Sport Centar

Bivši bh. karatista i viceprvak svijeta: Mensur Cakić imenovan za selektora reprezentacije Kuvajta

Da je Bosna i Hercegovina rasadnik talenata u oblasti sporta potvrđuje i priča uspješnog bivšeg bh. karatiste, višestrukog prvaka BiH, prvaka Evrope i vicepravaka svijeta, Konjičanina Mensura Cakića, koji je ovih dana imenovan za selektora seniorske karate reprezentacije Kuvajta.

Bivši bh. karatista i viceprvak svijeta: Mensur Cakić imenovan za selektora reprezentacije Kuvajta

Da je Bosna i Hercegovina rasadnik talenata u oblasti sporta potvrđuje i priča uspješnog bivšeg bh. karatiste, višestrukog prvaka BiH, prvaka Evrope i vicepravaka svijeta, Konjičanina Mensura Cakića, koji je ovih dana imenovan za selektora seniorske karate reprezentacije Kuvajta.

Karate je počeo trenirati neposredno nakon rata u BiH, a prve korake ostvario u klubu Bošnjak iz Konjica, kod trenera Velije Halilovića. Klub djeluje i danas, a o koliko uspješnom kolektivu se radi govori i činjenica da su njegovi članovi, od najmlađih uzrasta do seniora, osvajači medalja na državnim, balkanskim, mediteranskim, evropskom i svjetskim takmičenjima, piše Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za AA Cakić govori o svojim počecima, uspješnoj karijeri i odlasku u Kuvajt. Još od malih nogu imao je želju da trenira borilačke sportove, tačnije karatea. Ipak, priznaje da njegov sportski put nije bio nimalo lagan, odnosno da u početku nije uspijevao zabilježiti značajne rezultate sve do prelaska u juniore.

“Tada se nekako sve promijenilo. Bio sam juniorski prvak države, nakon čega sam, po prvi put, 2003. godine dobio poziv u juniorsku karate reprezentaciju BiH. U toj kategoriji sam bio viceprvak Evrope“, priča Cakić.

Sve poslije toga u karijeri 37-godišnjeg Cakića samo su uspjesi. Ovaj višestruki prvak BiH, mediteranski i balkanski prvak, u novembru 2004. godine debituje i na Svjetskom prvenstvu, održanom u Meksiku, gdje osvaja drugo mjesto u kategoriji do 70 kilograma. U istoj kategoriji je, dvije godine kasnije, bio prvak Evrope. Cakić je 2004. godine izabran za najboljeg sportistu BiH.

Cakić je 2011. godine dobio poziv iz Kuvajta da preuzme tamošnji karate klub Al-Naser, što je i prihvatio. Uspješnom bh. sportisti nije trebalo puno vremena da pokaže kvalitet i u Kuvajtu. Već nakon tri godine Al-Naser je proglašen najboljim klubom za mlađe uzraste, što je najbolji rezultat koji je postigao ovaj karate klub. Tokom boravka u Kuvajtu bilo je, kaže, ponuda iz drugih klubova, ali on nije želio napustiti Al-Naser.

Krajem 2020. godine dobio je poziv predsjednika Karate saveza Kuvajta i ponuđena mu je pozicija selektora reprezentacije te zemlje, što je sa zadovoljstvom prihvatio.

“Iskreno, moja želja je tokom karijere bila da vodim neku reprezentaciju. Mislim da je to i želja svakog sportiste. Iza mene je put tokom kojeg je uložen ogroman trud i bilo je dosta odricanja. Drago mi je što ću na ovaj način, prenoseći svoje znanje, biti ambasador svoje zemlje, što za mene predstavlja i jedan emotivan trenutak. Možda sam ja u svemu tome imao i sreće, ali ovo je sigurno potvrda da se rad i trud uvijek isplate”, govori Cakić.

Upitan da li postoji želja da jednog dana preuzme i reprezentaciju domovine, Cakić kaže možda, jednog dana. Smatra kako je još uvijek mlad, da ima dosta toga da još nauči i usavrši.

“BiH ima jako dobre trenere koji zaslužuju da vode reprezentaciju”, ističe Cakić.

Cakić ističe da je u Kuvajtu karate vrlo popularan. U toj zemlji postoji 14 državnih klubova, liga, takmičenje, te više od 50 registrovanih privatnih karate akademija. Dodaje da su kuvajtski karatisti osvajači i brojnih medalja na Azijskom prvenstvu.

Cakić je zacrtao ciljeve koje želi ostvariti kao selektora reprezentacije Kuvajta.

“Moj cilj je napraviti dobar rezultat na Azijskom i Svjetskom prvenstvu u karateu, te na Zaljevskim olimpijskim igrama. Kuvajt je u martu trebao biti organizator Azijskog prvenstva u karateu za kadete, juniore i seniore, no zbog pandemije koronavirusa takmičenje je odgođeno za oktobar. Također, trebali smo biti i domaćini Zaljevskih olimpijskih igara, ali i to je odgođeno”, kazao je Cakić.

Na kraju je prokomentarisao i stanje u bh. karateu.

“BiH je uvijek imala vrhunske sportiste u karateu, kako u muškoj tako i u ženskoj kategoriji. Isto tako i vrhunske trenere, osvajače evropskih i svjetskih medalja. Jedino što nam nedostaje jeste bolja podrška države i bolji zakon”, zaključio je Cakić.

karatekuvajtmensur cakic
KOMENTARI

KOMENTARI