Sport Centar

Bjelić: Za bh. rukomet su uprave klubova i instant političari opasniji od pandemije

Miroslav Miro Bjelić legenda je rukometa na ovim prostorima, ali i mnogo šire. Trofejni as, bivši evropski prvak sa banjalučkim Borcem osoba je prebogatog iskustva i znanja, čovjek koji i dalje uredno prati zbivanja u sportu.

Bjelić: Za bh. rukomet su uprave klubova i instant političari opasniji od pandemije

Miroslav Miro Bjelić legenda je rukometa na ovim prostorima, ali i mnogo šire. Trofejni as, bivši evropski prvak sa banjalučkim Borcem osoba je prebogatog iskustva i znanja, čovjek koji i dalje uredno prati zbivanja u sportu.

Stoga je i idealan sagovornik na temu aktuelnih zbivanja u rukometu, čija je budućnost, poput brojnih drugih oblasti, zaogrnuta plaštom neizvjesnosti usljed novih okolnosti.

Pandemija je zadala težak udarac sportu. Kako mislite da će se cjelokupna situacija odraziti na bh. rukomet?

“Od pandemije su opasnije uprave klubova i instant političari. Rukomet je hronično u problemu zbog lošeg sistema. Da budem precizniji, sistem ne postoji.”

Da li je ovo trenutak u kojem bi se klubovi trebali više osloniti na vlastiti pogon i pružiti više šanse mlađim igračima?

“Rukometni klub Borac je nekada bio prepoznatljiv po svojoj školi i igračima iz svog pogona. Današnja uprava često koristi termin podmlađivanje i na taj način obmanjuje javnost kupujući vrijeme i uništavajući klub i generacije mladih rukometaša koji bježe od našeg najtrofejnijeg sporta. Poznato je da RK Borac ima najveći budžet u BiH, a unazad 5-6 godina nema niti jednog igrača koji bi mogao pronaći inostrani angažman, a da ne kažem postane reprezentativac BiH. To dovoljno govori o kvalitetu rada. Čini mi se da se dosta više i kvalitetnije sa mladima radi u Gradačcu, Ljubuškom… Opet ću se vratiti na RK Borac koji je vodio politiku dovođenja igrača upitnog kvaliteta, a u tim tranferima pronalazili prostor za malverzacije. domaća djeca su sjedila na klupi ili bila posuđena ekipama iz regiona…”

Borac je ipak prvak BiH, šta trebaju Banjalučani sada uraditi kako bi se napravio eventualni iskorak u Evropi?

“Nekada se igralo i navijalo za Borac, danas se igraju sa RK Borac. Nažalost, RK Borac sa ovom upravom nema plan za sutra ujutro, a kamoli za nastupe u Evropi. Prošle sezone su najavljivali sve i svašta, a nastup u Evropi su završili prije odigravanja prve utakmice. Svi se sjećamo da direktor kluba Branković nije prijavio igrače za nastup u evropskom takmičenju. To se nije desilo u istoriji bilo kojeg sporta. RK Borac je tu pokazao svoje lice i pred državom, sponzorima, navijačima i svima onima koji vole rukomet“.

Koliko ste pratili Premijer ligu BiH protekle sezone i jeste li zadovoljni kvalitetom?

“Kvalitet domaće lige je na jako niskom nivou. Činjenica da niti jedan igrač domaćeg prvenstva nije standardan član reprezentacije BiH dovoljno govori o tome. Liga je preglomazna, veliki broj ekipa, pa se stiče utisak da se rukomet igra radi drugih stvari. Sigurno je da bi kvalitet lige porastao ako bi broj klubova u Premijer ligi bio smanjen i na 10 klubova. Nastup naših timova na euro sceni potvrđuje moje mišljenje. U Evropi se zadržimo jedan ili dva vikenda.

Kako komentarišete stalne nesuglasice unutar Rukometnog saveza BiH, koji se čak nije mogao usuglasiti sedmicama ni oko odluke u vezi završetka prvenstva? Zašto nema jedinstvenog stava po većini pitanja?

“Rukomet je hobi za većinu članova RSBiH. Stiče se utisak da im je svejedno da li će doći do dogovora. Kakva je to reprezentacija i Savez koji nema žiro račun?“

Koje je Vaše mišljenje o SEHA ligi? Da li je zaista podigla kvalitet regionalnog rukometa?

“SEHA liga je revijalno takmičenje od kojeg rukomet u BiH može mnogo da dobije i profitira. Nemamo mi kvalitet da pravimo vrhunske rezultate, ali možemo da koristimo atraktivnost učesnika SEHA lige i na taj način podižemo kvalitet domaćeg rukometa“.

Reprezentaciji BiH je oduzeta prilika da kroz baraž izbori plasman na SP, ali već krajem godine igrat će kvalifikacije za EP. Neki savjet selektoru Šumanu, kojem predstoji smjena generacija u selekciji?

“Šuman dobro radi. On treba da bira najkvalitetnije i najbolje igrače. Na mlađim igračima je da se nametnu“.

Koliko se današnji rukomet, generalno, razlikuje od onog u Vaše vrijeme?

“U vrhunski rukomet se dosta više ulaže, to je očigledno. Rezultat je kvalitetniji i atraktivniji rukomet, međutim ništa ne može umanjiti vrhunske rezultate ranijih generacija naših klubova i reprezentacije Jugoslavije. Ti uspjesi su punili naše dvorane, stvarali smo istoriju“.

Bili ste vrhunski as, ali mnogi smatraju da ste mogli napraviti i više tokom blistave karijere. Dijelite li to mišljenje?

“Ja sam zadovoljan i ponosan na ono što sam uradio i postigao sa svojom generacijom“.

miro bjelicrkborac
KOMENTARI