Sport Centar

Čarobnjak iz sjene: Benzema konačno uživa status koji je zaslužio u Real Madridu

Gotovo decenija kritika i potcjenjivanja. Osim povremenog priznanja, doprinos Karima Benzeme uspjesima Real Madrida uvijek se činio omalovažavanim u odnosu na njegovu stvarnu vrijednost.

Čarobnjak iz sjene: Benzema konačno uživa status koji je zaslužio u Real Madridu

Gotovo decenija kritika i potcjenjivanja. Osim povremenog priznanja, doprinos Karima Benzeme uspjesima Real Madrida uvijek se činio omalovažavanim u odnosu na njegovu stvarnu vrijednost.

Mnogi su, a među njima i navijači Reala, tvrdili da Benzema nije dovoljno dobar da predvodi napad Kraljeva i osporavali su mu epitet vrhunskog fudbalera.

U vrijeme kada su Ronaldo i Lionel Messi toliko pomjerili granice fudbala svojim nevjerovatnim rekordima i dostignućima, teško je bilo primijetiti nekog trećeg. Tako je i Benzemin učinak godinama bio “ispod” radara.

Ipak, istinskim fudbalskim poznavaocima nije mogao promaći takav majstor, koji s loptom zna sve. Konačno, bez igranja u Ronaldovoj sjeni, Francuz se pokazao onim što zaista i jeste – fudbalskim čarobnjakom, tipom igrača koji i saigrače čini boljim, liderom koji je ove sezone vodio Real do titule.

Nema puno vrhunskih napadača koji su poznati po tome da su nesebični, a Benzema je jedan od njih. On je oduvijek bio pravi timski igrač, ali to se uporno zanemarivalo. Donekle se može i razumjeti permisa da bi kao klasična devetka trebao postizati puno golova – najviše u timu, ali pored Ronalda oko kojeg se sve vrtilo u igri Kraljeva, za to nije bilo ni potrebe ni objektivne mogućnosti.

Madrid's Karim Benzema celebrates his goal with teammate Cristiano ...

U godinama u kojima je Cristiano postizao preko 50 pogodaka u sezoni, Benzemin učinak od 20-30 golova bio je marginalizovan i nije se shvatao ozbiljno.

Posmatrajući širu sliku, svima je ipak jasno da je Francuz alžirskog porijekla odigrao ogromnu ulogu u Ronaldovoj nezaboravnoj eri na Bernabeu.

U transformaciji Cristiana Ronalda od krilnog igrača do nemilosrdnog egzekutora, Benzema je bio savršen partner u napadu. Svojim majstorstvom, pozicioniranjem, kretnjama i neumornim trčanjem otvarao je mnogo prostora Portugalcu, a ovaj je to obilato koristio. Radeći više posla od tipičnog centarfora, Karim je postao i ozbiljan paker.

Uostalom, brojke su neumoljive. Nijedan igrač nije više puta asistirao Ronaldu od Benzeme.

Njega nikada nije ni zanimalo da bude najbolji strijelac ekipe, nije želio ni biti u centru pažnje i stavljao se u službu tima. Benzema samo želi igrati, učestvovati u napadu, pomagati saigračima i tresti mreže kada mu se ukaže prilika.

Postoje i drugi načini vrednovanja kvaliteta napadača, pogotovo u modernom fudbalu. Neki ne toliko “opjevani” momenti koji određuju kvalitet igrača i različite mogućnosti da značajno doprinesu uspjehu tima, a u tome je jedinstvena klasa Karima Benzeme. Nije sve samo u postizanju golova, iako je ih je Big Benz itekako davao.

Karim Benzema Continues To Excel In Ronaldo's Absence At Real Madrid

U jedanaestogodišnjem periodu provedenom među Kraljevima Benzema je postigao 248 golova i peti je najbolji strijelac Madriđana svih vremena, a ostvario je i 135 asistencija.

Messi i on jedina su dva igrača koja su postizala golove u 15 uzastopnih izdanja Lige prvaka – nešto što čak ni Cristiano Ronaldo nije uspio. Francuz je četvrti najbolji strijelac u Ligi prvaka sa 64 gola, a Benzema je uz sve to nadmašio i velikog Thierryja Henryja kao francuski igrač koji je postigao najviše golova za jedan strani klub.

Ukoliko tim impresivnim brojkama dodamo i velike trofeje Reala u čijem osvajanju je dao ogroman doprinos, nije pretjerano konstatovati da je Benzema vjerovatno najbolji napadač protekle decenije.

Treneri u Realu su dolazili i odlazili dok je Benzema ostao konstantan, a nakon odlaska Ronalda preuzeo je i njegovu ulogu što nije bilo nimalo jednostavno, pogotovo nakon slabe prošle sezone Kraljeva.

Benzema je preuzeo više odgovornosti, istupivši iz sjene u kojoj je bio devet godina. Tek sada je njegova klasa zaista došla do izražaja i konačno uživa status koji svojom fudbalskim talentom i umijećem zaista zaslužuje.

U doba u kojem su vanzemaljski nivoi Messija i Ronalda u potpunosti iskrivili našu percepciju o veličini i kvalitetu mnogih fudbalera, ni Benzema većim dijelom karijere nije dobivao hvalospjevke kakve zaslužuje.

Ipak, jednom kada se oprosti i kada se osvrnemo na njegovu fudbalsku ostavštinu, mnogi će ga se sjećati kao jednog od najvećih napadača svog vremena…

karim benzemareal madrid
KOMENTARI

KOMENTARI