Sport Centar

Bosnić: Igrači ponovo dišu kao jedan i sa ogromnim entuzijazmom dolaze na okupljanje

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je na početku kvalifikacija za Evropsko, tamo gdje ja stala u kvalifikacijama za Mundobasket, piše Sport Klub.

Bosnić: Igrači ponovo dišu kao jedan i sa ogromnim entuzijazmom dolaze na okupljanje

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je na početku kvalifikacija za Evropsko, tamo gdje ja stala u kvalifikacijama za Mundobasket, piše Sport Klub.

Izabranici Vedrana Bosnića pobijedili su kao gosti Latviju, na svom parketu su poslije velike borbe i neizvjesne završnice poraženi od Grčke, a sada se nadaju da novembarski FIBA prozor neće biti pomjeren i da će na svom parketu odmjeriti snage sa selekcijama Bugarske i Litvanije.

Imperativa nije bilo, san je bio plasman na šampionat Evrope, a na osnovu prikazanog, selektor Bosnić i njegovi izabranici imaju osnova i prava da se nadaju da će biti na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Temelje državnog tima Bosne i Hercegovine, postavio je Duško Vujošević koji je sa selekcijom BiH prošao pretkvalifikacije, a zatim tokom kvalifikacija za Mundobasket morao da napusti mjesto selektora zbog zdravstvenih problema. Nedugo zatim, postalo je jasno da državni tim neće uspjeti da napravi čudo i stigne do Svjetskog prvenstva, pa je odlučeno da se krene iz početka, a priliku da je dobio Vedran Bosnić. Na klupi je zamijenio Jasmina Repešu.

Mali kuriozitet predstavlja podatak da je Bosnić bio selektor Švedske u pretkvalifikacijama za Mundobasket i da je igrao protiv Bosne i Hercegovine, a prvi kontakt sa Duškom Vujoševićem imao je kao mladić sa 16 godina, kada je imao privilegiju da ga u Breši trenira upravo Vujošević.

„Duško Vujošević je napravio, ili ti postavio temelj državnog tima, a na nama je sada da napravimo kuću i izborimo plasman na veliko takmičenje, na Evropsko prvenstvo. Ono što me neizmjerno čini sretnim je činjenica da igrači ponovo dišu kao jedan, da ponovo sa ogromnim entuzijazmom dolaze na okupljanje državnog tima, da se vratila energija i hemija koja je postojala dok je selektor bio Duško Vujošević. Naša grupa je izuzetno kvalitetna i zahtjevna, ali pokazali smo u prvom FIBA prozoru da imamo pravo da se nadamo plasmanu na Evropsko prvenstvo“, naglasio je za Sport Klub, Vedran Bosnić, selektor Bosne i Hercegovine i nastavio:

„Iz dubine duše se nadam, kao i svi igrači, kao i svi ljubitelji sporta da neće biti odlaganja FIBA prozora koji je zakazan za novembar jer će to značiti da se život vratio u normalne tokove. Igramo pred našim navijačima protiv Bugarske i Latvije, a sa dvije pobjede uz veliki vjetar u leđa i energiju sa tribina, bili bismo na pragu podviga, na pragu plasmana na Evropsko prvenstvo. Kuća koju gradimo na tameljima koje je postavio Duško Vujošević bila bi jako blizu završetka“.

Vedran Bosnić je kao igrač branio boje Slobode iz Tuzle, Bosne, Šibenke, a karijeru je završio u Švedskoj gdje je počeo trenersku priču. Dugo je radio u ekipi Sodartaije Kings, a 2014. godine je postao selektor Švedske. Poslije pet godina provedenih na klupi državnog tima, želio je da se posveti isključivo klupskim obavezama, ali poziv Bosne i Hercegovine nije mogao da odbije.

„San svakog trenera je da bude selektor države u kojoj je rođen. Nisam razmišljao, odmah sam prihvatio ponudu. Atmosfera u tom trenutku nije bila na nivou na kojem je sada, ali se pokazalo da sam napravio sjajan potez i neizmjerno sam ponosan zbog toga. Posebno me sretnim čini atmosfera i pozitivna energija koju imamo. Svi jedva čekamo novo okupljanje, a iskreno se nadamo da će to biti u novembru“, naglasio je Bosnić koji je trenutno trener Monsa iz Belgije i nastavio:

„Šampionat je prekinut. Ostende je proglašen šampionom na osnovu plasmana, a mi smo osvojili drugo mjesto i plasman u kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona. Da je šampionat prekinut jedno kolo ranije, šampioni bi bili mi, ali sport je takav. Nismo tužni, željeli smo mjesto u Evropi, to je bio primarni cilj i uspjeli smo da stignemo do njega“.

Vedran Bosnić period globalne zdravstvene krize provodi u Belgiji.

„Kao i gotovo svi građani planete vrijeme uglavnom provodim prateći vijesti i gledajući šta se dešava. Nastojim da radim na usavršavanju i na održavanju kondicije koliko je to moguće u kućnim uslovima, a sanjam dan kada ću ponovo biti uz parket i raditi ono što najviše volim. Uvjeren sam da na isti način razmišljaju svi sportisti i treneri širom planete. Da bi se taj trenutak dogodio što prije, zaista je neophodno da budemo diciplinovani i odgovorni, kako prema sebi, tako i prema svom okruženju. Moramo da ostanemo kod kuće, da se pridržavamo propisanih mjera, jer je to jedini način da pomognemo u borbi protiv korona virusa, te da se uskoro vratimo u normalu, da počenemo da se bavimo onim što najviše volimo. U mom slučaju, to je košarka. Ostanite kod kuće, da bi magija pod obručima ponovo oživjela“, poručio je za Sport Klub, Vedran Bosnić.

kosarkaska reprezentacija bihvedran bosnic
KOMENTARI

KOMENTARI