Sport Centar

Budućnost ima jasan prijedlog za spas sezone u regionalnoj ABA ligi

ABA liga je, baš kao i gotovo sva sportska takmičenja na tlu Evrope, odložena do daljnjeg, a ljubitelji košarke čekaju da vide da li će se ona prekidati, otkazivati, da li će biti odigrane utakmice, kada i u kom fomatu.

Budućnost ima jasan prijedlog za spas sezone u regionalnoj ABA ligi

ABA liga je, baš kao i gotovo sva sportska takmičenja na tlu Evrope, odložena do daljnjeg, a ljubitelji košarke čekaju da vide da li će se ona prekidati, otkazivati, da li će biti odigrane utakmice, kada i u kom fomatu.

Na neke od ovih pitanja je pokušala da da odgovore Budućnost iz Podgorice u zvaničnom saopštenju.

Budućnost ima jasan prijedlog, a on kaže kako prvoplasirane četiri ekipe trebaju igrati ili play-off ili Final Four, dok iz lige ne treba ispasti niko.

To saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Suočeni sa izazovnom situacijom, kontinuirano komuniciramo sa većinom klubova koji čine ABA ligu. Poštujući činjenicu da sportska javnost očekuje stav Budućnosti po pitanju završetka ovogodišnje sezone, ovim putem ga iznosimo nakon našeg studionoznog sagledavanja situacije iz više aspekata.

Smatramo da je od velike važnosti da četiri prvorangirane ekipe igraju završnicu ABA lige u toku sedmog mjeseca (sa publikom ili bez njenog prisustva), na način kako je to definisano propozicijama lige. Podsjećamo da propozicije predviđaju da se odigraju utamice između prvog i četvrtog odnosno drugog i trećeg na tabeli. Play-off bi bio odigran u istom mjesecu. Ostavljamo mogućnost završetka sezone i odigravanjem Final-foura.

Svjesni smo da klubovi koji ne spadaju u četiri prvoplasirana na tabeli treba da smanje troškove i raspuste ekipe, sa tim u vezi predlažemo da ove godine iz ABA lige ni jedan klub ne bude eliminisan i da pretposlednji ne igra baraž. Na taj način bi u sljedećoj takmičarskoj sezoni ABA liga umjesto 12 brojala 14 klubova. ABA 1 liga bi bila po automatizmu dopunjena sa dva kluba iz ABA 2 lige.

O završnici ABA lige, play-offu ili final-fouru direktno bi odlučivali predsjednici prva četvoroplasirana kluba, u komunikaciji sa predsjednikom ABA lige Domagojom Čavlovićem, direktorom Dubravkom Kmetovićem i sportskim direktorom Milijom Vojinovićem. Neophodno je da što pre održimo sjednicu ABA lige putem video poziva, kako bismo doneli zajednički zaključak o ovoj temi i time stavili tačku na razne spekulacije o ovom bitnom pitanju.

Smatramo da je nemoguće završiti ovogodišnju sezonu ABA lige na drugačiji način. Bilo koja druga odluka i proglašenje šampiona bez odigranih utakmica, favorizovalo bi određenu ekipu i u narednoj sezoni, što nije u sportskom duhu. Imajući u vidu širu sliku, trenutno je od manje važnosti ko će biti ovogodišnji šampion, u odnosu na činjenicu kakav će to imati uticaj na naredne sezone i to je situacija koju je neophodno sagledati sa više aspekata.

Budućnost Voli očekuje od predsednika ABA lige Domagoja Čavlovića da organizuje skupštinu putem video linka, kako bismo što pre doneli odluku o budućnosti regionalne košarke. Nadamo se da će u našem predlogu prepoznati sportsko i korektno rešenje i ovom prilikom svim klubovima, kao i vernim navijačima želimo dobro zdravlje i pobedu u ovoj za sve nas presudnoj utakmici, borbi protiv našeg zajedničkog neprijatelja”, piše u saopštenju KK Budućnost Voli.

aba ligakkbuducnost
KOMENTARI

KOMENTARI