Sport Centar

Blatter dovodi u pitanje ovlaštenja Etičke komisije FIFA

Blatter dovodi u pitanje ovlaštenja Etičke komisije FIFA

Blatter i Michel Platini, suspendovani predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), mogli bi doživotno biti isključeni iz fudbala na zahtjev Etičke komisije. To se može dogoditi ukoliko se dokaže da su krivi u slučaju korupcije.

Međutim, Blatter razmatra mogućnost da mimo Etičke komisije skine ljagu sa svoga imena.

“Gospodin Blatter je Kongres FIFA-a izabrao za predsjednika i samo to tijelo može da mu oduzme njegovu moć”, kaže Klaus Stoehkler, savjetnik Blattera.

Preporučene sankcije za Blattera i Platinija odnose se na slučaj sporne uplate od dva miliona švajcarskih franaka izvršene 2011. godine.

Uplatu na Platinijev račun odobrio je Blatter za njegove poslove savjetnika u periodu od 1999. do 2002. godine, a obojica se brane tezom da se radi o njihovom usmenom dogovoru.

Platinijev advokat Thibaut D'Ales za francuske medije je rekao da bi doživotna zabrana za njegovog štičenika bila “potpuni skandal” i “neproporcionalna”.

“Ova zabrana je predmet korupcije koja treba da se dokaže, ali jasno je da je preporučena neproporcionalna kazna. Ovim saopštenjem postoji jasna namjera da se naudi Platinijevoj kandidaturi. Maske u FIFA-i padaju jedna po jedna, manipuliše se izbornim kalendarom i jasna je strategija da se Platini eliminiše iz predsjedničke trke”, kazao je D'Ales.

Hans Joachim-Eckert, sudija koji se nalazi na čelu Etičke komisije FIFA u ponedjeljak je otvorio postupak protiv Blattera i Platinija nakon što su analizirani izvještaji inspektora. Očekuje se da će konačna odluka biti donesena prije 25. decembra.

Ranije, 8. oktobra Etička komisija je privremeno na 90 dana suspendovala Blattera i Platinija.

deni milosevicterry stotts
KOMENTARI