Sport Centar

Bordo kao sudbina: Anel Hebibović svoj dječački san je ispunio, možda ga i nadmaši

Anel Hebibović još kao dječak koji je počinjao igrati fudbal, u razgovoru za školski list priznao da mu je san bordo dres. I ko bi rekao - već je skupio 100 nastupa za Sarajevo.

Bordo kao sudbina: Anel Hebibović svoj dječački san je ispunio, možda ga i nadmaši

Anel Hebibović još kao dječak koji je počinjao igrati fudbal, u razgovoru za školski list priznao da mu je san bordo dres. I ko bi rekao – već je skupio 100 nastupa za Sarajevo.

Iz Konjica su potekli legendarni bordo asovi, poput Davora Jozića, Dragana Jakovljevića ili u novije vrijeme Samira Dure i Ajdina Maksumića, koji su ostavili dubok trag na Koševu. Nismo sigurni koliko je to imalo utjecaja na Hebibovića i zašto je baš u gradu, u kojem vjerovatno većina ljudi navija za Željezničar ili Velež, izabrao Sarajevo i bordo boju.

Od lokalnog Igmana, preko GOŠKA i Veleža u kojem je ostvario punu igračku afirmaciju, u julu 2015. godine stigao je u Sarajevo. Debi je bio za pamćenje, barem zbog punih tribina i atmosfere. Lech je bio prejak i slavio je sa 0:2. Ostatak, za Sarajevo turbulentne jeseni i nije se naigrao, pa je proljetnu polusezonu proveo na posudbi u Olimpiku gdje je bio ključni fudbaler, najzaslužniji za opstanak Vukova u društvu najboljih.

Ko bi tada pretpostavio da će Hebibović stići do “magičnog” broja od 100 nastupa u dresu Sarajeva. Igrači koji su odlazili na posudbe sa Koševa, uglavnom su, kao po automatizmu, neslavno okončavali svoje epizode u Sarajevu. Većina se nikada nije ni vratila. Možda je istina da je čovjekov karakter njegova sudbina, a Hebiboviću kao igraču kojem nije išlo u tim trenucima, najbitnije je bilo da igra, bez obzira o kojem klubu je riječ. Neki bi izabrali drugačije.

Bio je to i najbolji potez koji je mogao napraviti, jer u Olimpiku je vratio samopouzdanje i formu koja ga je krasila u dresu Rođenih. Nakon te posudbe ponovo su mu se otvorila vrata Koševa, ali je i na početku nove sezone, kod tadašnjeg trenera Almira Hurtića bio u drugom planu.

Pitanje je u kojem smjeru bi otišla Hebibovićeva karijera, da na klupu Sarajeva nije sjeo legendarni Mehmed Janjoš. Popularni Čala promovisao je brzonogog igrača u prvotimca i to na desnom krilu, te je od tada praktično neizostavan član prve postave. I Husref Musemić mu je u svom mandatu ukazao puno povjerenje, ali vremenom ga je prekomandovao na poziciju desnog beka.

Hebibović se nije bunio, šutio je, marljivo radio i izvršavao svoje zadatke. Čak i onda kada je bio kritikovan od navijača – što zbog nespretne završnice dok je igrao bliže protivničkom golu ili slabije igre u defanzivi kao desni bočni. I sve je to stoički podnio. Nije se pokolebao, a čak je u jednom intervju priznao da ga kritike dodatno motivišu da se iznova dokazuje.

“Ja se uvijek maksimalno trudim da odgovorim zadatku i da odradim posao kako treba. Nekada je to dovoljno, nekada nije, ali uvijek dajem sve od sebe”, rekao nam je u jednom od posljednjih razgovora desni bek Sarajeva.

I zaista, borbenost i zalaganje mu niko ne može osporiti, a takvi fudbaleri su uvijek na cijeni. U međuvremenu, njegova forma se definitivno stabilizovala, kritika je sve manje, a sve je više onih koji u Anelu Hebiboviću prepoznaju pravog timskog igrača.

Stotinu nastupa u dresu Sarajeva, uz 14 golova i 17 asistencija. Golemo, brato, rekli bi Hercegovci. Anel Hebibović je definitivno ostvario svoj dječački san u bordo dresu, a u ovoj sezoni ga može i nadmašiti osvajanjem titule, možda čak i duple krune…

anel hebibovicfksarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI

Konjic
Gost

Harise u Konjicu ima vise navijaca Sarajeva. Uvijek ih je i bilo vise

A. O
Gost

Ko je štampao imena igračima Torpeda😂. Treba ga vratit u prvi osnovne. Prezimena počinju malim slovom, ili što su malo Saraj'vo pa misle da tako treba😝😝😝😝😝

Namik
Gost

Trebo si reci dok si igro ili glumio da igras u Velezu….

Endy
Gost

Ovakav kloc more jedino u pitara igrati , usro posrani i on ..

wpDiscuz