Sport Centar

Bradić: Bosna bi trebala dobiti novi Upravni odbor za svoj 70. rođendan

Košarkaški klub Bosna ove godine slavi 70. rođendan. Okolnosti u kojima bivši prvak Evrope gasi svjećice na slavljeničkoj torti daleko su od idealnih, ali dojam je da među Studentima ipak vlada zadovoljstvo jer su “preživjeli” još jednu sezonu.

Bradić: Bosna bi trebala dobiti novi Upravni odbor za svoj 70. rođendan
FOTO: Bradić: Imamo četiri mjeseca da sve posložimo (Foto: Dino Omerović)

Košarkaški klub Bosna ove godine slavi 70. rođendan. Okolnosti u kojima bivši prvak Evrope gasi svjećice na slavljeničkoj torti daleko su od idealnih, ali dojam je da među Studentima ipak vlada zadovoljstvo jer su “preživjeli” još jednu sezonu.

Sredina tabele u najvišem rangu bh. košarke u nekim drugim vremenima bio bi slabašan rezultat za ekipu Bosninog renomea i historije, ali imajući u vidu kakve su krize (ponajprije finansijske) šibale klub u protekloj deceniji, aktuelni plasman zapravo je dobra vijest.

Bosna Royal, kako posljednjih godina glasi takmičarski naziv jednog od najuspješnijih sarajevskih sportskih kolektiva, još uvijek diše, ali da je sezona bila uobičajene dužine – pitanje je u kakvom bi stanju dočekala spuštanje zavjese.

Klupski predsjednik Almir Bradić u razgovoru za SCsport priča upravo o trenutnom stanju ovog 70-godišnjaka, njegovim vrlinama i bolnim ranama, ali i onome šta Bosnu može očekivati u budućnosti.

Jeste li zadovoljni ostvarenim u ovoj sezoni, koja je praktično zaključena za bivšeg evropskog šampiona? Da li je sredina tabele uspjeh ili smatrate da je trebalo možda pokušati napasti plasman u Ligu za prvaka Prvenstva BiH?

“Što se sportskog dijela tiče, zadovoljni smo. Moramo biti zadovoljni. Zadovoljni smo i tim što nismo nastavili dalje sezonu. Liga 6 bi proizvela dodatna finansijska naprezanja, a napregnuti smo svojski još od Nove godine. Momci su zaista odradili fantastičan posao, pobjeđivali i ekipe iz vrha. Bilo je i problema s koronom, silna odlaganja utakmica, ali sve u svemu, možemo biti zadovoljni sportskim segmentom. To je bio i cilj, da sa što manjim zaduživanjima osiguramo opstanak u društvu najboljih”.

Zadovoljni ste, pretpostavljam, i promocijom nekih mlađih igrača u prvi tim ove sezone?

“To bi otprilike trebalo biti ono čemu težimo. Mladi momci su dobili priliku, a dvojica od njih, Hamza Begić i Ali Mašić, iskoristili su svoju minutažu i vidjeli gdje stoje u košarci, šta im nedostaje i gdje mogu napredovati… Ako već žele da se bave ozbiljnije košarkom”.

Ok, tu bih zaključio onda priču o protekloj sezoni i posvetio se idućoj. Da li već sad postoji neki opipljiviji finansijski plan, koji nije isključivo naslonjen na traženje pomoći od državnih, kantonalnih i gradskih vlasti?

“Vidite, rekoh ranije da smo od Nove godine na kisiku. Da nije u cijelu priču ušao jedan sarajevski privrednik, ko zna šta bi bilo…”

Oprostite, da nije riječ o Dubravku Barbariću? Bivšem generalnom sekretaru Košarkaškog saveza BiH? Njegovo ime se pominje po kuloarima…

“Jeste. Mada bih volio da izbjegnete pominjanje njegovog imena. On je tako zamolio”.

Zašto? Evo pitao sam direktno, niste mi sami otkrili, već samo potvrdili… I ne znam zašto bi se takva informacija krila od javnosti, to je baš ohrabrujuće.

“Ok, nadam se da se neće ljutiti. Ja sam malo tu i oprezan zbog one pompezne najave američkog investitora, a od te priče na kraju nije bilo ništa”.

Dobro, ali ovdje se ipak radi o čovjeku koji je već konkretno pomogao klubu, nije ostalo samo na obećanjima?

“Istina. Vi Dubravka znate, on je veoma sposoban i čovjek je iz košarke. Kad je shvatio da nas se opet gura u drugu ligu, odlučio je pomoći. Mi smo od Nove godine dobili više sredstava od njega nego od institucija i slažem se da to treba reći. Potvrdili smo u razgovoru prije nekoliko dana i njegov definitivni ulazak u klub. Uz Dubravka bi u klub trebalo ući još nekoliko privrednika, njemu bliskih”.

Dakle, postoji zaista razlog za optimizam?

“Da, da. Ali, prije svega, najbitnije je da se protekla sezona finansijski sanira. Da se ispoštuju ljudi koji su iznijeli ovu sezonu i koji su još uvijek angažovani u klubu. To ću označiti kao prioritet i za buduće rukovodstvo”.

Koliko se duguje uposlenicima i igračima?

