Sport Centar

Borussia Dortmund: Od noći košmara do pobjede fudbala

Trebala je to biti noć spektakla. Četvrtfinale Lige prvaka, nogometna poslastica za sve ljubitelje sporta. No, u tom jezivom trenutku od svega nekoliko sekundi, nakon serije eksplozija, dortmundska večer pretvorila se u horor.

Borussia Dortmund: Od noći košmara do pobjede fudbala

Srećom, niko nije poginuo, Marc Bartra je teško povrijeđen, ali hitno operisan i izvan opasnosti za vlastiti život. No, uznemirujuća je ipak spoznaja da je samo neprobojno staklo na autobusu spriječilo veću tragediju.

Iako policija i dalje traga za napadačima, a njemački mediji raspolažu sa potpuno različitim informacijama o njihovom profilu (od islamista do antifašista), jedna stvar je, barem, kristalno jasna – cilj napada.

Namjera je da se uvuče strah u kosti svakom Evropljaninu, građaninu svijeta, a atak na fudbalere velikog kluba trebao je samo dodatno pojačati snagu poruke. To je napad na sve vrijednosti civilizacije, kao i na pravo na normalan život, na ljudske potrebe kao što su odlazak na nogometnu utakmicu, druženje i uživanje u ljepoti sporta.

Dakle, onog trenutka kada, zbog straha koji su oni proizveli, prestanemo ići na utakmice i uopšte pomaljati nos iz sigurnosti vlastitih domova – napadači su pobijedili. A upravo to je jasno ljudima iz dortmundske Borussije. I stoga su povukli hrabar, ali možda i jedini ispravan potez – samo jedan dan nakon napada odlučili su odigrati utakmicu Lige prvaka protiv Monaca.

“Naravno da je ovo veoma teška situacija za naše igrače. Ali, oni su profesionalci i uvjeren sam da će ovo ostaviti iza sebe i odigrati utakmicu kako se to od njih očekuje. Bilo bi veoma loše da nakon ovoga pobijede, ustvari, oni koji su ovo napravili i to nećemo dozvoliti”, kazao je, jasno i glasno, Borussijin predsjednik Reinhard Rauball.

Iz noći košmara, tako, Borussia i fudbal općenito ipak izlaze kao pobjednici. I to s jasnom porukom ekstremistima i siledžijama svih boja i dezena, koju će poslati fudbaleri u žuto-crnim dresovima, kada večeras, u 18.30 sati, istrče na svoj Signal Iduna Park – ne bojimo se!

borussia dortmundliga prvakaMarc Bartramonacoreinhard rauball
KOMENTARI

KOMENTARI

blizanac
Gost

fantastican posao radi SCsport.ba s ovim specijalom! samo nastavite, halvadzija, prolic, hadzic, filipovic i pajo, svi pisete odlicno. napokon jedan mediji u bih koji ide s kvalitetom.

wpDiscuz