Sport Centar

Bolt pred početak Olimpijskih igara u Riju: Neću izgubiti nijedno zlato

Bolt pred početak Olimpijskih igara u Riju: Neću izgubiti nijedno zlato

Bolt, vlasnik šest olimpijskih zlatnih medalja (po dvije na 100 metara, 200 metara i četiri puta po 100 metara), daleko je od špekulacija o dopingovanju uslijed sve većih skandala tog tipa koji zahvataju atletičare.

Samouvjeren pred početak Olimpijade rekao je da “zna da sport treba njegovu pobjedu i da sigurno neće izgubiti nijedno zlato”.

Osvajač tri zlatne medalje na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine isti uspjeh ponovio je četiri godine kasnije u Londonu čime je postao prvi olimpijski takmičar kojem je uspjelo ostvariti uzastopne pobjede na utrkama na 100 i 200 metara. Iako je rekorder na pomenutim trkama, svoje povlačenje najavio je za 2017. godinu.

Dok Bolt ostaje upisan “zlatnim slovima” u historiji atletike, mnoge mlade zvijezde na predstojećoj Olimpijadi mogli bi ostvariti zavidne rezultate.

Među njima je 21-godišnji Amerikanac Trayvon Bromell, sprinter koji je zadivio svoju naciju istrčavši prošle godine drugi za 9,84 sekunde u polufinalu državnog prvenstva. Bilo je to drugo najbrže vrijeme sezone i desetinku sporije od njegovog sunarodnjaka Justina Gatlina (9,74 sekunde).

Gatlin se, sa druge strane, vratio atletici nakon višegodišnje zabrane nastupa zbog dopinga i tako postao najveći konkurent Boltu.

Kada je riječ o drugim trkačima, Kenijac David Rudisha vjeruje da će moći osvojiti zlato nakon što je postavio svjetski rekord u Londonu u utrci na 800 metara.

Velika su očekivanja i od Amerikanke English Gardner koja će trčati na 100 i četiri puta 100 metara. Na 100 metara u borbi za zlatnu medalju je i Boltova sunarodnjakinja Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Etiopljanka Genzebe Dibaba prošle godine postavila je najbolji rezultat svih vremena u trčanju na 1.500 metara (3:50.07) u Monacu čime je oborila 22 godine stari rekord Kineskinje Qu Yunhia. Nakon zlatne i bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015., mnogi vjeruju kako bi Dibaba mogla zauzeti jednu od prve tri pozicije.

allegrinapoli
KOMENTARI

KOMENTARI