Sport Centar

Čelnici NFL lige: Sezona počinje na vrijeme, promijenjen format play-offa

Čelnici NFL objavili su da je za sada plan da nova sezona počne po planu, u septembru, uprkos pandemiji korona virusa, koja je zaustavila sport širom svijeta.

Čelnici NFL lige: Sezona počinje na vrijeme, promijenjen format play-offa

Čelnici NFL objavili su da je za sada plan da nova sezona počne po planu, u septembru, uprkos pandemiji korona virusa, koja je zaustavila sport širom svijeta.

“Takva su naša očekivanja“, rekao je izvršni potpredsjednik lige Jeff Pasf na brifingu sa medijima, a nakon video-konferencije rukovodstva NFL-a.

“Da li sam siguran u tom? Nisam siguran da ću sutra biti ovdje. Ali, planiram tako i na isti način se spremamo za cijelu sezonu“.

Upitan da li je liga napravila plan za kasniji start ili igranje utakmica pred praznim tribinama, Pash je rekao da je ljekarski tim NFL nagovijestio da tako nešto neće biti potrebno.

“Svi naši razgovori, ono na šta smo fokusirani, svode se na normalnu, tradicionalnu sezonu, koja će početi na vrijeme i igrati se pred navijačima, na našim standardnim stadionima, od 16 utakmica u regularnom dijelu i kompletnim play-offom. To je naš fokus“, rekao je Pash i dodao:

“Tek je mart, imamo još nekoliko mjeseci do trenutka kada bi sezona trebala početi. Naša vjera i informacije koje imamo nas uvjeravaju da je normalan pristup da se fokusiramo da sezona počne na vrijeme“.

U ovom trenutku, sve franšize rade sa malim brojem članova osoblja u svojim sjedištima. Posjete pred draft su otkazane, zvanični programi priprema su pod znakom pitanja, a raspored utakmica bi trebao biti objavljen tek početkom maja.

Predstojeći draft ostaje zakazan od 23. do 25. aprila, ali neće biti standardnog formata, već će komesar Roger Goodell objavljivati pickove sa centralne lokacije, barem za prvu rundu, dok će se igrači uključivati video linkom.

Inače, vlasnici NFL franšiza odobrili su plan o proširenju play-offa na 14 ekipa i on će stupiti na snagu od sezone 2020. Iz obje konferencije u doigravanje će ići po jedna dodatna momčad, odnosno, ukupno će ih se tamo naći dva puta po sedam.

Novi format podrazumijeva da će se dodjeljivati tri wild-carda po konferenciji, umjesto dosadašnja dva te da će samo prvoplasirane ekipe biti slobodne na početku doigravanja.

Kad je reč o wild-card fazi, u njoj će drugoplasirani ugostiti sedmog, trećeplasirani šestog, a četvrtoplasirani petog u pojedinoj konferenciji.

jeff pashnfl
KOMENTARI

KOMENTARI