Sport Centar

Bole suze Arjena Robbena: Nešto je truhlo u zemlji Nizozemskoj

Proći će tako još jedno veliko takmičenje bez Zmajeva, što možda znači da nije mjesto i vrijeme za analizu onih koji su otišli u Rusiju ili nisu. Ipak, ruku na srce, nismo ni navikli da kontinuirano učestvujemo tamo gdje igraju najbolje selekcije svijeta, pa nam nije toliko teško palo. Bar ne koliko i Lalama.

Bole suze Arjena Robbena: Nešto je truhlo u zemlji Nizozemskoj

Neviđena panika nastala je u Holandiji nakon što nisu izborili Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a posrtanje i u kvalifikacijama za Mundijal dovelo ih je da razmisle šta pogrešno rade i da se zapitaju da li su i dalje svjetska fudbalska sila kakva su, slobodno mogu reći, uvijek bili.

Bole suze Arjena Robbena i ostavit će traga na fudbal zemlje kojoj je to oduvijek bio najbolji izvozni proizvod (ili bar najbolji legalni). Nakon što je Karasev označio kraj utakmice sa Švedskom najdražem dresu zbogom rekao je jedini fudbaler koji se može nazvati zvijezdom ove reprezentacije. Trenutak za zapitati se šta dalje.

Nije Robben plakao samo zbog toga što je rekao posljednju riječ u najdražem, narandžastom dresu kojeg je uvijek s ponosom nosio. Suze su preslikavale i stanje u holandskom fudbalu, kao i raskol koji će ostaviti nakon sebe. Svojoj svetinji je dao sve što je mogao, ali ni to nije dovoljno da se izbjegnu neuspjesi kakvi se ne pamte u modernoj historiji.

Šta dalje? Fudbaler Bayerna iza sebe je ostavio reprezentaciju koja nema Gullita, Rijkaarda, Seedorfa, Van Bastena, Van Persieja, Kluiverta, Bergkampa, Cruyffa. U Holandiji koju ćemo gledati u 2018. godini nema ama baš nijedne velike zvijezde svjetskog fudbala. Nema lidera. Igračima svjetske klase mogu se smatrati jedino jedan aktuelni fudbaler Liverpoola i jedan koji će tek to postati, kada okonča karijeru u Southamptonu. Ipak, Wijnaldum nije igrač koji će napraviti radikalne promjene kada se bude za sve pitao u naradžastom dresu.

Dva velika problema nameću se kao razlozi fijaska u holandskom fudbalu. Prvi i osnovni, bolna smjena generacija koja nikad u historiji nije ostavila toliko traga. I dalje tu ima mnogo fudbalera za koje je mač sa dvije oštrice reći da neće biti velike svjetske zvijezde. Ali, sad nisu i ko zna kad će i da li će uopšte biti.

Drugi problem je što se previše vjerovalo Memphisu Depayu, Van Ginkelu i sličnim fudbalerima koji su, kao tinejdžeri, trebali naslijediti Sneijdera, Seedorfa i Van Persieja, a totalno su se izgubili pod svjetlima najvećih svjetskih stadiona.

Teške dane možemo povezati i sa Ajaxom. Najkvalitetnija baza fudbalera na svijetu i dalje izbacuje nove proizvode i to će nastaviti u budućnosti. Uzimaju se višemilionske cifre, ali ti igrači ne donose uspjehe svom timu kakve su prije donosili. Ajax ne može do titule u, reklo bi se, najlakšoj Erediviziji koja se može osvojiti, a o evropskim rezultatima da ne govorimo.

Apsurdno je bilo očekivati da će Dick Advocaat pronaći eliksir za mladost te od Ryana Babela i sličnih igrača izvući maksimum, a to je da odvedu reprezentaciju na Mundijal.

Nade za Lale ima. Prvo što je neophodno jeste novi selektor sa modernim načinom pogleda na današnji fudbal, a u svom arsenalu imaju baš jednog takvog. Legitiman nasljednik Advocaata bi trebao biti Giovanni van Bronckhorst. Nekada fantastični fudbaler Barcelone i Arsenala autor je rapsodije fudbala u Feyenoordu i mnogi ga smatraju pravim ljekarom za ozdravljenje holandskog fudbala.

Holandske tvornice fudbalera i dalje rade po starom dobrom receptu. Jednostavno, ova generacija je bila za zaborav, a možda već sljedeće donesu razloge za zadovoljstvo navijača koji su na to navikli. Možda i kolonije poput Surinama i Kurasaa pošalju nekog ko će dominirati svjetskim fudbalom. Ne bi bilo prvi put. Da je nešto truhlo u zemlji Nizozemskoj, jeste, ali je tačno i da ima lijeka. Barem su u domovini lala, Ajaxa i vjetrenjača znali pravi recept za stvaranje svjetskih klasa.

arjen robbenholandija
KOMENTARI

KOMENTARI

Navandu
Gost

Fkt takve generacije, sedorf, davids, vbraca de bour, overmars, kluivert; bergkamp itd itd

wpDiscuz