Sport Centar

Burić: Najbitnije je ko će doći na okupljanje, želimo bh. navijače obradovati plasmanom na EP

Najbolji bosanskohercegovački rukometni golman Benjamin Burić odigrao je još jednu fantastičnu utakmicu u dresu svog Flensburga, a duel s Coburgom završen je rezultatom 32:22 uz pomalo nevjerovatne 24 odbrane našeg reprezentativnog golmana.

Burić: Najbitnije je ko će doći na okupljanje, želimo bh. navijače obradovati plasmanom na EP

Najbolji bosanskohercegovački rukometni golman Benjamin Burić odigrao je još jednu fantastičnu utakmicu u dresu svog Flensburga, a duel s Coburgom završen je rezultatom 32:22 uz pomalo nevjerovatne 24 odbrane našeg reprezentativnog golmana.

Burić je odigrao jednu od najboljih partija karijere. Sakupio je 24 odbrane, ali to nije najveći broj odbrana koje je imao u Njemačkoj. U dresu Wetzlara protivničke igrače zaustavio je 25 puta na jednoj utakmici.

“Iskreno zadovoljan sam, imamo poraz od Kiela u Bundesligi i poraz u Skopju od Vardara, ostalo su sve pobjede i na oba fronta stojimo jako dobro, s tim da imamo dosta povrijeđenih igrača. Moram da naglasim, jer svaku utakmicu igramo s 12-13 igrača i ovi što igraju ne treniraju. Zgusnut je raspored zaista i zna se desiti da odigramo po tri utakmice u sedmici. Želim samo poželjeti i svojoj ekipi i sebi da ostanemo zdravi u nastavku sezone”, ističe Burić u razgovoru za N1 i dodaje:

“Sigurno da mogu da se sjetim i te utakmice za Wetzlar. To je bilo protiv Stuttgarta u gostima i evo može i bolje od 24 odbrane (smijeh). Uvijek je lijepo kada se sakupi tako veliki broj odbrana, ali bitno je i da se pobjeđuje.”

Njegove odbrane ulijevaju sigurnost jednoj od najboljih ekipa Evrope, a tako raste i moral tima, ipak Burić kaže da nema mnogo vremena za opuštanje i slavlje.

“Sigurno da je bitno i za moju ekipu, da osjete da imaju sigurnost iza leđa. Kada odbranite par zicera dignete moral svoje ekipe, dok protivniku padne moral. Problem je što u Flensburgu nema mnogo vremena za slavlje. Mi već sutra putujemo u Mađarsku na utakmicu Lige prvaka i nema zaista mnogo vremena za slavlje. Jedan dan je dovoljan da se uživa u komplimentima i osjećaj je stvarno fenomenalan”, ističe Burić.

Pandemija korona virusa ostavila je velike posljedice na sport. Igrači se redovno testiraju, a Burić nekada i dva puta sedmično, a pravila su rigorozna.

“Nama je zaista bitno da niko nije pozitivan. U ovoj regiji u kojoj ja živim su stroga pravila. Ako je jedan pozitivan svi moramo u karantin. Ja, ali i čitava ekipa, izbjegavam kontakte s drugim ljudima. Na treninge svako mora sa svojim automobilom, ne smije više od jedne osobe biti u automobilu, treninzi su zatvoreni i za medije. Testiramo se jednom ili dva puta sedmično. Prije utakmice Lige prvaka moramo imati negativan test koji ne smije biti stariji od 48 sati. Tako, ako imamo dvije utakmice Lige prvaka u sedmici, testiramo se dva puta, a ako igramo jednu Lige prvaka i jednu prvenstva onda se testiramo samo na početku sedmice. Imamo puno novih pravila, ali navikavamo se na ovo novo normalno vrijeme”, kaže Burić.

Odlično Burić brani ove sezone, a u Ligi prvaka na gostovanju kod moćnog PSG-a još jednom je bio heroj Flensburga.

