Sport Centar

Čekajući fudbalski avgust u BiH: Više nego ikad, našim ekipama u Evropi trebat će sreće

Nakon što je UEFA odlučila da će se prvi mečevi pretkola nove sezone evropskih kupova igrati (već) u avgustu, čini se da naši klubovi imaju više razloga da budu zadovoljni, nego suprotno.

Čekajući fudbalski avgust u BiH: Više nego ikad, našim ekipama u Evropi trebat će sreće

Nakon što je UEFA odlučila da će se prvi mečevi pretkola nove sezone evropskih kupova igrati (već) u avgustu, čini se da naši klubovi imaju više razloga da budu zadovoljni, nego suprotno.

Doduše veoma bitna će biti i količina sreće, ne samo od toga koji će protivnici zapasti naše predstavnike Sarajevo (Liga prvaka), Željezničar, Zrinjski i Borac (Evropska liga), već i od toga da li će biti žrijebani kao domaćini ili gosti.

Da napomenemo, UEFA je zbog pandemije korona virusa napravila određene izmjene u načinu takmičenja, pa će tako u pretkolima biti igrana samo jedna utakmica.

Naši predstavnici su već mjesecima bez utakmica i veliko je pitanje kako će ekipe izgledati kada ponovo počnu igrati lopte, ali definitivno će imati dosta problema.

S te strane, činjenica da se evropski mečevi igraju tek sredinom avgusta (Liga prvaka) i krajem avgusta (Evropska liga), dobro će doći jer će treneri imati priliku da ekipe uigraju kroz nekoliko kola Premijer lige BiH koja počinje 1. avgusta.

Sudeći prema dosadašnjim informacijama samo će Sarajevo sačuvati kostur tima koji je nastupao u prošloj sezoni, dok će preostala tri predstavnika u novu sezonu ući sa prilično izmijenjenim igračkim kadrom. Jasno je, to Sarajevu daje i najveće šanse da će napraviti neki zapažen rezultat, pogotovo jer postoji mogućnost da budu i nosioci u prvom pretkolu.

Sarajevo je u najboljoj poziciji i zbog samog načina takmičenja, jer ekipe koje ispadnu iz pretkola Lige šampiona, nastavljaju dalje u Evropskoj ligi, pa je aktuelni prvak tako već osigurao bar dvije utakmice u Evropi.

Možda zbog toga što će imati ekipu na okupu, te eventualno lakšeg protivnika ako budu nosioci, Sarajevu najmanje odgovara što će se igrati samo jedna utakmica. Još ako ona bude u gostima kod nekog egzotičnog predstavnika, gdje će se morati potrošiti ogroman novac za putovanje.

Slično je i sa Zrinjskim koji će status nosioca imati sigurno u prvom pretkolu Evropske lige, a vjerovatno čak i u drugom. I Mostarcima će žrijeb domaćinstva biti od presudne važnosti.

U slučaju preostala dva kluba, Željezničara i Borca, situacija je nešto drugačija, oni će gotovo sigurno biti nenosioci (Željo ima neku minimalnu šansu da ipak bude, ovisno o tome koje će koeficijente imati preostali učesnici) i za njih eventualno domaćinstvo može dodatno povećati šanse. One će dodatno rasti ukoliko se bude dozvolilo da i gledaoci prisustvuju utakmicama.

Kada se razmišlja čisto finansijski, najbitnije je ne biti gost, jer to iziskuje troškove putovanja, pa i ako se treba ispasti na prvoj prepreci onda je bolje da to bude nakon domaćeg meča, a ne nakon gostujućeg.

Sarajevo je već inkasiralo ogroman novac, i oni su i u tom pogledu najmirniji, neće im biti problem plaćati putovanja, već je samo bitno što duže ostati u Evropi.

Željo, Borac i Zrinjski imaju sigurnih 240.000 eura, te bi, za koronom osiromašene budžete, i to bila odlična finansijska injekcija koju ne bi bilo dobro kvariti nekim putovanjem u Kazahstan ili Bjelorusiju.

Elem, čini se da će sreća biti presudni faktor kako će naši klubovi proći, jer sama činjenica da se igra jedna utakmica dobrano povećava udio sreće u krajnjem ishodu. U jednoj utakmici slabiji tim može nekako i proći jačeg, u dvije baš baš teško.

Naši predstavnici u Evropi zaradit će sigurno neki novac, ali kako će ovi preostali klubovi iz Premijer lige preživjeti naredni period zaista je misterija. Već mjesecima nema prihoda ni od sponzora, ni od gledalaca, ni od TV prava, samo troškovi, troškovi, troškovi.

Ne treba biti previše pametan pa shvatiti da će nam liga u narednoj sezoni biti itekako slabija nego prije, što je samo po sebi gotovo nevjerovatno jer zaista je teško biti gori od onog što je već bilo.

S druge strane, klubovi će biti prisiljeni da igraju sa što više mladih igrača, pa ovo sve na kraju može i nekako izdobriti. U sjeni preskupo plaćenih bezveznjaka iz regiona talenti su u većini klubova čekali svoju šansu i “bili potencijal” sve do 25. godine, a onda su već mogli i završiti svoju karijeru.

Ono što može biti evidentno jeste malo veća razlika između ekipa nego što je bilo do sada, pa evo u prošloj sezoni bukvalno je svako svakoga mogao pobijediti.

Sarajevo ulazi s milionskom zaradom od Evrope, i definitivno je u prilici da se zabetonira na prvoj poziciji za duže vrijeme. Željo, Zrinjski i Borac će ih pokušati pratiti, te vjerovatno Tuzla City, Velež, Široki, a ostali će gotovo sigurno biti mnogo manje konkurentni nego do sada.

Ono što je najvažnije jeste da ćemo u avgustu napokon dočekati da gledamo naš fudbal, pa još i naše u Evropi, samo neka se više krene lopta kotrljati.

fkboracfksarajevofkzeljeznicarhskzrinjskiliga prvaka
KOMENTARI

KOMENTARI