“Nekome jedna, dvije, nekome tri plate…”

Sigurno bi u poboljšanju te finansijske slike kluba pomoglo i kad bi bilo dozvoljeno prisustvo publike u dvorani?

“S obzirom na reakcije koje mi imamo na društvenim mrežama, zasigurno. Publika je željna košarke, željna Bosne”.

Većini igrača ističe ugovor i vjerovatno će napustiti Bosnu prije iduće sezone?

“Neki su već otišli, da pokušaju naći angažman u nekim drugim sredinama prije kraja ove sezone. Nekoliko igrača bismo svakako željeli zadržati. Dobro je da je sezona za nas završena jer sad imamo dovoljno vremena da posložimo neke stvari. Trebalo bi formirati i novi Upravni odbor, koji će, kako rekoh, biti sastavljen od privrednika.”

Ko je dosad bio u Upravnom odboru? Ili govorimo o dva UO, jedan od Royala, drugi od Bosne?

“Nikad nije bila fuzija u pitanju, već sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. Bosna je jedno pravno lice sa svim što pripada, a Royal drugo. Obzirom da Bosna ne može funkcionisati jer su blokirana sva četiri računa, u tom segmentu je angažovan Royal, koji nosi samo ime i grb. Royal funkcioniše u punom kapacitetu, jer cijela priča na njemu počiva. Upravni odbor Royala čine tri čovjeka. Pored mene, tu je još potpredsjednik UO Armin Sadžak, kao i Nezim Hasečić, koji je ujedno i član Nadzornog odbora Bosne. Trebam još pojasniti da Bosna Royal ne postoji kao pravno lice. Postoji Bosna i postoji Royal, kao zasebna pravna lica. Bosna Royal je samo takmičarsko ime. Po sporazumu, KK Royal ima pravo da nosi ime i grb Bosne. To je to”.

Kad ističe sporazum Bosne i Royala?

“Istekao je ugovor u smislu datuma. Već se trebala se sastati Skupština Bosne da razmatra situaciju i vidi šta dalje… Mislim da je sad možda dobar trenutak. Svim članovima Skupštine KK Bosna je istekao mandat. Dakle, ovo je idealna prilika da se napravi restart. Da i političke strukture delegiraju svoje ljude u Skupštinu, koji će činiti to tijelo zajedno sa ostalima”.

Može li Royal izaći elegantno iz priče o Bosni? Ako je već ugovor istekao?

“Ugovor postoji dok Skupština ne kaže drugačije. Skupština je ta koja ga može prekinuti”.

Ima li Royal dugove?

“Ima. Riječ je o 173.000 KM po završnom računu”.

Koliki je Bosnin dug?

“Četiri i po miliona, po završnom računu”.

Previše, zaista. Proteći će, dakle, još dosta vode dok KK Bosna ne vrati taj originalni naziv, bez Royala?

“Račune Bosna ne može plaćati. Ovim tempom, proteći će dosta još godina, dok ne bude mogla opet plaćati. Rješenja postoje, ali bitna je i volja. Vidjeli ste možda kako je to Grad Split riješio sa košarkaškim klubom, bivšom Jugoplastikom”.

Jasno. Kad bi mogla biti zakazana nova sjednica Skupštine?

“Ja lično ne mogu je sazvati. U ovoj godini je trebamo sazvati, u svakom slučaju”.

Ko je može zakazati?

“Recimo, potpredsjednik Skupštine Igor Stojanović. Predsjednik Zijah Kadić je, nažalost, umro. Izbornu Skupštinu KK Bosna može zakazati i kantonalna skupština. Udruženje se registruje u Ministarstvu pravde KS. Tamo smo registrovani, tamo smo rođeni”.

Ok. Dakle, da bismo dobili novi Upravni odbor, treba zakazati Skupštinu, ali sad je pitanje ko i kad će istu zakazati?

“Ja sam se radovao 17. aprilu, kada je za nas završena sezona. Tog datuma smo prestali proizvoditi nove troškove, jer nismo više imali putovanja, kotizacije… Sad imamo i vremena da se u potpunosti posvetimo sebi, četiri mjeseca da sve posložimo”.

Razumijem, imate i dovoljno vremena da imenujete novi Upravni odbor.

“Idealno bi bilo da prije toga sjednemo sa dužnosnicima Kantona i ostalima, ministrima, načelnicima… Svi oni su rekli da su zainteresovani da učestvuju u institucionalnom rješavanju statusa KK Bosna”.

Da, pretpostavljam da bi nekima od njih bilo i ponuđeno mjesto u rukovodstvu. Može li to biti poklon klubu za 70. rođendan? Sposoban Upravni odbor koji će ga izvesti na zelenu granu?

“Upravo o tome govorim. Upravni odbor koji je sposoban i koji zna kako proizvesti uspjeh. Mi smo uspjeli sačuvati Bosnu, da je živa, dočekala 70. rođendan… I to s mukom, jedva. Ali evo sad prilike da je predamo nekome ko zna s matematikom i poslovanjem…”

Sugerišete da možda nećete biti dio tog novog UO, kada bude izabran?

“Koliko budem trebao ovom klubu, ja ću biti tu. Vojnik sam kluba, dosad sam to dokazao”.

almir bradicdubravko barbarickkbosnaroyal
KOMENTARI