Sport Centar

Čast svima, al’ nek’ se ove godine Ville ne ponove: Dobrodošla kući, fudbalska galaksijo

Oktobar tek je počeo, na radosnicama natopljenom Villa Parku shvatili su da više prostora za čekanje nema, sezona kao što su bile protekle dvije ne smije se ponoviti.

Čast svima, al’ nek’ se ove godine Ville ne ponove: Dobrodošla kući, fudbalska galaksijo

Oktobar tek je počeo, na radosnicama natopljenom Villa Parku shvatili su da više prostora za čekanje nema, sezona kao što su bile protekle dvije ne smije se ponoviti.

Uz dužno poštovanje prema Steveu Bruceu, četvrtu promociju u karijeri nije dočekao, bar na na ovom radnom mjestu. U Aston Villi imao je sve, ekipu, novac i vanserijsku podršku, ali na kraju ne i vrijeme…

Greške iz prošlosti nauče nas da se na određenu situaciju postavimo drugačije, pametan se ne opeče više puta. Tako se neko dosjetio da je vrijeme za rez, na mjesto menadžera sredinom oktobra postavljen je čovjek koji nikada u svojoj karijeri nije napravio nijedan rezultat vrijedan pažnje, izuzev što je Brentford izveo na siguran put.

Hrabar potez, zar ne? Dean Smith ime je čovjeka koji će biti zakovan u zvijezde Aston Ville. Možda nije osvojio neku od sedam titula prvaka sa ovim slavnim klubom, ili postao prvak Evrope kao što je to učinio Tony Barton 1982. godine, ali je omogućio da godine tuge i čekanja iščeznu i da tim bude na dohvat novih uspjeha.

Na piramidi fudbalske hijerarhije Otoka, na prste jedne ruke možemo prebrojati timove iste ili približne veličine Aston Ville. Klub koji u svojoj kolekciji ima trofeje sa razmakom od stotinu godina, a da u međuvremenu nije bio na rubu propasti, izaziva strahopoštovanje i duboki naklon.

Sve je stalo u tih devedeset minuta finala play-offa. Ukoliko krenemo redom, dođemo do 14. pozicije koju su Lavovi držali dok Dean Smith nije preuzeo ekipu. Korak po korak, vezao je trijumfe, ostvario dvocifren broj pobjeda u nizu i došao do doigravanja za promociju. Tu je uslijedio teži dio posla kojeg je Smith doktorirao desetkom.

Nerijetko u ovom play-offu favorit ispada na startu, Villa to sebi nije dozvolila. Breme favorita osjetilo se u finalu protiv Derbyja, ali to je bilo ništa u poređenju sa elanom koji je predvodio ranjene lavove.

Sadašnji trener Ville veliki je navijač ovog kluba. Dočekao je trenutak da ispuni ono što mu je otac ostavio u amanet, čovjek koji je održavao čistoću na stadionu Villa Park bio bi najponosniji na svijetu da svog sina može vidjeti sa suzama radosnicama kako ga igrači dižu u zrak velikog Wembleya.

Velikan iz Birmingema je konačno tu, svojoj kući. Premier liga je njen istinski i jedini dom, mjesto na kojem je želimo gledati. I zato, neka nam se ove godine ne ponove…

aston villachampionshipdean smithpremier liga
KOMENTARI

KOMENTARI