“Zadovoljan sam formom i moram da priznam da igram i u vrhunskoj ekipi i to ide jedno s drugim. Pucamo na sve trofeje i mislim da smo to pokazali i u Parizu. Dvije ili tri godine niko nije pobijedio u Parizu i sigurno da je to velika pobjeda. Ja sam dobro branio drugo poluvrijeme, mogu biti zadovoljan stvarno, a to može da raduje i selektora pred okupljanje. S tim da ne znam šta će da bude s tim zaista, jer stanje s koronavirusom nije baš najbolje. Najvažnije je da svi ostanemo zdravi i da ova korona ne pokvari i ovu sezonu”, ističe Burić.

Prošla sezona je prekinuta, a to je imalo poseban utjecaj na Flensburg. Prvenstvo je prekinuto kada je Burićeva ekipa imala svega dva boda zaostatka, EHF je na zvaršni turnir Lige prvaka poslao četiri prvoplasirane ekipe, a reprezentacija je ostala bez nastupa u baražu.

“Mnogo mi je bilo žao i mnogo sam bio ljut. Čak sam i na pripreme nakon 3-4 mjeseca došao ljut i razgovarao s upravom Flensburga. Nisam mogao da shvatim da smo to olako tako pustili. Izgubili smo prvenstvo iako je razlika bila samo dva boda. Nisam bio iznenađen s odlukom Lige prvaka. Ja govorim u svoje ime, četiri najbogatije ekipe igraju ‘final four’. Nema veze što su to bile četiri prvoplasirane ekipe, četiri najbogatije ekipe igraju i mislim da je malo komična situacija bila s tim odlukama. I danas kada se sjetim toga budem ljut, jedna cijela sezona u karijeri mi je propala samo što su neki ljudi odlučili da neko može da bude prvak ili da igra ‘final four’ Lige prvaka ili da ne možemo da igramo s reprezentacijom baraž. Ja ni dan danas ne mogu da shvatim zašto se to desilo”, kaže Burić.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine i Burića sada očekuju izazovi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Naša selekcija igra s Njemačkom u gostima 5. novembra, a tri dana kasnije na rasporedu je duel sa Austrijom na domaćem terenu.

“Najbitnije je ko će doći od igrača na okupljanje. Mislim da je već 4-5 igrača otkazalo. Najbitnije je ko će doći. Dobro je što igramo prvu utakmicu u Njemačkoj. To je dobra uvertira za najvažniju utakmicu kvalifikacija protiv Austrije kući. Dobro je što igramo u Njemačkoj da dobijemo dobar osjećaj. Ja vjerujem da ćemo dobro da odigramo protiv Njemačke i da se spremamo za Austriju jer je to najbitnija utakmica. S tom pobjedom i protiv Estonije u oba susreta možemo mnogo da napravimo. Kažem, najvažnije je da vidimo ko će sve biti na raspolaganju selektoru”, ističe Burić.

Nijemci su jedna od najboljih reprezentacija svijeta, a Burić ih dobro poznaje.

“Imaju nekoliko povrijeđenih igrača, ali kod njih to nije toliki problem kao kod nas. Kod njih jednog dobrog igrača zamijeni još bolji. Selektor Njemačke je danas objavio spisak reprezentativaca i to su stvarno vrhunska imena i naravno da će biti teška utakmica. Oni jesu apsolutni favorit, za nas je to dobra uvertira. Mi ćemo igrati opušteno, ne govorim da ćemo pobijediti Njemačku, ali ćemo se boriti i igrati opušteno, pa šta bude-bude”, kaže Burić.

Za kraj je jedan od najboljih golmana Evrope imao poruku za navijače koji su uvijek uz naše najbolje rukometaše.

“Svi reprezentativci osjetu potporu koju imaju od navijača. Užitak je igrati za svoju državu i predstavljati svoju državu. Nadamo se da ćemo ih opet obradovati s odlaskom na neko veliko takmičenje. Želim da im poručim da se čuvaju, dolazi taj drugi val koronavirusa. Pazite se i dalje, kao što smo prvi pobijedili i drugi ćemo. Samo jako i ostanite zdravi”, poručio je Burić.

benjamin buricflensburgrsbihrukometna reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI