Sport Centar

Čeferin i UEFA spremaju revoluciju: Liga prvaka mijenja format od 2024. godine

Engleski Independent piše da se UEFA i Aleksander Čeferin spremaju da "na mala vrata" pretvore Ligu prvaka u poluzatvoreno takmičenje.

Čeferin i UEFA spremaju revoluciju: Liga prvaka mijenja format od 2024. godine

Engleski Independent piše da se UEFA i Aleksander Čeferin spremaju da “na mala vrata” pretvore Ligu prvaka u poluzatvoreno takmičenje.

Liga šampiona po sadašnjem sistemu će se igrati zaključno sa sezonom 2023/24, a onda slijedi potencijalna revolucija.

Elitno takmičenje evropskih fudbalskih klubova poslije toga bi moglo da liči na košarkašku Euroligu, jer se u njega više neće ulaziti na osnovu plasmana u domaćim prvenstvima.

Independent također piše da UEFA razmatra format od četiri grupe sa po osam klubova, iz kojih bi po dvije najlošije “ispale” iz takmičenja za sljedeću sezonu.

Četiri mjesta zauzeli bi polufinalisti Evropske lige, a o načinu na koji bi bila popunjena preostala četiri mjesta još se razmišlja.

Većina klubova, njih 24, zadržala bi mjesto bez obzira na učinak u svojim nacionalnim ligama.

Dakle, UEFA bi mogla da kaže kako i dalje nema “zatvorene lige” bogatih klubova, ali istovremeno bi prvacima “manjih” zemalja, poput BiH, bilo mnogo teže da dođu do elite nego u sadašnjem sistemu, koji je kreirao nekadašnji predsjednik UEFA Michel Platini.

Independent također navodi da nije riješeno kako će takmičenje biti popunjeno u prvoj sezoni novog “režima”, ali da će kriterij vjerovatno biti rezultati u domaćem prvenstvu tokom posljednje četiri sezone, kao i tradicija i trenutna moć klubova.

KOMENTARI

KOMENTARI