Sport Centar

Bitka za opstanak: Navijači mogu spasiti klubove, ali jasnu obavezu imaju vlasti i NSBiH

Više i nije toliko bitno kada će se okončati ova psihoza oko virusa koji je "zarobio" čitavu planetu, ali već sada je jasno da će u bh. fudbalu ostaviti pustoš.

Bitka za opstanak: Navijači mogu spasiti klubove, ali jasnu obavezu imaju vlasti i NSBiH

Više i nije toliko bitno kada će se okončati ova psihoza oko virusa koji je “zarobio” čitavu planetu, ali već sada je jasno da će u bh. fudbalu ostaviti pustoš.

Neki klubovi su u ovom trenutku pred bankrotom, nemaju novca da isplaćuju ni fudbalere ni zaposlene, a neće im pomoći ni planirani nastavak sezone. Ustvari, čak će im i odmoći, jer već se zna da bi se utakmice igrale bez prisustva gledalaca.

Troškovi organizacije utakmice su toliki da će se klubovi morati zaduživati samo da bi odigrali mečeve. Kako do sada niti jedan organ vlasti nije ponudio bilo kakvo rješenje za sportske kolektive, koji bi se trebali tretirati kao biznis jer uplaćuju poreze veće nego mnoge firme, zaista je veliko pitanje ko će moći preživjeti ovakav finansijski udar.

Klubovi su većinom organizirani kao udruženja građana, pa kao takvi valjda idu na dno liste onih koji su ugroženi, ali upravo u ovom “Udruženje građana” možda će se naći bar jedan dio koji će poklopiti ogromne gubitke.

Građani, odnosno navijači, članovi kluba, bivši igrači, svi oni će biti prijeko potrebni klubovima da prežive. Empatija je ono na čemu će možda neki klubovi bukvalno graditi svoj opstanak.

Vidjeli smo dok traje pandemija kako se većina navijačkih skupina stavila u službu pomaganja zajednici, neki su šili maske, dijelili pomoć, obilazili starije. Sigurno je da će se staviti i u službu svojih klubova, ali je bitno organizirati jasne puteve na koji način svako može pomoći.

Željezničar je za utakmicu protiv Čelika, koja se trebala igrati bez prisustva gledalaca, na inicijativu navijača organizirao primanje donacija, a primili su 1864 donacije od čega ih je čak 400 bilo iz SAD i Kanade.

Upravo ovakav način prikupljanja sredstava mogao bi se pokazati učinkovitim za sve klubove, navijači bi, u svojim mogućnostima, slali donacije a za uzvrat bi naprimjer dobili kartu za meč koji se igra.

Samo tri kluba, Sarajevo, Tuzla City i Zvijezda 09 imaju jednog vlasnika koji odlučuje o svemu, što u ovakvoj situaciji može biti prednost, ali i mana. Prednost jer bogati vlasnici sigurno imaju dovoljno novca koji su do sada zaradili, i mogu pokriti trenutne gubitke. Ali, isto tako, mogu procijeniti da negdje drugo „krpe rupe“ a zapostaviti klubove kojima rukovode.

Uloga navijača bila je jako bitna i prije, bogata dijaspora je slala i šalje dosta novca za pomoć Veležu, istočna tribina stadiona Grbavica izgrađena je uz značajnu pomoć navijača koji su donirali novac ili kupovali desetogodišnje ulaznice. Navijači Sarajeva, Slobode, Borca i svih drugih klubova su često pravili humanitarne akcije koje su po pravilu bile uspješne.

Jasno je da novca neće biti kao prije, jer će ekonomska kriza zahvatiti većinu planete, ali dosta ljudi će ipak biti u mogućnosti da svom klubu uplati neku simboličnu cifru koja može narasti u respektabilnu ako odziv bude veliki.

Da ovakav recept preživljavanja klubova neće biti prosjačenje već sasvim legitiman i učinkovit način mogli smo prošlog mjeseca vidjeti u Njemačkoj. Navijači regionalnog ligaša, Lokomotive iz Leipziga, organizirali su akciju za pomoć klubu i kupili čak 62 hiljade ulaznica za meč protiv „nevidljivog“ protivnika.

Ako tako mogu raditi Nijemci, e možemo vala i mi, posebno kada znamo da BiH ima jednu od najjačih dijaspora.

Također, klubovi će morati u dogovoru sa Nogometnim savezom BiH organizirati drugačiju podjelu novca od TV prava. Ako se preostale utakmice Premijer lige budu igrale bez prisustva gledalaca jasno je da će televizijski prenosi biti mnogo gledaniji, a to bi moralo značiti i više novca za klubove.

NSBiH je u ugovoru sa BH Telecomom zaradio milionski iznos za prenose Premijer lige, jedan dio podijeljen je klubovima, koji bi sada trebali dobiti dodatne svote jer bi se utakmice mogle gledati samo preko TV ekrana.

Također, UEFA i FIFA donirat će novac koji je namijenjen upravo za opstanak klubova, i veoma je bitno da on bude podijeljen tamo gdje i treba (što je obaveza NSBiH, na čiji će račun i doći ta sredstva), klubovima koji će se bukvalno boriti samo da prežive.

Na kraju ponovo da se vratimo na organe vlasti. Klubovi imaju desetine hiljada djece koja treniraju i ako budu došli u situaciju da ne mogu plaćati trenere, odnosno raditi s djecom, dobit ćemo i socijalne probleme. Neko mora razmišljati da pomogne klubovima koji rade s tolikim brojem djece, ako ništa, da im bar izađu u susret i odgode ili oproste plaćanje poreza dok se situacija ne stabilizira.

U ovom tekstu fokus je bio na fudbalu, jer fudbalski klubovi troše najviše novca na plaće igrača i ostalih zaposlenih, no jasno je da će slične pa možda i veće probleme imati i u svim drugim sportovima.

Da su razmišljanja tipa “ma neće niko propasti” itekako pogrešna dovoljno je samo da pogledamo na Bosnu, nekadašnjeg košarkaškog prvaka Evrope. Danas taj klub gotovo da i ne postoji, a još ga nije zadesila sudbina “korone” već sasvim drugi problemi. Ali, pred očima svih nas taj gigant se gotovo ugasio.

Ako ne želimo da nakon korone doživimo potpuni raspad, potrebno je da bar sačuvamo sport, pa kako god ko može i koliko može. Od države, NSBiH, sponzora, pa do nas običnih ljudi. Nečija marka velika je ko nečiji milion.

fksarajevofkzeljeznicarnogometni savez bihtuzlacityzvijezda09
KOMENTARI

KOMENTARI

Chisty Walton
Gost

Trebate li zajam? Jeste li tražili gdje dobiti zajam? Jeste li pokušavali dobiti bilo koju vrstu zajma? onda se prijavite sada na? (christywalton355@gmail.com) ako želite dobiti pristupačan zajam. Zajam se ovdje nudi po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. Kontaktirajte nas ako vas zanima.

wpDiscuz