Sport Centar

Červar: Ne podržavam ideju Nijemaca da se skrati trajanje utakmica, zašto bi se to radilo?

Selektor hrvatskih rukometaša Lino Červar ovih se dana, baš kao i većina sportaša i trenera, nalazi na neuobičajeno dugačkom odmoru.

Červar: Ne podržavam ideju Nijemaca da se skrati trajanje utakmica, zašto bi se to radilo?

Selektor hrvatskih rukometaša Lino Červar ovih se dana, baš kao i većina sportaša i trenera, nalazi na neuobičajeno dugačkom odmoru.

Pandemija korona virusa zaključala ga je u četiri zida, i pružila mu priliku da se po ko zna koji put osvrne na karijeru, veličanstvenu karijeru u kojoj je najnoviji uspjeh finale Evropskog prvenstva, što mu je bilo već sedmo (!) s hrvatskom reprezentacijom.

Za dosadu nema mjesta, Červar uvijek pronalazi motivaciju za učenjem, nadogradnjom postojećih iskustava i znanja koje pokušava unaprijediti na brojne načine. Kako to čini tokom karantene, otkrio je u razgovoru za Sport Klub.

“Prilično sam jednostavan po tom pitanju. Pokušavam ovo vrijeme iskoristiti na najbolji mogući način. Gradim se, čitam brojne sportske i znanstvene literature, gledam stare utakmice, provodim brojne analize i izvlačim najbolje i najgore trenutke i pokušavam unaprijediti svoj način razmišljanja i rada. Naravno, uvijek dođe vrijeme i za opuštanje pa se podružim s obitelji i prijateljima. Nikome nije lako pa tako ni meni, ali pokušavam iz ove situacije izvući najbolje, nema mi druge.”

Kako vi gledate ne reakciju sportskih, ali i vladinih te međunarodnih organizacija na ovu pandemiju?

“Mislim da nam je ova korona pokazala koliko smo nespremni i koliko smo ustvari reaktivni, a koliko bismo trebali biti praktivni. Jer čim ti reagiraš, znači da si nespreman, a svijet sada na ovaj virus reagira, što se pokazuje i krahom ekonomije i potpunim kaosom u svijetu sporta. Sport je najbolji pokazatelj nesavršenosti našeg sustava, doneseno je bezbroj odluka koje će naštetiti sportu jer nismo bili spremni na ovu situaciju.”

Sport će definitivno na brojne načine biti izmijenjen. Nijemci razmatraju promijeniti dužinu utakmica, priča se o tri trećine po 15 minuta kako bi se smanjio napor i brojne zdravstvene poteškoće rukometaša, što vi mislite o tome?

“Čitao sam to, a zašto bi se to odlučilo? Ne podržavam tu odluku, pa haj'mo razmisliti o tome da se smanji broj utakmica da rukometaši nisu toliko preopterećeni pa ćemo onda manje brinuti o tim stvarima. Nama nedostaje vizionara s hrabrosti. Jučer je donesena odluka da se vrhunske ekipe mogu spremati, ali kako pitam vas. Čak i jedan tenis, teniska loptica može prenijeti tuđu DNK i zaraziti nekoga. Možemo igrati tenis u rukavicama, jednostavno smo nespremni i to se sad vidi na svakom polju.”

Koji su najveći nedostaci rukometa, sporta koji je vrlo podložan kritikama sa svih strana?

“Dakle, rukomet je jednostavno sport u koji se mora više investirati sa znanstvenog stajališta. Jednostavno je previše podložan subjektivnoj procjeni sudaca. Dakle, je li normalno da su suci u tom sportu amateri koji imaju profesionalna zanimanja van tog svijeta? Amateri sude profesionalcima, pa to se kosi s Olimpijskom poveljom. Pravila se naprosto moraju mijenjati i osudio bih se reći kako bi situacija bila mnogo drukčija u korist Hrvatske i kako bismo imali mnogo više medalja, i zlatnih i ostalih, da je bilo objektivnije procjene. Tu ne govorim da se radilo uvijek o nekoj namjeri da se nama nanese šteta, ali ipak mislim da smo izvukli deblji kraj u brojnim slučajevima.”

Prošlo je tri mjeseca od Evropskog prvenstva i novog velikog uspjeha hrvatske reprezentacije, kako gledate na njega s osjetnim vremenskim odmakom?

“Mi smo bili najveće iznenađenje Evropskog prvenstva i kritičari mogu pričati štogod hoće. Bili smo moralni pobjednici, igrali smo nekoliko epskih utakmica, a ondje smo došlo sa šest debitanata i sa mnogo ozljeda. Finale je gledalo preko milion i pol ljudi, gotovo kao i finale SP-a u finalu. S obzirom da rukomet nije medijski napumpan sport, rekao bih da to nešto znači, jer interes našeg naroda pokazuje da ovi dečki imaju nešto posebno.”

lino cervar
KOMENTARI

KOMENTARI