Sport Centar

Bokan za SC: Bit će neki novi Gordić opet u Budućnosti, Mirzin turnir treba veću podršku

Lani je Košarkaški klub Budućnost iz Podgorice, po prvi put u historiji, bio prvak ABA lige. Crnogorski tim je također igrao i četvrtfinale Eurocupa.

Bokan za SC: Bit će neki novi Gordić opet u Budućnosti, Mirzin turnir treba veću podršku

Lani je Košarkaški klub Budućnost iz Podgorice, po prvi put u historiji, bio prvak ABA lige. Crnogorski tim je također igrao i četvrtfinale Eurocupa.

Prošle sezone izgubili su titulu regionalnog šampiona u dramatičnoj seriji od pet utakmica protiv Crvene zvezde, ali vratili su trofej rezervisan za prvaka Crne Gore. Bili su i konkurentni u Euroligi, pobjeđivali velikane poput CSKA, Barcelone, Reala,…

Da, Budućnost je danas evropski klub. Zasluge za takav status podgoričkog kolektiva pripadaju, prije svega, Draganu Bokanu. S dolaskom predsjednika kompanije VOLI na čelo crnogorske ekipe, krenuo je procvat Budućnosti, ali i crnogorske košarke.

Skoro je redovan i na gostovanjima podgoričkog tima, čvrsto zalijepljen za projekat koji vodi. Ugledni sportski radnik tako je posljednjih dana boravio u Sarajevu, s obzirom da je Budućnost učestvovala na Memorijalu „Mirza Delibašić“ (poraženi u finalu od Cedevita Olimpije, 70:79).

U ugodnom razgovoru za SCsport govorio je o ovosezonskim ambicijama podgoričkog kluba, ABA ligi, Nemanji Gordiću…

Na početku pretprošle sezone također ste učestvovali na turniru „Mirza Delibašić“. Te sezone ste postali i prvaci ABA lige. Sada ste opet ovdje u Sarajevu, istim povodom. Može li se ponoviti i isti scenarij što se tiče regionalne lige?

“Iskreno, nisam razmišljao na taj način. Svakako bih želio da Budućnost ponovi tu historijsku sezonu koja je donijela toliko lijepog klubu. Velika je stvar igrati u Euroligi, biti među 16 najboljih ekipa Evrope. Iz jedne ponosne, ali ipak male zemlje, nije lako doći u tu situaciju i biti na najvišem mogućem nivou“.

Spomenuli ste Euroligu. Upravo nedavno je napravljena promjena odredbi, kojima je Euroliga praktično ukinula zagarantovano mjesto ABA ligi, tek ostavljajući mogućnost dobijanja wild carda. Ne mislite da je time, na neki način, sada oštećena regionalna liga?

“Ne dijelim to mišljenje. Kad smo tek osvojili ABA ligu, tu večer nismo ni mogli vjerovati da ćemo dobiti šansu igrati u Euroligi. Dobili smo šansu. Euroliga je jedna ozbiljna organizacija, koja vodi računa o svemu i gleda da niko ne bude oštećen. Drugo je pitanje, recimo, ovaj problem s igračima koji nisu mogli igrati za reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Samim tim smo imali neregularne kvalifikacije, ali tu krivicu snosi i FIBA. Ja lično smatram da je Euroliga najozbiljnije moguće takmičenje i mi u Budućnosti smo ponosni da smo bili dijelom toga“.

Dakle, ne mislite da su u Euroligi imali nešto oštrije kriterije prema Budućnosti, nego prema nekim drugim klubovima?

“Tačno je da su puno toga tražili od nas, ali sve smo to i ispunili. Euroliga traži ozbiljnost, kontinuitet dobre organizacije i finansiranja,… Vodstvu Eurolige je bitan rezultat i kvalitet ekipe, ali im je još bitnije da jedan klub dobro funkcioniše. Jako bi bilo dobro da FIBA i Euroliga sjednu za stol i da se dogovore kako će funkcionisati i kvalifikacije, kao i klupska takmičenja.“

Nemanja Gordić je godinama bio uzdanica Budućnosti, na kraju sezone ipak je napustio Podgoricu i otišao u Partizan. Da li možemo očekivati ponovo nekog bh. košarkaša u redovima crnogorskog prvaka?

“Nemanja Gordić je legenda Budućnosti. Još kao dječak je došao u Budućnost, tu se afirmisao, a poslije se vratio nama nakon igranja u inostranstvu. Taj povratak je njemu i nama omogućio osvajanje ABA lige. On će vječno ostati upisan u historiju kluba. Što se tiče nekih drugih bh. igrača, siguran sam da će, s onim što Budućnost priprema u mlađim kategorijama i putem saradnje s drugim uspješnim školama košarke u BiH, biti još „Gordića“ u Budućnosti“.

Ovogodišnji Memorijalni turnir “Mirza Delibašić” prva je ozbiljnija provjera za Budućnost pred početak nove sezone. Jeste li zadovoljni onim što ste vidjeli?

“Tako je. Utakmice protiv Cluja i Cedevite Olimpije su naše prve ozbiljne provjere, stoga i nismo mogli znati šta da očekujemo. Trenutno sa nama nisu tri igrača prve petorke, to su Ivanović, Popović i Šehović. Oni su na Svjetskom prvenstvu u Kini sa reprezentacijom Crne Gore. Sam turnir je kvalitetan. Drago mi je da se održava kontinuitet Memorijala „Mirza Delibašić“. Volio bih da sljedeće godine dobije još veću podršku države i ljudi u BiH, pogotovo onih koji su zaduženi za sport, da pomognu porodici Mirze Delibašića da ovo podignu na još veći nivo. Mi smo jako zadovoljni, drago nam je da smo na ovako snažnom turniru, a bilo bi dobro da nekad okupi i još veći broj učesnika“.

Kad već spominjete SP u Kini, kako ste doživjeli nastup reprezentacije Crne Gore na Mundobasketu?

“Napravili smo historijski uspjeh, prvi put smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo. To je rezultat dobrog rada u crnogorskoj košarci, kako u samoj reprezentaciji, tako u Budućnosti i drugim klubovima. Velika je stvar uopšte biti na smotri najboljih svjetskih reprezentacija“.

Predstojeće sezone ponovo ste, uz Crvenu zvezdu, u najužem krugu kandidata za osvajanje ABA lige. Koga još doživljavate kao najozbiljnije konkurente?

„Zvezda, samim učešćem u Euroligi, ima najbolju ekipu. To je jednostavno tako. Što se ostalih tiče, mislim da Budućnost, Cedevita Olimpija, Partizan i Mornar imaju ekipe sličnog kvaliteta. Nijanse će odlučivati. Za nas bi ogroman uspjeh u takvoj konkurenciji bio da ponovo igramo u finalu. Svakako ćemo gledati da, uz uslove koje imamo u Podgorici, jednog dana ponovo igramo Euroligu“.

ABA LIGA

dragan bokankkbuducnost volimemorijalni turnir mirza delibasic
KOMENTARI

KOMENTARI