Sport Centar

Bracina sudbina: Vječni kralj u Minhenu, neshvaćeni junak u domovini

Minhen je, zapravo, njegov pravi dom. Bavarski grad to je postao u životu Hasana Salihamidžića onog trenutka kada je 1998. godine prvi put obukao crveni Bayernov dres. Postao i ostao.

Bracina sudbina: Vječni kralj u Minhenu, neshvaćeni junak u domovini

Neko bi pomislio da je logičan put uspješnog čovjeka rođenog u Jablanici da se nekad vrati kući i tamo, u hladovini kod Gojka, provodi penzionerske dane nakon što okači kopačke o klin. Čitali smo svi mi, mali milion puta, takve priče o našem svijetu koji se iz puke nostalgije vrati u kuću svog djetinjstva, popravi krov i narednih nekoliko decenija ispija kafu s drugovima iz izgubljene prošlosti.

Ali, to ova priča nije. S obzirom da je Salihamidžić u domovini uvijek prolazio kao neshvaćeni junaci Puškinovih poema, Minhen je ipak bio realna opcija za ostatak života.

Bavarska ga je slavila u tih devet godina dok je bio član njemačkog fudbalskog giganta, tamo ga i danas slave. Popularni Braco, ili Brazzo (kako već Nijemci pišu), novi je sportski direktor Bayerna, vjerovatno funkcije zvučnije čak i od selektorske klupe Elfa.

Prošao je Hasan razne scile i haribde dok je došao u Bayern. Bio konobar, izbjeglica, oca i mater nije vidio skoro pet godina, usljed agresije na BiH… Šansu je dobio U HSV-u, otkrio ga je Felix Magath, čovjek koji je značajnu ulogu odigrao i u karijeri Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića. Bljesnuo je u Hamburgeru, nametnuo se kao vunderkind, dovoljno dobar talenat da stigne poziv iz Minhena. Ostalo je historija. Čak 11 trofeja, od toga jedna Liga prvaka.

Odigrao je još nekoliko sezona u Juventusu i Wolfsburgu, ali ništa vrijedno spomena. Samo je Bayern ostao bitan u karijeri Hasana Salihamidžića.

Reprezentaciji BiH dao je koliko je mogao. Ili htio. Zavisi od perspektive. Njegov gol protiv Hrvatske u Bolonji i danas mnogima budi posebne emocije, kao i još neke dobre partije u bh. dresu. Ne može se reći da nije bio zvijezda u domovini. Ali, nikad do kraja prihvaćen. Ni blizu popularnosti kakvu je nekad uživao Sergej Barbarez ili danas Edin Džeko. A čovjek je igrao za jednu od najjačih ekipa koja je hodala planetom, prirodno bi bilo da jednog takvog sportskog ambasadora volimo bezuvjetno.

Mnogi kažu: Salihamidžić nikad nije igrao tako kvalitetno za reprezentaciju kao što je igrao za Bayern. Takav kamen oko vrata neki danas vežu i Miralemu Pjaniću. I pritom zaboravljaju elementarne stvari. Bayernov trener Ottmar Hitzfeld iz Hasana je znao izvući maksimum, za razliku od tadašnjih bh. selektora, koji su često lutali u taktici, a samim tim nisu nikad bili do kraja precizni sa Bracinom ulogom u ekipi.

Sem toga, Salihamidžić je u bavarskom timu igrao sa zvijezdama kalibra Effenberga, Scholla, Lizarazua, a za reprezentaciju se odazivao i kad je trebao igrati u timu sa anonimusima iz hrvatske i bugarske lige… Poput Brace, primjera radi, Pjanić danas igra dvije različite uloge u Juventusu i reprezentaciji. Ali, Miretu ćemo nekako i progledati kroz prste, a tada smo od Hasana očekivali čuda. Koja uporno nisu dolazila. Dobro, jasna je tu i razlika. Pjanić je igrao na Mundijalu.

Na kraju trebamo, ako ništa drugo, stvari nazvati pravim imenom i pošteno reći da Hasan Salihamidžić ovdje nikad nije bio sportski heroj. Za razliku od Minhena. Gdje je i danas kralj. A gdje, opet, nikad nije predstavljao samo sebe. Već i svoju BiH. Priznao to neko ili ne.

bayern minhenhasan salihamidzic
KOMENTARI

KOMENTARI

Gavran
Gost

Ovo je veliki uspjeh za bh. fudbal, za Jablanicu, a Bgm i za državu Bosnu i Hercegovinu! Svaka čast Hasane majstore!! SRETNO!

Vedo
Gost

Svaka čast Brazzo i sretno

Made in Jablanica - Made in BIH
Gost
Made in Jablanica - Made in BIH

Ova vijest me ispunila ogromnim ponosom što sam dio priče koja se zove država Bosna i Hercegovina. Bravo za Hasana.
P.S. Čestitke kolumnisti.

Amir66
Gost

Nema se sta puno reci nego da za svjetsko domovinu Nije dao nista. A mogao je Ali Nije htjeo, to je salihamidzic

Krajisnik
Gost

Tako je Amir66

Moje Name
Gost

Nije on dao BiH dovoljno…a nije ni svojim roditeljima..ozeniti svabicu i dati cisto svabska imena djeci..nema tu vele BiH..ali eto…Hasan je i Salihamidzic..

…ostace upamceno da je IGRAO za BiH…

juka
Gost

Svaka čast na privatnom uspjehu, ali ovo ostalo čista nula. Čovjek je na silu igrao za BiH i to mu realno sa ovakvom državom niko nema pravo zamjeriti.

wpDiscuz