Sport Centar

Čeferin: Produžit ćemo prelazni rok, ali nemamo nadležnost nad ugovorima igrača i klubova

Evropski fudbal broji dane u izolaciji. Sa izuzetkom Bjelorusije, naravno… Lopta miruje, niko ne zna niti može da zna kada će ponovo krenuti s centra.

Čeferin: Produžit ćemo prelazni rok, ali nemamo nadležnost nad ugovorima igrača i klubova

Evropski fudbal broji dane u izolaciji. Sa izuzetkom Bjelorusije, naravno… Lopta miruje, niko ne zna niti može da zna kada će ponovo krenuti s centra.

Iako se iz UEFA redovno čuju smernice ligama i klubovima, predsjednik Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin priznaje da su to samo mjere za slučaj da pandemija počne da jenjava. A, svjestan je i on da kraj vanrednog stanja nije na vidiku.

Prvi put iz UEFA, tačnije od Čeferina, čula se i opcija da se fudbalska prvenstva širom kontinenta – ne nastave. Ako ne bude drugog rješenja. Ako pandemija ne popusti do juna, onda je tvrdoglavo insistiranje da se sezona završi na terenu besmisleno.

“Nadam se da će se sezona moći nastaviti sredinom maja ili u junu ili makar krajem juna. Ako ne uspijemo – sezona će biti vjerovatno izgubljena. Imamo i prijedlog da se tekući šampionati nastave do datuma kada bi trebalo da počne naredna takmičarska godina, koja bi onda bila malo pomjerena. Izvagat ćemo sve opcije i izabrati najbolju za klubove i lige”, rekao je Čeferin u intervjuu za italijansku Repubblicu.

Spremaju u UEFA i druge vanredne mere, drugačije od svega do sada viđenog.

“Ako klubovi počnu igrati, mogli bismo da odigramo do kraja i evropske kupove. Pa, neka se igraju istih dana kada i domaći mečevi. Recimo, u utorak Milan – Inter i Barcelona – Juventus. Istog dana. Ovo je posebna situacija, nezabilježena do sada”.

Djeluje vrlo vjerovatno da kada se lige nastave, da će neko vrijeme morati da se igraju bez publike.

“Teško mi je da zamislim sve utakmice pred zatvorenim tribinama, ali sada ne znamo kada dođe vreme da se zaigra da li će moći navijači na tribine ili ne. Ako ne bude drugog rješenja, bolje je da se sezone završe makar i bez gledalaca. Ipak, o finalima evropskih kupova pred praznim tribinama ni ne razmišljam”.

Jedno od pitanja koje se nameće u posljednje vreme je šta će biti sa igračima kojima ističu ugovori 30. juna. Tu nekog jedinstvenog rješenja, za sada, nema.

“Mi nemamo nadležnost nad ugovorima između klubova i igrača. Ako se sezona nastavi, morat ćemo da nađemo kompromisno rješenje – da ugovori potraju još neko vrijeme, kao i da produžimo prelazni rok.

U istom košu je i pitanje o rezanju plata za igrače, koje su neki klubovi već primijenili, drugi najavili…

“Ugovori su stvar između klubova i igrača. Ali, svi ćemo osetiti posledice ove krize. Nema prostora za sebičnost: sad ćemo da vidimo koliko smo solidarni. Mnogo igrača je pristalo na te mjere”.

aleksander ceferinuefa
KOMENTARI

KOMENTARI