Sport Centar

Burić: Imao sam ponude iz BiH, Bosanci uvijek žele pokazati zube i boriti se – bilo za život ili loptu

Bosanskohercegovački golman Jasmin Burić ove zime se povezivao s mostarskim Veležom, ranije i sa Sarajevom, ali je na kraju ipak odlučio ostati van Bosne i Hercegovine.

Burić: Imao sam ponude iz BiH, Bosanci uvijek žele pokazati zube i boriti se – bilo za život ili loptu

Bosanskohercegovački golman Jasmin Burić ove zime se povezivao s mostarskim Veležom, ranije i sa Sarajevom, ali je na kraju ipak odlučio ostati van Bosne i Hercegovine.

Potpisao je za Zaglebije iz poljskog Lubina, a u razgovoru za tamošnje medije priznao je da je imao dvije ponude iz Bosne i Hercegovine.

“Imao sam na početku dvije ponude iz Bosne i Hercegovine, ali nisam na kraju bio u situaciji da idem tamo. Potom sam dobio tri iz Poljske, a izabrao sam Zaglebie zbog odličnih uslova za treniranje”, rekao je bh. čuvar mreže.

Burić je posljednji angažman prije Zaglebija imao u Hapoelu iz Haife, a otkrio je kako je došlo do rastanka s ovim klubom.

Ne mogu da se požalim, bile su to dvije uspješne godine. Izrael je prelijepa zemlja, uvijek sam mogao računati na pomoć drugih. I naravno vrijeme – najbolje na svijetu! Imao sam odlične uslove za život i trening. Samo zbog covida sve je puklo… Prva sezona je bila fantastična. Kao što kažete – bio sam među tri najbolja golmana u Izraelu. Drugi je dobro počeo, ali sam imao peh i nažalost – pokidao sam mišić na butini. Rehabilitacija je trajala dva mjeseca. Kada sam se vratio treninzima, već sam bio po strani. Trener me je stavio u drugi plan, do kraja sezone sam počeo da igram, ali više nije bilo isto. Mislim da su me navijači tamo voljeli”; ispričao je Burić o svojoj epizodi u Haifi.

Ranije je u poljskoj Burić branio za Lech, a na konstataciju novinara da se još uvijek vidi njegova ljubav prema klubu iz Poznjana, bh. golman je odgovorio:

“Moram priznati da je tako. Još imam stan u Poznanju, mnogo prijatelja… Osim toga, dobio sam poljsko državljanstvo, što mi mnogo znači, iako sam Bosanac. Imam veliku naklonost prema Poznanju i Lechu.”

Burić već ima 34 godine i bliži se kraj karijere. O ambicijama nakon iste kaže:

“Imam restoran u Bosni, a moj prijatelj i ja vodimo i lanac brze hrane. Osim toga, posjedujem nekoliko nekretnina. Otvorio sam i kompaniju u Izraelu – tamo su najbolji beze koje je moja žena naučila da pravi. Proširujemo i naše poslovanje u Poljskoj, ali ćemo to naknadno objaviti. Volio bih da se upišem i na trenerski kurs, ranije sam diplomirao. Tako da mogu reći da sam se već malo pozicionirao.”

Rođen je Burič u Zenici, gdje je i odrastao tokom agresije na BiH, a kad je imao šest godina desio se masakr u kojem je ubijeno šesnaest civila, a ranjeno pedesetak ljudi.

“Srećom, nemam mnogo scena iz tog vremena u glavi, bio sam premlad. Ipak, sjećam se gladi, sirena nakon eksplozije granata… Tada su se svi skrivali po kućama, brinuli o sebi. Nismo mogli da igramo fudbal napolju, pa smo se zezali po stanu i šutirali loptu”, prisjetio se Burić.

Novinar sajta TVpsport.pl konstatirao je da su svi Bosanci slični – da imaju jak karakter i znaju čemu teže. Upitao je Burića da li je to zbog “problematične” prošlosti naše nacije.

“Mislim da smo jednostavno agresivna nacija sa dobrim i lošim stranama. Želimo pokazati zube i boriti se – bilo za život ili za svaku loptu. I nikada ne žalimo zbog toga – uvijek želimo da se borimo za sve. Ali usput, mi poštujemo život i ono što možemo dobiti od njega”, zaključio je Burić.

jasmin buriczaglebie lubin
KOMENTARI