zemalja na N1 i SK3 televiziji s početkom u 13.30 sati. U sklopu programa predstavljen je i projekat Youth Sports Fair Chance, kojeg finansira Erasmus + Programa Europske unije, a koji okuplja partnere iz 7 zemalja: Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Makedonije, Srbije i BiH u trajanju 2 godine.

Predsjednik regionalnog odbora Sportskih igara mladih, Zdravko Marić, podijelio je i plakete dugogodišnjim partnerima Igara te istakao: „Ono što je stvarno bitno za Igre je to da smo uspjeli postići mnogo na ovom našem teškom teritoriju u pogledu povezivanja djece. S ovog mjesta mogu stvarno obećati kako ćemo u budućnosti to još više činiti uz našeg novog ambasadora, gospodina Čeferina. Gospodin Čeferin upoznat je i povezan sa situacijama u našim državama i zaista su sve njegove poruke kako djeca kroz Igre ne gledaju tko je iz koje države, koje je netko boje kože ili spola ono najvažnije što promoviramo u Igrama i što ćemo u budućnosti još više isticati“.

Nogomet je najmasovniji sport u sklopu BH Telecom Sportskih igara mladih, a najmasovnija platforma je Coca- Cola Cup u kojem svake godine učestvuje više od 35.000 djece i mladih. Jačanje ženskog nogometa jedan je od strateških ciljeva UEFA-e i uz njenu podršku Sportske igre mladih će u 2020. godini pokrenuti turnire za ženski nogomet. Igre će i naredne godine nastaviti projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a.

sportske igre mladih
KOMENTARI

KOMENTARI