Sport Centar

Bjelica: Dinamo uvijek jedno oko drži na bh. nogometu, nije tajna koje strance preferiramo

Nenada Bjelicu s debelim razlogom smatraju arhitektom posljednjih uspjeha Dinama. Ne samo da je prošle sezone uspio razbiti famozno Zambatino prokletstvo i priuštiti fanovima zagrebačkog kluba proljeće u Evropi nakon dugih pet decenija, već naredne sedmice ima priliku otići korak dalje i od Dinama načiniti prvi klub na zapadnom Balkanu koji je prezimio u Ligi prvaka još od devedesetih.

Bjelica: Dinamo uvijek jedno oko drži na bh. nogometu, nije tajna koje strance preferiramo

Nenada Bjelicu s debelim razlogom smatraju arhitektom posljednjih uspjeha Dinama. Ne samo da je prošle sezone uspio razbiti famozno Zambatino prokletstvo i priuštiti fanovima zagrebačkog kluba proljeće u Evropi nakon dugih pet decenija, već naredne sedmice ima priliku otići korak dalje i od Dinama načiniti prvi klub na zapadnom Balkanu koji je prezimio u Ligi prvaka još od devedesetih.

Dva posljednja dana boravio je u Sarajevu, gdje je u sklopu Simposara 2019 primio nagradu za najboljeg trenera u regionu. Bila je to idealna prilika da sa bivšim trenerom bečke Austrije i Lecha iz Poznana porazgovaramo o aktuelnim temama, koje ne zanimaju samo navijače Dinama, već i širu nogometnu publiku.

Diskusiju sa Bjelicom je najbolje otvoriti historijskom prilikom koja se otvara pred Dinamom. Utakmica sa Manchester Cityjem naredne sedmice u sklopu zadnjeg kola grupne faze Lige prvaka mnogo toga može donijeti

„Vjerujemo u prezimljavanje u Ligi prvaka. Ako ne u Ligi prvaka, onda barem u Ligi Europe. Za to nam treba pobjeda protiv Manchester Cityja. Pred nama je velik zadatak, ali nadam se da imamo dovoljno snage da našim navijačima priredimo još jedno veliko zadovoljstvo. Mislim da je naša momčad, ali i svi oko kluba, zaslužila takav uspjeh. Naravno da nas čeka teških 90 minuta, ali vjerujemo u sebe“.

Dinamo je imao priliku i ranije otkloniti dileme o plasmanu u narednu rundu LP, ali je u nevjerovatnoj završnici protiv Shakhtara prokockao vodstvo od 3:1, a zatim i u prošlom kolu pokleknuo na gostovanju kod Atalante (2:0). Na treneru je sada zahtjevna misija na polju psihološke pripreme ekipe.

„Teške su bile sve te utakmice. Mi smo protiv Shakhtara imali, što kažete, dobivenu utakmicu te dosta nesretno izgubili bodove koji su nam mogli možda već sada garantirati novo europsko proljeće. Ali to je taj put koji smo sami sebi skrojili. Ipak, vjerujem da će stoga nakon utakmice sa Cityjem naše zadovoljstvo biti još veće“.

Ne krije da uživa u trenutnoj ulozi.

„Lijep je ovaj put koji tokom ovih godinu i po dana prolazim sa Dinamom. Sa ovakvim igračima koje imam i sa ovakvim rukovodstvom puno je lakše biti dobar trener. I, naravno, uz podršku navijača koju imam tokom ovog perioda. Ponovo smo postali ono što je Dinamo bio nekad daleko u povijesti, ali pred nama je možda sada i duži put. Dolaze važne utakmice, želimo ovu godinu završiti na najbolji mogući način i ponovo prezimiti u Europi“.

Tokom historije mnogi igrači iz naše zemlje su igrali u redovima Modrih. Danas su to Amer Gojak i Izet Hajrović, a Bjelica ne isključuje mogućnost da jedan nogometaš iz Premijer lige BiH i u skorije vrijeme ne postane dijelom svlačionice Dinama.

„Mi pratimo sve, ali nije tajna da Dinamo preferira strane igrače iz Bosne, jer lakše je te nogometaše prilagoditi i na Zagreb, Hrvatsku, kao i na naš način igre. Lakše je i komunicirati sa njima. Mi stoga stalno držimo jedno oko na bh. nogometu, pratimo ga puno, a vidjet ćemo da li će donijeti i jedno nama posebno interesantno ime u budućnosti“.

Recept uspjeha Modrih pokušavaju mnogi klubovi u regionu kopirati. Međutim, velikoj većini to ipak ne polazi za rukom.

„Dinamo nije od prije godinu dana. Dinamo radi već 15-20 godina na vrhunskom nivou. Vrhunski prodaje i vrhunski proizvodi mlade igrače. Veliki je brend u ovom dijelu Europe, zato i nije teško dovesti nekog velikog talenta u Dinamo. Kad sam radio u Poljskoj, znam da im je Dinamo bio nešto poput idealnog pokazatelja kako treba raditi i proizvoditi igrače. Sigurno da se klubovi u regiji mogu ugledati na Dinamo, ali moraju i znati da se ništa ne može napraviti preko noći“.

Na kraju, pristao je prokomentarisati igru reprezentacije BiH pod palicom njegovog sunarodnjaka Roberta Prosinečkog i neuspjeh Zmajeva u proteklim kvalifikacijama za EP.

„Robert je odradio vrlo dobar posao u Ligi nacija. Poslije toga je imao jednu tragičnu utakmicu protiv Grčke u kojoj je reprezentacija BiH vodila 2:0 i igrala sjajno, da bi se potom završila rezultatom 2:2. Nakon te utakmice pala je energija u momčadi, desile su se i ozljede, pa kazna za Pjanića, nije bilo ni Džeke u nekim mečevima… Onda je teško i treneru. Ali, bh. selekcija ima još jednu šansu, kroz Ligu nacija. Vjerujem da u te dvije utakmice može izboriti EP i svakako vam želim puno uspjeha“.

amer gojakizet hajrovicnenad bjelicankdinamorobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI