Sport Centar

Ceku: Vlada Kosova će postupiti po zakonskim procedurama protiv Srbije, ovo je prevazišlo nivo sporta

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku najavio je da će Vlada Kosova postupiti po zakonskim procedurama protiv Srbije nakon što je ta država sprečila reprezentaciju Kosova da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu koje je u toku u Beogradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ceku: Vlada Kosova će postupiti po zakonskim procedurama protiv Srbije, ovo je prevazišlo nivo sporta

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku najavio je da će Vlada Kosova postupiti po zakonskim procedurama protiv Srbije nakon što je ta država sprečila reprezentaciju Kosova da učestvuje na Svjetskom prvenstvu u boksu koje je u toku u Beogradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ceku je u ime kosovske Vlade najoštrije osudio akciju Vlade Srbije da spriječi učešće Kosova na Svjetskom prvenstvu u boksu, jer je direktna direktiva da se ne puste kosovski sportisti došla iz Vlade Srbije.

Ministar je na konferenciji za novinare sa kosovskom bokserskom reprezentacijom, istakao da je Bokserski savez Kosova punopravni član Svjetske bokserske federacije (AIBA) i da niko nema pravo da zaustavi učešće kosovskih boksera na ovakvim događajima.

Ceku je pozvao AIBA-u i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da osude Srbiju kao organizatora. Dodao je i da je ova situacija prevazišla nivo sporta i da je to političko pitanje zbog stava Srbije prema državi Kosovo i da su se zbog toga žalili Evropskoj uniji, ali da su iznenađeni što još nije bilo reakcija sa njihove strane.

“U kontaktu smo sa zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem i mi ćemo ovo pitanje predstaviti u dijalogu”, naglasio je Ceku.

Upozorio je da će Kosovo, ukoliko to pitanje ne bude rešeno, krenuti pravnim putem kako bi steklo pravo koje pripada kosovskim sportistima.

Podsjetio je da je Ministarstvo kulture, omladine i sporta u subotu zajedno sa Ministarstvom inostranih poslova Kosova uputilo zvaničan zahtjev Ministarstvu sporta Srbije da odustane od inicijative da spriječi ulazak kosovske delegacije u Srbiju. Kazao je i da je Kosovo imalo poziv za učešće na Svjetskom bokserskom prvenstvu od Svjetske bokserske federacije, a ne od države Srbije.

Kosovski bokseri su tri puta tokom vikenda pokušali da uđu u Srbiju, ali im nije bilo dozvoljeno. Bokserski savez Srbije saopštio je da kosovski bokseri uopšte nisu bili prijavljeni za učešće na Svjetskom prvenstvu.

Sekretar Bokserskog saveza Kosova Latif Demoli je rekao da je međunarodnim federacijama upućen zahtjev da Srbija bude kažnjena zabranom učešća na međunarodnim takmičenjima.

Ministar Ceku je rekao da iako Zakon o sportu zabranjuje rad paralelnih sportskih aktivnosti drugih država, već dugi niz godina na Kosovu funkcionišu paralelne strukture sportskih saveza Srbije.

“Pozvali smo sportske klubove srpske zajednice na Kosovu da se integrišu u naše organizacione strukture i postanu deo legitimne sportske aktivnosti na Kosovu”, rekao je Ceku i najavio da će se sutra sastati Nacionalni savjet za prevenciju i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu koji će dati konkretne preporuke mjera koje treba preduzeti da se zaustavi razvoj paralelnih sportskih aktivnosti na Kosovu.

bokserska reprezentacija kosovahajrulla cekukosovo
KOMENTARI