Sport Centar

Čekajući fudbal u Bosni i Hercegovini: Poslušati klubove najpoštenije je rješenje

Pandemija korona virusa polako, ali baš polako, jenjava, a neke stvari koje su nam bile uskraćene u ovim mjesecima karantina počinju ponovo da se događaju.

Čekajući fudbal u Bosni i Hercegovini: Poslušati klubove najpoštenije je rješenje

Pandemija korona virusa polako, ali baš polako, jenjava, a neke stvari koje su nam bile uskraćene u ovim mjesecima karantina počinju ponovo da se događaju.

Federacija BiH ublažava mjere, ali RS još uvijek ne, što za našu nakaradnu državu nije ništa novo. Mislim, to da na udaljenosti od svega nekoliko metara važe potpuno drugačija pravila.

Pisali smo već o tome kako UEFA čini sve da završi svoja takmičenja, Ligu prvaka i Evropsku ligu, naravno zbog ogromnog novca od TV prava, a preporučila je i savezima da, kad god mogu, završe sezone u svojim ligama.

Ipak, odluka Francuske da se sezona mora završiti stavila je novo svjetlo na cjelokupnu situaciju, jer iznad UEFA su ipak državni organi, tako da ako stigne naredba s vrha države da se nešto ne može igrati, onda ne može, bez obzira na preporuke, ili čak zahtjeve UEFA-e.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlukom Francuske na neki način dobio “mig” da ipak može na nivou svoje države donijeti odluku o tome šta će se dalje dešavati. Trenutna situacija je veoma složena, jer ako u RS još uvijek razmatra mjere vanrednog stanja, znači da se tamo ne bi moglo igrati, a ako se tamo ne može igrati onda bi se moralo prekinuti jer ne mogu se sve utakmice igrati u Federaciji.

Razmotrit ćemo obje opcije.

Prva, u kojoj se prvenstvo prekida značila bi da Sarajevo ide u Ligu prvaka, Željezničar, Zrinjski i Borac u Evropsku ligu. Takav scenario sigurno ne bi odgovarao Želji i Zrinjskom koji imaju realne šanse da stignu Sarajevo, jer odlazak u Ligu prvaka donosi duplo više novca nego što je to slučaj sa Evropskom ligom.

Borac bi najviše profitirao, grozno su ušli u drugi dio sezone, ispali iz Kupa BiH, pitanje je da li bi uopšte zadržali četvrto mjesto te izašli u Evropu. Tuzla City, Radnik, Široki i Velež bi bili uskraćeni jer ne bi mogli „ganjati“ to četvrto mjesto koje bi, u slučaju da neka od tri vodeće ekipe osvoji Kup, značilo i odlazak u Evropu.

Ako govorimo o nastavku sezone, to bi značilo i da ekipe moraju organizovati po pet ili šest domaćih mečeva, bez publike. Ipak, taj trošak, kada se uporedi s novcem koji moraju isplaćivati zaposlenima, nije baš toliko veliki.

Presudan može biti i socijalni segment. Povratak fudbala na terene, pa makar to značilo da će se moći gledati samo na TV prenosima, dao bi kakav-takav osjećaj normalnog stanja običnim ljudima. Upravo zbog toga su i krenula neka popuštanja mjera, jer poslije pandemije evidentno je da nam slijedi ogromna ekonomska kriza.

Vlast bi mogla učiniti čak suprotno od onoga što se očekuje i podstaći sport da se ponovo pokrene, kako bi barem malo skrenuli pažnju s evidentnih ekonomskih problema koji su pogodili vjerovatno svakog stanovnika ove ionako napaćene države.

Ako ćemo biti realni, rizik da se zaraza proširi na utakmicama koje bi se organizovale bez gledalaca puno je manji od recimo navale ljudi u neku samoposlugu ili odlazak na pijacu.

Kako god se odlučilo, nastavila se sezona ili ne, neko će se osjetiti oštećenim, a nekome će odgovarati. To je jednostavno tako.

Možda bi bilo najpoštenije da svi klubovi dobro razmisle o tome šta im odgovara i daju svoj prijedlog, jer samo oni koji su direktno uključeni u rad klubova znaju kakve prednosti ili mane ima eventualni nastavak sezone.

Na NSBiH će, u slučaju da prvenstvo završi, biti i težak zadatak da odluči da li će ispasti Čelik i Zvijezda, dvije posljednjeplasirane ekipe, ili će se liga proširiti u narednoj sezoni.

Sa aspekta običnog fudbalskog zaljubljenika, lično bih volio ne samo da se sezona nastavi, već da se i naredne tri sezone igraju bez prestanka, da nekako nadoknadimo ovaj strašni period kada nismo mogli gledati fudbal.

Možda i ne previše vezano za ovu temu, ali zanimljivo se razmišljanje pojavilo u FIFA-i, koja želi da predloži da se sezone odigravaju u kalendarskoj godini, znači proljeće i jesen. To se čini kao zaista dobro idejom, ma koliko smo navikli da je to jesen-proljeće kao i do sada.

Za naše klubove sigurno bi bilo bolje da recimo sezonu počinju u martu a završavaju u novembru, naravno zbog kvalitete terena na kojima se igra.

Ipak, da bi ova ideja bila realizirana moraju je prihvatiti i u UEFA-i, pa i u nacionalnim savezima, jer bila bi izvodljiva tek ako sve lige krenu po istom principu, uz naravno i igranje evropskih kupova u tim terminima.

Kako god bilo, nama polako prolazi i maj bez fudbala, mjesec u kojem se obično događaju i najzanimljiviji mečevi u svim takmičenjima. Kao da zima nikada nije ni prestala.

fifanogometni savez bihuefa
KOMENTARI

KOMENTARI

Centar Sarajevo
Gost

Cekaj Zlaja, cekaj, bogami ces se nacekati, kao sto ces se nacekati da tvoj zeljkan osvoji titulu….

wpDiscuz